• AUTO

    Θωρακισμένη ΒMW σειρά 7

    BMW i7 Protection


    Η BMW i7 Protection είναι το πρώτο θωρακισμένο sedan στον κόσμο με αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.

    Διαθέτοντας δύο ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες, πληροί όλες τις απαιτήσεις προστασίας της κατηγορίας VR9 χωρίς περιορισμούς, όπως και η νέα BMW Σειρά 7 Protection με κινητήρα εσωτερικής καύσης. H φιλοσοφία εγγενούς ασφάλειας της νέας BMW i7 Protection και της BMW Σειράς 7 Protection ελήφθη υπόψη κατά την εξέλιξη της νέας BMW Σειράς 7.

    Επίκεντρο αποτελεί το νέο BMW Protection Core που είναι μοναδικό παγκοσμίως και περιλαμβάνει ειδική για το μοντέλο αυτοφερόμενη δομή αμαξώματος με θωράκιση χάλυβα. Στη συνέχεια, συνδυάζεται με χαρακτηριστικά όπως η πρόσθετη θωράκιση του κάτω μέρους του αμαξώματος και της οροφής καθώς και θωρακισμένο γυαλί.

    Αμφότερα τα μοντέλα θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing με μια περίτεχνη διαδικασία κατασκευής στο χέρι. Τα δύο θωρακισμένα οχήματα θα κάνουν το δημόσιο ντεμπούτο τους στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου IAA Mobility 2023 στο Μόναχο, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2023.

    Τα νέα θωρακισμένα μοντέλα προσφέρουν εξατομικευμένη προστασία από επιθέσεις με πυροβόλα όπλα ή εκρηκτικά για άτομα που αποτελούν στόχο επίθεσης. Έχουν ταξινομηθεί προφέροντας προστασία κατηγορίας VR9 με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα επίσημα κριτήρια δοκιμών της γερμανικής Vereinigung der Prüfstellen für Angriffshemmende Materialien und Konstruktionen (Ένωση Εργαστηρίων Δοκιμών για Ανθεκτικά σε Επιθέσεις Υλικά και Κατασκευές – VPAM, για συντομία).

    Η πιστοποίηση βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην τρίτη έκδοση των οδηγιών για οχήματα ανθεκτικά σε σφαίρες (VPAM BRV) όσον αφορά τη βαλλιστική αντοχή και στις οδηγίες για οχήματα ανθεκτικά σε εκρηκτικές ύλες (VPAM ERV, τρίτη έκδοση) και στην PAS 300 αναφορικά με την αντοχή σε εκρήξεις.

    Το γυαλί για τα δύο μοντέλα προστατεύει ακόμη και από πυρά από πυρομαχικά διαμετρήματος 7.62×54 R – μια απειλή από την υψηλότερη κατηγορία προστασίας για πολιτικά οχήματα VPAM 10. Προαιρετικά, για τη νέα BMW Σειρά 7 Protection, διατίθεται επίσης μία μερική επέκταση προστασίας για συγκεκριμένες περιοχές του αμαξώματος απέναντι σε πυρά από πυρομαχικά VPAM 10.

    Η BMW i7 Protection, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο σε αυτή την κατηγορία προστασίας και διαθέσιμο αποκλειστικά στην Ευρώπη. Η BMW έχει πλέον συγκεντρώσει 45 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη και παραγωγή θωρακισμένων οχημάτων. Η φιλοσοφία προστασίας που εφαρμόζεται σήμερα επινοήθηκε ως μέρος της διαδικασίας εξέλιξης για την παραγωγή της νέας BMW Σειράς 7 και, περισσότερο από ποτέ, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη θωράκιση που μπορεί να προστεθεί σε ένα τελειωμένο όχημα σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μοναδικό BMW Protection Core, με το οποίο για πρώτη φορά ολόκληρη η δομή στήριξης του αμαξώματος ενός θωρακισμένου sedan κατασκευάζεται από ατσάλι. Τα τρισδιάστατα στοιχεία του είναι όλα κατασκευασμένα από εξαιρετικά ανθεκτικά κράματα χάλυβα διαμορφωμένα εν θερμώ.

    Το BMW Protection Core σχηματίζει έναν αυτοφερόμενο προστατευτικό κέλυφος, το οποίο στη συνέχεια συνδυάζεται με θωρακισμένες πόρτες, θωράκιση για το κάτω μέρος του αμαξώματος και τζάμια ασφαλείας.

