• Big Story

    Όλοι επιζητούν συμφωνία στο Eurogroup – Ακόμα και ο Hollande


    Στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει το ελληνικό πρόγραμμα και ο Jeroen Dijsselbloem προειδοποιεί ότι, προκειμένου να υπάρξει αποδέσμευση των χρημάτων, είναι επιτακτικό να βρεθεί λύση τόσο στο θέμα των μέτρων όσο και στο θέμα του χρέους.

    Όπως ανακοίνωσε το ίδιο το Eurogroup, «Το Eurogroup θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευτεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem
    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem

    Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande, τονίζει ότι πρέπει να επέλθει συμφωνία με την Αθήνα ως τη Δευτέρα στο έκτακτο Eurogroup. O Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο» και συνέχισε λέγοντας ότι «Η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την Ευρωζώνη. Συνεπώς να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η Ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή της ανάπτυξης».

    Ο Γάλλος πρόεδρος, François Hollande
    Ο Γάλλος πρόεδρος, François Hollande

    Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλείει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης μιας κρίσης όπως αυτή του 2015, εκφράζοντας μετρημένη αισιοδοξία για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup.

    Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα και ότι η αξιολόγηση θέλει ακόμα χρόνο για να ολοκληρωθεί, αλλά παρατηρεί μια κινητικότητα στη σωστή κατεύθυνση. Αναλυτικά είπε ότι «Έχουμε τη Δευτέρα μία επόμενη συνάντηση του Eurogroup. Έχουμε διαπιστώσει εδώ συχνά ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα (στο τέλος), υπάρχουν ακόμα ανοιχτά σημεία. Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε – γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο – ένα “Staff Level Agreement”. Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας», συμπληρώνοντας ότι και η περίοδος των εορτών δε βοήθησε στο να υπάρξει μεγάλη πρόοδος.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/article-echi-dikio-politico-pou-grafioti-o-kiriakosmpori-naepireasi-tinevropi/42444

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/telos-sto-kourema-chreous-apo-tin-kivernisi-tora-pame-gia-epimikinsi/42331



    ΣΧΟΛΙΑ