• Big Story

    Ποιός φοβάται την Λούκα Κατσέλη;

    Λούκα Κατσέλη. Πρόεδρος ΕΤΕ


    Αν και δεν έχει καταλαγιάσει η ικανοποίηση από την επιτυχία της Εθνικής Τράπεζας να συγκεντρώσει τα κεφάλαια του βασικού σεναρίου και να διατηρήσει το χαρτί της Finansbank για την επόμενη φάση, επανέρχονται οι κόντρες σε υψηλό επίπεδο. Η λέξη «κόντρες» δεν αποδίδει ακριβώς την πραγματικότητα αφού πρόκειται για μια υποβόσκουσα αντιπάθεια που εκδηλώνεται ανά περίπτωση, μεταξύ της προέδρου της τράπεζας Λούκας Κατσέλη και από την άλλη, του συμβούλου διοίκησης, Ζώη Πεππέ.

    Οι δύο πλευρές φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μια διαφορετική φιλοσοφία στον τρόπο άσκησης εξουσίας εντός της Εθνικής με αποτέλεσμα να συγκρούονται δύο κόσμοι πολιτικής αντίληψης χωρίς πάντως σημαντικές εκρήξεις επί του παρόντος. Πιθανώς γιατί η πλευρά του Ζώη Πεππέ, επί σειρά ετών συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε και επανέκαμψε ως σύμβουλος, προσδοκά ότι θα εφαρμοστούν οι απαιτήσεις των επονείδιστων κατά τα άλλα δανειστών.

    Το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο επέμειναν οι Θεσμοί όσο αφορά την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών προβλέπει ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων δεν θα πρέπει να είχαν ενασχόληση με την πολιτική τα τελευταία τέσσερα χρόνια – και μάλιστα ήταν σημείο στο οποίο επέμειναν. Αυτή η επιμονή των δανειστών είχε χαροποιήσει τόσο τον κ. Πεππέ ώστε έγινε γνωστό στους διαδρόμους των κτιρίων διοίκησης της Εθνικής, φθάνοντας ως τα αυτιά της κυρίας Κατσέλη. Επί της ουσίας συμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η κ.Κατσέλη πρέπει να αποχωρήσει απο την ΕΤΕ εντός του 2016.

    Zώης Πεπές. Ετών 65. Σύμβουλος Εθνική Τράπεζα
    Zώης Πεπές. Ετών 65. Σύμβουλος Εθνική Τράπεζα

    Η πλευρά της τελευταίας πάντως εκτιμά ότι θα υπάρξει τροποποίηση της νομοθεσίας που θα την καλύπτει, με το επιχείρημα δε, ότι ο νόμος όπως είναι, εξαιρεί τουλάχιστον το 50% των σημερινών μελών στα διοικητικά συμβούλια όλων των τραπεζών αφού προβλέπει δεκαετή τουλάχιστον τραπεζική εμπειρία, πέραν του κωλύματος για μη ενασχόληση με την πολιτική.

    Άγνωστος παραμένει ο χρόνος κατά τον οποίο οι Θεσμοί θα επιλέξουν να ενεργοποιήσουν τις υφιστάμενες διάταξεις, όσοι γνωρίζουν όμως τα συμβαίνοντα στην πλατεία Κοτζιά, αναμένουν και άλλα επεισόδια στην κόντρα, η οποία φαίνεται να είναι αντανακλά και μια προσπάθεια επικράτησης σε μια τράπεζα που είχε στενή σύνδεση παραδοσιακά με το δημόσιο και την εξουσία.

    Ισχύει πλέον κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με θεσμικούς παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, Εθνική αλλά και Τράπεζα Πειραιώς ακριβώς λόγω της κρατικής βοήθειας που λαμβάνουν, θα δεχθούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις από τα ευρωπαικά όργανα ώστε για την πρώτη ή η πλήρης αποκοπή από τον εναγκαλισμό των κυβερνήσεων θα είναι προτεραιότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