• Big Story

    Σχίσμα στο ΣτΕ: “Μας ζητούσαν να ψηφίσουμε με κλειστά μάτια”

    • Contributor
    δικαστηριο


    Με πρωτοφανείς για τα ελληνικά χρονικά αντιδράσεις, σύμβουλοι του Συμβουλίου της Επικρατείας επιτίθενται κατά του Προέδρου του ΣτΕ, κ. Σακελλαρίου τη στιγμή που οι αντιπρόεδροι της Ένωσης του ΣΤΕ, Χρήστος Ράμμου και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, υπέβαλαν την παράιτησή τους από μέλη της Ένωσης, έπειτα από το “μέγα ατόπημά της” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Πηγές του συμβουλίου ανέφεραν ότι  ο πρόεδρος του ΣτΕ, κ. Σακελλαρίου, την περασμένη Παρασκεύη, οπότε και έγινε η διάσκεψη για τη συνταγματικότητα ή μη των τηλεοπτικών αδειών, επιχείρησε να παραβιάσει τον κανονισμό λειτουργίας του ΣτΕ, έτσι ώστε αντί για το συμβούλιο να αποφασίσουν οι δικαστές για το μείζον θέμα.

    Κάτι που δεν είναι εφικτό καθώς δεν είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης. Νομικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι ο πρόεδρος “χωρίς να έχουμε ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, μας ζητούσε να ψηφίσουμε με κλειστά μάτια, από ό,τι εικόνα είχαμε από τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο και ό,τι θα μας έλεγε ο εισηγητής της υπόθεσης”.

    Η Ένωση του ΣτΕ επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΣτΕ κ. Νίκου Σακελλαρίου και της απόφασής του να διακόψει την περασμένη Παρασκευή τη διάσκεψη για την αντισυνταγματικότητα ή μη της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών, αφού εξέδωσε ανακοίνωση- απάντηση που ακολούθησε αυτή του κ. Σακελλαρίου, με την οποία εξηγούσε τους λόγους της διακοπής της διάσκεψης.

    O Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου
    O Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου

    Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή, το Γραφείο του Πρόεδρου του ΣτΕ – μετά την απόφαση του κ. Σακελλαρίου να διακόψει τη διάσκεψη-  εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, η οποία αιτιολογούσε την απόφαση αυτή:

    «Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

    Σε αυτή την ανακοίνωση, στη συνέχεια, απάντησε η Ένωση του ΣτΕ, όπου με δική της επιστολή υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο και γγκ.Ευθύμιο Αντωνόπουλο και Ιωάννη Παπαγιάννη, αντίστοιχα, ανέφερε «Σύμφωνα με την από 30.9.2016 ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    Συμβο΄Την αντίδρασή τους σε αυτή την ανακοίνωση της Ένωσης, εξέφρασαν και οι κ. Ράμμος και κα. Σακελαροπούλου, οι οποίοι στις επιστολές παραίτησής τους από μέλη της Ένωσης του ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν στη συγκεκριμένη ανακοίνωση ως“μέγα ατόπημα” καθώς άφησε την εντύπωση ότι «ομιλεί το σύνολο του σώματος» του ΣτΕ, δηλαδή όλοι οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κάτι που δεν ισχύει.

    Ο κ. Ράμμος και η κα Σακελαροπούλου συνέχισαν λέγοντας ότι “η Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της μετατράπηκε ουσιαστικά σε γραφείο Τύπου του προέδρου του ΣτΕ, ενώ παράλληλα παραγνώρισε τον θεσμικό της ρόλο και εξέφρασε γνώμη για ζήτημα το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πώς δηλαδή, υπό ποιες συνθήκες και για ποιο πραγματικά λόγο διακόπηκε μια διάσκεψη), ούτε ανήκει στις αρμοδιότητές της”.

    Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η Ένωση με την ανακοίνωσή της προκατέλαβε την άποψη για το θέμα ενώ σημείωσαν ότι “ακόμη χειρότερα, με την ανακοίνωση, το Δ.Σ. της Ένωσης του ΣτΕ αποδοκιμάζει ως ψευδή όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο, με βάση όχι τη δική της αντίληψη για τα πράγματα, αλλά την ανακοίνωση του προέδρου του δικαστηρίου, μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη φορά, σε γραφείο Τύπου του προέδρου του δικαστηρίου”.

    Η ανακοίνωση των δύο παραιτηθέντων συνεχίζει λέγοντας ότι “ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο τον έντυπο όσο και τον ηλεκτρονικό Τύπο κατέκλυζαν δημοσιεύματα που με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αναφέρονταν όχι πάντα με τα καλύτερα λόγια στην εν γένει λειτουργία του συνόλου του δικαστηρίου και στον ρόλο των δικαστών, το Δ.Σ. τηρούσε αιδήμονα σιγή”.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους δύο αντιπροέδρους, η άποψη που δέχεται ότι το ΣτΕ “αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ’ αόριστον τη διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει)” συνιστά “αρνησιδικία” .

    “Σηματοδοτεί αλλαγή στη μακροχρόνια πορεία της από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης του συνόλου των μελών του ΣτΕ σε διοικητική υπηρεσία” καταλήγει η επιστολή των παραιτηθέντων ελών του ΣτΕ διερωτώμενοι κλείνοντας “τι θα λέγαμε αν ένας βοηθός εισηγητής αρνιόταν να καταθέσει προεισηγήσεις, ή ένας σύμβουλος αρνιόταν να καταθέσει εισήγηση επικαλούμενος ότι λόγω του κλίματος δεν μπορεί να ασκήσει με νηφαλιότητα τα καθήκοντά του;

    Μπορεί κανείς να διανοηθεί το 1969 αναβολή είτε συζήτησης είτε της διάσκεψης επί της υποθέσεως των απολυμένων από τη στρατιωτική δικτατορία δικαστών, κατ’ επίκληση δυσμενών συνθηκών ή κακού κλίματος;”.

    Μετά από τα τελευταίες εξελίξεις, η Ένωση του ΣτΕ αποφάσισε να συγκαλέσει γενική συνέλευση στις 13 Οκτωβρίου με θέματα τόσο τα τρέχοντα ζητήματα της Δικαιοσύνης όσο και την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έλενα Κουντουρά: Στα κρυφά η νέα διαφημιστική προβολή του ελληνικού τουρισμού!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοδύναμη εντολή θα ζητήσει από τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/o-kontominas-isvalli-ton-verikio-sto-studio-tis-menegaki-ke-twitter-giortazi/79749



    ΣΧΟΛΙΑ