    Ειδική θωράκιση σχεδιασμένη για να προσφέρει μέγιστη προστασία ειδικά από εκρηκτικές ύλες, χρησιμοποιήθηκε τόσο για την οροφή όσο και για το κάτω μέρος του αμαξώματος των δύο θωρακισμένων sedan. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβαίνοντες προστατεύονται επίσης από επιθέσεις drone, για παράδειγμα, καθώς και από θραύσματα χειροβομβίδων.

    Στη λίστα των στάνταρ χαρακτηριστικών ασφαλείας της BMW Σειρά 7 Protection περιλαμβάνεται επίσης ένα αυτοσφραγιζόμενο ρεζερβουάρ καυσίμου, με ειδικό περίβλημα που του επιτρέπει να σφραγίζεται αυτόματα αφού χτυπηθεί από σφαίρα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαρροή καυσίμου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης, τα στοιχεία ειδικής προστασίας πρέπει να αποδείξουν την αντοχή τους σε επιθέσεις περνώντας από μια απαιτητική διαδικασία. Επιπλέον, εμπειρογνώμονες από ανεξάρτητο κρατικό ινστιτούτο δοκιμών διεξάγουν δοκιμές με πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά στο όχημα.

    Η επίσημη επιθεώρηση και πιστοποίηση του ολοκληρωμένου οχήματος επιβεβαιώνει τελικά την ολοκληρωμένη προστασία που παρέχει η ολιστική προσέγγιση για τα νέα θωρακισμένα οχήματα της BMW.

    Η καινοτόμος φιλοσοφία προστασίας που χρησιμοποιήθηκε για τη νέα BMW i7 Protection και τη BMW Σειρά 7 Protection επέτρεψε επιπλέον τη βελτιστοποίηση του βάρους τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα. Η εξοικονόμηση βάρους δεν οδηγεί μόνο σε σημαντικά υψηλότερη ικανότητα μεταφοράς φορτίου, αλλά έχει επίσης ιδιαίτερα θετική επίδραση στις ικανότητες χειρισμού των θωρακισμένων sedan.

    Το βελτιστοποιημένο βάρος συνδυάζεται με την αύξηση της ακαμψίας του αμαξώματος (ένα ακόμη πλεονέκτημα του BMW Protection Core) με στόχο την προσφορά απαράμιλλων επιπέδων άνεσης ευελιξίας. Όλα αυτά μεταφράζονται σε εξαιρετικά ακριβή έλεγχο του αυτοκινήτου, άριστη δυναμική στις στροφές και απαράμιλλες τιμές επιτάχυνσης και τελικής ταχύτητας. Η BMW i7 Protection φέρνει για πρώτη φορά την εμπειρία της αμιγούς ηλεκτροκίνησης στην κατηγορία των θωρακισμένων οχημάτων.

    Τα άτομα που χρειάζονται ειδική προστασία έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα όχημα ασυμβίβαστο όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και την βιώσιμη τεχνολογία όσον αφορά το σύστημα κίνησης. Το τελευταίο δεν εκπέμπει ρύπους και περιλαμβάνει έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα και έναν ακόμα στον πίσω.

    Χρησιμοποιεί πολλά επιμέρους εξαρτήματα που προέρχονται από το σύστημα κίνησης της BMW i7 M70 xDrive του ισχυρότερου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου παραγωγής της μάρκας, εξασφαλίζοντας κορυφαίες επιδόσεις. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες δημιουργούν ένα ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης με συνδυασμένη ισχύ έως 400 kW/544 hp και μέγιστη συνδυασμένη ροπή 745 Nm.

    Η άμεση παροχή ισχύος, η κατανομή της και στους τέσσερις τροχούς και η έξυπνη δικτύωση όλων των συστημάτων μετάδοσης κίνησης και πλαισίου εγγυώνται εξαιρετική πρόσφυση, κατευθυντική ευστάθεια και δυναμική υπεροχή. Η νέα BMW i7 Protection επιταχύνει από στάση έως τα 100 km/h σε 9,0 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 km/h.

    Οι νέες BMW i7 Protection και BMW Σειρά 7 Protection είναι τα πρώτα και μοναδικά θωρακισμένα οχήματα στην κατηγορία τους που εξοπλίζονται με το Integral Active Steering. Διαθέτοντας λειτουργία τετραδιεύθυνσης, αυτό όχι μόνο μειώνει τον κύκλο στροφής του αυτοκινήτου κατά τους ελιγμούς, αλλά αυξάνει επίσης την ακρίβεια και τη δυναμική απόκριση στις γρήγορες στροφές. Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του Integral Active Steering – το οποίο περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό – είναι ο τρόπος με τον οποίο αυξάνει την οδηγική άνεση για τους πίσω επιβάτες.

