• Big Story

    Προσοχή οι χάκερς ξαναχτύπησαν. Βομβαρδισμός sms τις τελευταίες ώρες σε πελάτες τραπεζών

    • NewsRoom


    Εκατομμύρια sms έχουν σταλθεί στα κινητά των πολιτών, τις τελευταίες ώρες, που τους προτρέπουν να ενεργοποιήσουν έναν τετραψήφιο κωδικό, προκειμένου να προστατευτούν από ενδεχόμενο hacking. Τα μηνύματα επαναλαμβάνονται ανα τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, τα μηνύματα έρχονται ανα μία ωρα. Το sms γράφει ”this is your pin”. Στη συνέχεια υπάρχει ένας τετραψήφιος αριθμός. Αν κάποιος πατήσει το νούμερο αυτό, ενεργοποιείται κάποιο link . Το link αυτό σε προωθεί σε ιστοσελίδα τράπεζας και στη συνέχεια σου ζητάει να επιβεβαιώσεις προσωπικά στοιχεία.

    Σήμερα το πρωί, πολλά καταστήματα κινητής τηλεφωνίας αλλά και υποκαταστήματα τραπεζών δέχτηκαν τηλεφωνήματα από πολίτες που έλαβαν αυτό το sms στο κινητό τους. Μάλιστα, δεν ήταν και λίγες οι περιπτώσεις που οι πολίτες προσήλθαν στα καταστήματα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και τραπεζών. Οι υπάλληλοι των καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας στέλνουν στα κεντρικά τους τα sms αυτά, σε μια προσπάθεια να ανιχνευτούν οι αποστολείς.

    Tι πρέπει να προσέχετε

    Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει απευθύνει, κατά καιρούς, προειδοποίηση προς τους πολίτες για απατεώνες που στέλνουν πλαστά SMS σε κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να αποσπάσουν τα προσωπικά δεδομένα χρηστών. Επιτήδειοι στέλνουν μηνύματα με τα οποία προτρέπουν τους παραλήπτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία πρόσβασης στις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες e-banking.

    Τα μηνύματα αυτά περιέχουν υπερσυνδέσμους (link) τους οποίους οι αστυνομικοί της ΔΗΕ καλούν τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν. Σε διαφορετική περίπτωση οι κωδικοί αλιεύονται από τους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και προβαίνουν στη μεταφορά χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς τρίτων.

    Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

    – Τηλεφωνικά: 111 88
    – Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
    – Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID



    ΣΧΟΛΙΑ