• Big Story

    Ο Πούτιν απειλεί με ακύρωση τον Turkish Stream και στέλνει σπίτι τους Τούρκους επιχειρηματίες

    • NewsRoom


    Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού με τελευταίο επεισόδιο στο θρίλερ της διπλωματικής εμπλοκής την απειλή ακύρωσης του Turkish Stream. Ουσιαστικά ο αγωγός αυτός θα μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία, δια μέσου της Μαύρης Θάλασσας και θα αντικαταθιστούσε τον South Stream.Υπολογιζόταν ότι θα μετέφερε 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, εκ των οποίων 14 δισ. θα κατέληγαν στην Τουρκία και το υπόλοιπο θα εξαγόταν στην Ευρώπη.

    TURKISH STREAM PIPELINE

    Ο   Ρώσος υπουργός Ανάπτυξης Alexey Ulyukayev  είπε ότι στα μέτρα εναντίον της Τουρκίας ίσως περιληφθεί και η ακύρωση της τεράστιας ρωσικής επένδυσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού (μια συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2010), ενώ συμπλήρωσε πως οι περιορισμοί στις αερομεταφορές θα αφορούν τόσο τις κανονικές πτήσεις όσο και τις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία.

    Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, η Ρωσία αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους της στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, επικαλούμενη παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων.
    Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Γεωργίας επικαλείται τον υπουργό Γεωργίας Αλεξάντρ Τκατσόφ που κάνει λόγο για “επανειλημμένες παραβιάσεις των ρωσικών κανονισμών από τους τούρκους παραγωγούς”, οι οποίες μπορεί να αφορούν το 15% των γεωργικών προϊόντων που εισάγονται στη χώρα.

    Ερντογάν: Δεν χρωστάμε καμία συγνώμη στη Ρωσία

    “Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (Ρωσίας-Τουρκίας) σε αδιέξοδο”, είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο σε μια τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών.

    ERDOGAN RUTIN

    Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν πέρασε στην αντεπίθεση δύο ημέρες μετά τις κατηγορίες της ρωσικής πλευράς ότι η κυβέρνηση του όχι μόνο συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος αλλά αγοράζει και πετρέλαιο.

    ” Ντροπή σας! Αυτοί που ισχυρίζονται ότι αγοράζουμε πετρέλαιο από τους ISIS είναι υποχρεωμένοι να το αποδείξουν.Εάν δεν μπορούν είναι συκοφάντες ” είπε με φανερό εκνευρισμό.

    Τα αιχμηρά σχόλια του Ερντογάν έρχονται μετά την πληροφορία ότι η ρωσική κυβέρνηση απελαύνει 39 επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος σε αγροτουριστικό συνέδριο στην Άγκυρα.

    Απαντώντας , μάλιστα , στις δηλώσεις Πούτιν ο οποίος του είπε ότι ακόμα περιμένει μία συγνώμη για την κατάρριψη του αεροσκάφους, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι δεν του χρωστάει καμία συγνώμη και πως εκείνος θα έπρεπε να απολογηθεί που παραβίασε τον τουρκικό ενάεριο χώρο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το συμβάν, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία, τόνισε πως η ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζει σκοπίμως τον εξισλαμισμό της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

    Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε η συμφωνία για τον αγωγό Turkish Stream και για την Ελλάδα

    Η κατασκευή του Turkish Stream ανακοινώθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία. Οι εργασίες για τη δημιουργία του αγωγού Turkish Stream θα άρχιζε, σύμφωνα με την Gazprom, αμέσως μόλις αποφασιζόταν το ακριβές σημείο στο οποίο θα κατέληγε στην Τουρκία, ενώ ήδη δύο πλοία τοποθέτησης σωλήνων βρίσκονταν στην Μαύρη Θάλασσα.Την περασμένη Ανοιξη, στο πλαίσιο των ταξιδιών του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχε συζητηθεί και η επέκταση του Turkish Stream και στην Ελλάδα. Το κομμάτι του ρωσικού αγωγού που θα περνούσε από την Ελλάδα θα ονομαζόταν Greek Stream και αποσκοπούσε, όπως αναφερόταν τότε, στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας, αν και υπήρχαν διάφορες ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.



    ΣΧΟΛΙΑ