• Big Story

    Άπαντες κατά κυβέρνησης για Σκουριές: Τα δανεικά τελείωσαν-Ιδιωτικά κεφάλαια ΤΩΡΑ!


    Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, δηλώσεις και τοποθετήσεις, οι εκπρόσωποι του επιχειρείν και τα πολιτικά κόμματα εγκαλούν την κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές. Με τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών και το εχθρικό κλίμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι Καναδοί ανέστειλαν το project και ο επικεφαλής της εταιρείας, Paul Wright, βρίσκεται στην Αθήνα και έχει, στο τρέχον 48ωρο, σειρά επισκέψεων τόσο με επαγγελματικές ενώσεις, όσο και με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχοντας παραχωρήσει το πρωί συνέντευξη τύπου.

    Διαβάστε ακόμα: Eldorado: Απολύονται 1100 εξαιτίας πολιτικών παιχνιδιών. Θέλουμε να μείνουμε

    Ομαδικά πυρά από τους επιχειρηματικούς φορείς

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, που συναντήθηκε τη διοίκηση της καναδικής εταιρείας, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να συζητήσει εποικοδομητικά με την Eldorado Gold και να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, ώστε να μην χαθεί η επένδυση και να μη ζημιωθούν και άλλο οι εργαζόμενοι, η τοπική κοινωνία και η εθνική οικονομία.
    Όπως τόνισε ο κ. Φέσσας, «η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις. Το δημόσιο χρήμα δεν επαρκεί και τα δανεικά τελείωσαν. Χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια. Για να έρθουν, όμως, πρέπει να εκπέμπουμε σοβαρότητα, σταθερότητα και, κυρίως, να καλλιεργούμε εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και επενδυτών. Προπάντων να διασφαλίσουμε ότι δε θα διώξουμε τους ελάχιστους επενδυτές, που έχουν επιλέξει να βρίσκονται στην Ελλάδα, να παρέχουν θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην οικονομική της ανάπτυξη».

    «Η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει τα εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που, ήδη, βρίσκονται σε λειτουργία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ζήτημα.

    «Το αρμόδιο υπουργείο και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα πρέπει άμεσα να βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ενσκήψει, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και για να μη δεχθεί η χώρα μας, για άλλη μια φορά, ένα νέο χτύπημα σε ότι αφορά την ικανότητά της να προσελκύσει και να διατηρήσει μεγάλες επενδύσεις», πρόσθεσε.

    Έκκληση στην κυβέρνηση να αντιληφθεί την κρισιμότητα του θέματος της Ελληνικός Χρυσός και τα μηνύματα που αυτό εκπέμπει αναφορικά με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα, απευθύνει με ανακοίνωση του και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.

    «Η ανακοίνωση της άμεσης αναστολής των επενδύσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ, της μεγαλύτερης ξένης άμεσης επένδυσης στη χώρα, όταν η ανάγκη υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων είναι επιτακτική, δίνει το πλέον ισχυρό αρνητικό μήνυμα στους σοβαρούς ξένους επενδυτές.

    Η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει τη δημιουργία θετικού κλίματος για την προσέλκυση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη λειτουργία επενδυτικών πρωτοβουλιών, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα και ειδικά η ελληνική περιφέρεια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Paul-Wright-3482-(2)BIG
    Paul Wright – Πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold

    Τα κόμματα

    H Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε σε «αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης» την επένδυση της εταιρείας, με αποτέλεσμα να παγώσει η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

    «Η ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει σήμερα το λάθος μήνυμα. Και αυτό προκαλεί αμέσως αποεπενδύσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως μια άλλη πολιτική η χώρα. Αυτή που η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνα προτείνει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ. «Η αναστολή εργασιών στα μεταλλεία Χαλκιδικής, οδηγεί σε μια Ελλάδα της μεγαλύτερης ανεργίας» αναφέρει ο Γιάννης Μανιάτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της El Dorado Gold.

    O πρώην υπουργός Ενέργειας συνεχίζει στην ανακοίνωσή του: «Όταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε παθαίνουν πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία.».

    «Στην σημερινή Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε επιχειρήσεις, εκείνο όμως που επιβάλλεται να κάνουμε είναι όλες οι επενδύσεις να τηρούν αυστηρά του περιβαλλοντικούς όρους», τονίζει σε ανακοίνωσή της για το συγκεκριμένο θέμα η Ένωση Κεντρώων. «Κηρύγματα που διχάζουν την κοινωνία πρέπει αποφεύγονται από τα κόμματα», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

    Διαβάστε ακόμα: Μνήμες Pirelli ξυπνάει η E. Gold. Το κράτος επιβάλει στην εταιρία πρόστιμα 1,7 εκατ

    «Ουδέν σχόλιο» από Κομισιόν 

    «Ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει μεγάλο μέρος της επένδυσής της στη Χαλκιδική.

    «Πρόκειται για ίδια εταιρική απόφαση και δεν σχολιάζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Επιτροπής, Vanessa Mock.

    Η ίδια πάντως είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος προσαρμογής, στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