• Big Story

    Αυτά είναι τα funds που κερδοσκόπησαν στο Brexit και έβγαλαν δισεκατομμύρια


    Καθώς οι αγορές αντιμετώπισαν ένα ισχυρό σοκ την Παρασκευή με το Brexit, που έστειλε τη λίρα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις δεκαετίες και προκάλεσε μνημειώδεις απώλειες στα Χρηματιστήρια ανά την υφήλιο, κάποιοι hedge fund managers, παραδόξως, σημείωσαν τρελά κέρδη.

    Συγκεκριμένα, το GCI Systematic Macro Fund πέτυχε κέρδη 10,5% την Παρασκευή, εν μέρει εξαιτίας του σορταρίσματος στη στερλίνα και του στοιχήματος ότι το γεν θα ενισχυόταν, όπως δήλωσε και ο Kyo Yamamoto, ο επικεφαλής της ομάδας ποσοτικής έρευνας και στρατηγικής του οργανισμού GCI Asset Management, με έδρα το Τόκιο της Ιαπωνίας.

    Το PruLev Global Macro Fund από τη Σιγκαπούρη, κατέγραψε άνοδο 6,2% στις 24 Ιουνίου, εξαιτίας της ανόδου των ομολόγων στη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νότιο Κορέα, καθώς το εν λόγω fund προετοιμάστηκε για ένα “μαύρο κύκνο” (μαύροι κύκνοι ονομάζονται στα οικονομικά τα γεγονότα που δεν έχουν μεγάλη πιθανότητα να συμβούν, αλλά αν συμβούν, θα προκαλέσουν χάος στις αγορές, όπως συνέβη και με το Brexit), όπως σημείωσε ο Norman Tang, ο manager του fund, σε ένα mail του.

    Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σόκαρε τις αγορές, καταβαραθρώνοντας τις μετοχές παγκοσμίως και πυροδότησε τεράστιες διακυμάνσεις στα μεγάλα νομίσματα (στερλίνα πρώτη και καλύτερη, δολάριο, ευρώ, γεν κ.α.). Μέσα σε όλη αυτή τη σφαγή όμως, υπήρξαν και κάποια hedge funds που βγήκαν νικητές. Ο Crispin Odey κατέγραψε κέρδη άνω του 15% μέσω του fund του, μετά από το σορτάρισμα που έκανε. Επίσης, πολλά hedge funds που χρησιμοποιούν υπολογιστές για να παρακολουθούν τις τάσεις, σημείωσαν κι εκείνα αυξημένα κέρδη.

    Ασταθείς αγορές

    “Κάναμε τέτοια κατανομή στο portfolio μας, έτσι ώστε να πετύχουμε υψηλές αποδόσεις σε περίπτωση που επικρατούσε η έξοδος και να μην καταγράψουμε μεγάλες απώλειες αν επικρατούσε η παραμονή”, τόνισε ο Yamamoto. “Το fund μας τείνει να έχει αυξημένα κέρδη κάθε φορά που οι αγορές εμφανίζουν αστάθεια”.

    Το fund της CGI επίσης ενισχύθηκε από τα futures των χρεών της Ιαπωνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών κρατών, όπως δήλωσε ο Yamamoto. Η αύξηση που σημειώθηκε την Παρασκευή έφερε ιστορικά κέρδη για το fund της τάξεως του 24%. Το fund της CGI, που είχε 10,2 δισ. γεν (100 εκ. δολάρια) σε κεφάλαια τον Μάιο, στοχεύει σε ετήσιες αποδόσεις της τάξεως του 40-50%.

    Στο στρατόπεδο της PruLev, τα κέρδη της Παρασκευής ώθησαν τις μέχρι τώρα αποδόσεις κατά 38%, σύμφωνα με τον Tang. To fund διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 70 δισ. δολαρίων από την Παρασκευή.

    “Όταν ο κόσμος πίστευε ότι το Brexit δε θα συνέβαινε (αρχικά οι αγορές και οι παίκτες είχαν αυτή την πεποίθηση), ήταν η κατάλληλη στιγμή που το fund θα έπρεπε να αμφισβητήσει την κοινή γνώμη και να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει το εναλλακτικό σενάριο και να βρίσκεται στη σωστή πλευρά αν συνέβαινε ένας “μαύρος κύκνος”, σημείωσε ο Tang.

    Η έκπληξη που επιφύλασσε η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρώπη με την αποχώρησή της, πυροδότησε μια μαζική στροφή στα ασφαλή κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών ομολόγων που κατέχουν τα αμερικάνικα θησαυροφυλάκια, ενισχύοντας παράλληλα την εντύπωση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει μια χαλαρή νομισματική πολιτική.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/neo-sok-se-metoches-ke-lira-jp-morgan-poulai-epithetika-eurobank-opia-vouliazi/56377

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/george-soros-giati-den-epexa-afti-ti-fora-tin-sterlina/56309

     



    ΣΧΟΛΙΑ