• Πολιτική

    Τσίπρας στο Bloomberg: Μετά το μνημόνιο, είναι δική μας υπόθεση πώς θα επιτυγχάνουμε στους στόχους

    Αλέξης Τσίπρας


    Η Ελλάδα θα τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους Ευρωπαίους αυτόν τον μήνα και δεν θα επιστρέψει στις παλιές της συνήθειες, των ανεξέλεγκτων δαπανών, που οδήγησαν στην οικονομική της κατάρρευση, μία από τις οδυνηρότερες στην Ιστορία της Ευρώπης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας ωστόσο παράθυρο μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις στις αρχές του 2019.

    Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, στο πρώτο θέμα του, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία της χώρας με την Ευρωζώνη για την έξοδό της από τα προγράμματα στήριξης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιτύχει μεν τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά ότι πλέον θα αποφασίζει η ίδια το πώς θα τους επιτύχει και όχι οι διεθνείς πιστωτές της.

    «Το σημαντικό με το τέλος αυτού του προγράμματος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε αυτούς τους στόχους και τώρα την ευθύνη έχουν πλέον οι Έλληνες, εμείς οι ίδιοι, ή οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην ξαναεπιστρέψει η Ελλάδα στην τραγική εκείνη περίοδο».

    Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα την υιοθέτηση δέσμης θετικών μέτρων ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους αλλά μετά την έξοδο από το μνημόνιο η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση και τις επόμενες.

    «Πρέπει να αποφασίσουμε τα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους. Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περικοπές στις συντάξεις) και 1% θετικά μέτρα, στο βαθμό που είμαστε πάνω από το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα πια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5. Είναι δική μας υπόθεση με πια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους».

    Ο δημοσιογράφος έσπευσε να σημειώσει ότι από την απάντηση αυτή μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μην γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά και ρώτησε αν «είναι ακόμα δεσμευμένος να τις μειώσει». Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

    Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα αντιδράσει θετικά, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

    «Είναι ενδιαφέρον το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος, έχει καταφέρει να γίνει μέρος της λύσης».

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

    Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να συμπληρώσει τετραετή θητεία χωρίς να χάσει τη δουλειά του ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές από την εποχή του Κώστα Σημίτη, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναφέρει το Bloomberg.

    Και σε αυτό ο κ. Τσίπρας απαντά: «Ίσως αυτή η εξέλιξη να είναι ακόμη και θετική για μας. Φτάσαμε εδώ με μια πολύ ισχνή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε στο τέλος».



    ΣΧΟΛΙΑ