• Big Story

    Funds σε τραπεζίτες: Δεν θα αγοράσουμε ελληνικές μετοχές έως ότου…


    Περίμεναν ότι το κεντρικό θέμα στις επαφές με τους επενδυτές (Funds) θα ήταν η αξιολόγηση, τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών που βρέθηκαν χθες στο Μιλάνο για το financial conference της UBS αλλά όχι τον καταιγισμό ερωτήσεων τόσο για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, όσο και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2016. Οι εκπρόσωποι διεθνών Funds γνώριζαν σε βάθος τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και όπως τονίζουν στο mononews στελέχη, που πήραν μέρος στο συνέδριο, διατύπωναν προβληματισμό για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Αν και δεν ήταν αρνητικοί ως προς τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τοποθετηθούν πριν την αξιολόγηση.

    Τραπεζίτες επισημαίνουν ότι παρά τους κλυδωνισμούς στις αποτιμήσεις, επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να επανέλθει με τον σωστό καταλύτη που είναι μόνο ένας : η επιτυχής αξιολόγηση που θα συνοδεύεται από δέσμευση υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

    Οι επενδυτές σε όλες τις επαφές με τα αρμόδια τμήμα των ελληνικών τραπεζών ζητούν στοιχεία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 ενώ όσο αφορά τις ίδιες τις τράπεζες, το πιο κρίσιμο θέμα είναι αυτό της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των στόχων κάθε τράπεζας για τη μείωσή τους.

    Τα NPLs είναι το επενδυτικό στόρυ των δύο τελευταίων ανακεφαλαιοποιήσεων. Μπορεί οι απώλειες από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου να είναι σημαντικές – και για όσους τοποθετήθηκαν το 2014 ακόμη μεγαλύτερες – αλλά οι επενδυτές προσδοκούν ανάκαμψη εφόσον «βγει» το χαρτί των κόκκινων δανείων.

    Μια διαδικασία ενεργούς διαχείρισης, όπως αυτή που απαιτούν Θεσμοί και Τράπεζα της Ελλάδος και επιδιώκουν και οι ίδιες οι τράπεζες θα οδηγήσει σε επιστροφή σε κερδοφορία μέσω της μείωσης των προβλέψεων και αύξησης των εσόδων από την επαναφορά σε εξυπηρέτηση δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

    Παρά τις θεσμικές βελτιώσεις, το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο και οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι.

    Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας για τους τραπεζίτες είναι συνεχής προκειμένου να κρατούν ζεστούς τους επενδυτές για το επόμενο διάστημα να διευθετηθούν οι μακροοικονομικές εκκρεμότητες.

    Πρόκειται για ισορροπία που επιδιώκουμε να διατηρήσουμε, λένε οι τραπεζίτες, τροφοδοτώντας το στόρυ και με την προσδοκία ότι θα προχωρήσουν γοργά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

    Οσο αφορά τις επιδόσεις στη διαχείριση των NPLs, οι  ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι που θα θέσει ως το τέλος του μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τις τράπεζες και με την έγκριση του SSM θα βάλει έναν πήχυ για τους επόμενους μήνες.

    Τις επιδόσεις θα μετρούν και οι επενδυτές, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν πρόσθετο ενδιαφέρον για τα NPLs αφού έχουν καταγράψει ευκαιρίες ειδικά σε επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με εταιρείες και κλάδους που έχουν προοπτικές ανάπτυξης.



    ΣΧΟΛΙΑ