    Οι ειδικές για το μοντέλο ζάντες ελαφρού κράματος διαθέτουν ακτίνες σε σχήμα αστεριού και συνδυάζονται με ελαστικά της Michelin διατάσεων 255-740 R510, τα οποία έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τα θωρακισμένα sedan. Η μεγάλη διάμετρος αυτών των ελαστικών και ο εξαιρετικά μεγάλος όγκος αέρα που συγκρατούν σε σχέση με τα ελαστικά του ανταγωνισμού βελτιώνουν την ποιότητα κύλισης, ενώ η μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής ωφελεί την πρόσφυση και την οδηγική σταθερότητα.

    Τα ελαστικά PAX διαθέτουν έναν δακτύλιο runflat τοποθετημένο στη στεφάνη του τροχού, ο οποίος επιτρέπει στο αυτοκίνητο να συνεχίσει το ταξίδι του με ταχύτητα έως και 80 km/h ακόμη και σε περίπτωση πλήρους απώλειας πίεσης.

    Ως θωρακισμένα οχήματα, οι νέες BMW i7 Protection και BMW Σειρά 7 Protection είναι εξοπλισμένες με μια εκτεταμένη γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού. Η λειτουργικότητα αυτής της τεχνολογίας επικεντρώνεται στην υποστήριξη των επαγγελματιών οδηγών με πληροφορίες και προειδοποιήσεις, χωρίς όμως να επεμβαίνει ενεργά στον έλεγχο του οχήματος.

    Οι εξαιρετικά προηγμένοι αισθητήρες που αναπτύχθηκαν για τη νέα BMW Σειρά 7 και όλες οι κάμερες που διατίθενται για το πολυτελές sedan είναι επίσης εγκατεστημένα στα θωρακισμένα οχήματα, παρέχοντας ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες για την περιοχή γύρω από το όχημα.

    Τα απαιτούμενα δεδομένα και εικόνες λαμβάνονται π.χ. από τις λειτουργίες Parking View, Panorama View, Remote 3D View και BMW Drive Recorder που περιλαμβάνονται στο πακέτο Parking Assistant Plus. Διαθέσιμες είναι επίσης οι λειτουργίες των συστημάτων προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης, προειδοποίησης διασταύρωσης (Crossroads Warning), προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Departure Warning) και πληροφοριών ορίου ταχύτητας (Speed Limit Info).

    Ο εξοπλισμός και το στυλ του εσωτερικού μπορούν επίσης να προσαρμοστούν στις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Τα καθίσματα πολλαπλών λειτουργιών, οι δερμάτινες επενδύσεις BMW Individual Merino και τα θερμαινόμενα και αεριζόμενα καθίσματα για τους εμπρός και πίσω επιβάτες ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό.

    Μια λειτουργία μασάζ διατίθεται προαιρετικά για όλα τα καθίσματα. Το προαιρετικό Executive Lounge περιλαμβάνει comfort seats με λειτουργία ανάκλισης για το κάθισμα πίσω από τον συνοδηγό. Η πλούσια γκάμα των προαιρετικών επενδύσεων καθισμάτων και φινιρισμάτων εσωτερικού είναι ίδια με της νέας BMW Σειράς 7.

    Οι εργασίες σέρβις και συντήρησης για τα θωρακισμένα sedan οχήματα παρέχονται από ένα διεθνές δίκτυο σημείων εξυπηρέτησης BMW, ενώ εκτελούνται αποκλειστικά από εκπαιδευμένους ειδικούς σε πιστοποιημένα εξειδικευμένα συνεργεία.

    Η BMW προσφέρει επίσης ειδικά μαθήματα εκπαίδευσης οδηγών για τα Protection μοντέλα της. Τα προγράμματα αυτά, τα οποία η BMW οργανώνει για περισσότερα από 35 χρόνια, χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων των συμμετεχόντων και πραγματοποιούνται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν επικεφαλής άρτια καταρτισμένους ειδικούς και το περιεχόμενό τους περιλαμβάνει από ολοκληρωμένες θεωρητικές συνεδρίες μέχρι πρακτικές ασκήσεις ελέγχου οχήματος και εκπαίδευση αντίδρασης σε κρίσιμες καταστάσεις.

    BMW i7 Protection



    ΣΧΟΛΙΑ