• AUTO

    Θεματικό πάρκο στη Μεγαλόπολη!


    Μνημόνιο Συνεργασίας, με αντικείμενο την αξιοποίηση του νυν χώρου της πίστας Motocross στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, υπογράφηκε σήμερα.

    Το μνημόνιο που υπογράφηκε προβλέπει την κατασκευή μιας νέας, διεθνών προδιαγραφών πίστας, μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι υπογραφές μπήκαν στο ιστορικό κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεταξύ του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ΑΕ, Γιάννη Μπούκη. Η πίστα στη Μεγαλόπολη, που βρίσκεται εντός έκτασης η οποία σήμερα ανήκει στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ ΑΕ, πρόκειται να μεταβιβαστεί στην εταιρεία ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πλαίσιο εκτέλεσης Προγραμματικής Σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4759/20, όπως κυρώθηκε με τον ν. 4956/22.

    Ακολούθως, η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που θα συνυπογραφεί, θα συνεργασθεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υφυπουργείο Αθλητισμού για την κατασκευή νέας πίστας που θα αποτελέσει διεθνές κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού (για αγωνιστική μοτοσυκλέτα, 4×4, mountain bike και άλλες δράσεις εκμάθησης μηχανοκίνητων αθλημάτων και Οδικής Ασφαλείας), με όλες τις απαραίτητες υποδομές λειτουργικής εγκατάστασης.

    Μια τέτοια εγκατάσταση είναι κομβικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής. Θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Θα αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες αθλητές, μηχανικούς, εταιρείες, κατασκευαστές, χορηγούς. Στη γύρω περιοχή θα αναπτυχθεί με άξονα την πίστα η εστίαση αλλά και καταλύματα. Επιπλέον στην ευρύτερη περιοχή θα δημιουργηθούν κέντρα δοκιμών, εξέλιξης, έρευνας, εταιρείες παραγωγής εικόνας και ήχου, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδρίων και άλλων πολλών υποδομών που θα έρθουν να υποστηρίξουν τη λειτουργία ενός τόσο μεγάλου θεματικού πάρκου.

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού σημείωσε: «Ξεκινάμε άμεσα μελέτη για μια σύγχρονη και μοναδική στην Ελλάδα πίστα φιλοξενίας διεθνών διοργανώσεων, η οποία θα πληροί τα κριτήρια των Παγκοσμίων Ομοσπονδιών, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για την αγωνιστική μοτοσυκλέτα, αλλά και για 4×4, mountain bike και άλλες δράσεις εκμάθησης μηχανοκίνητων αθλημάτων που παράλληλα θα εκπέμπουν και τα ζωτικά μηνύματα για την ενίσχυση της Οδικής Ασφαλείας. Μια πίστα σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, σε συνεργασία με τη Δημοτική αρχή, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με την Motorsport Greece για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και αυτό το μοντέλο μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δύναμη των ανθρώπων του μηχανοκίνητου αθλητισμού και το οικονομικό αποτύπωμα αυτών των δραστηριοτήτων είναι ισχυρότατα. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ διότι –επιτέλους- οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα αποκτήσουν έδρα, το «σπίτι» τους, μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση στη Μεγαλόπολη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

    Ευχαριστώ όλους, για την εξαιρετική συνεργασία και τη συμβολή ώστε κι αυτό το όραμά μας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό να γίνει πραγματικότητα».

    Η νυν πίστα Motocross κατασκευάστηκε το 1994 και βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο των επιφανειακών ορυχείων λιγνίτη στο οροπέδιο-κοιλάδα της Μεγαλόπολης, νότια της κοινότητας Πλάκας. Συνολικά καταλαμβάνει έκταση 93 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 51 είναι ο ευρύτερος αγωνιστικός χώρος και τα υπόλοιπα εξυπηρετούν τους αθλητές (χώρος στάθμευσης), τους θεατές και τους διοργανωτές.

    To 2021 (31/7-1/8), με τη στήριξη της Ομοσπονδίας ΑΜΟΤΟΕ, του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross Junior 2021. Μια σπουδαία, θεαματική διοργάνωση, με έξι αγωνιστικά σκέλη, στην οποία συμμετείχαν 128 πληρώματα από 22 χώρες, που τοποθέτησε τη χώρα μας δυναμικά και στον χάρτη των διοργανώσεων μοτοσυκλέτας διεθνούς εμβέλειας.  Η διοργάνωση αυτή ενίσχυσε το κίνητρο, ώστε στον χώρο αυτό να υπάρξει σύντομα μία νέα πίστα Motocross, Mountain Bike και 4×4 σύγχρονων προδιαγραφών, ένα διεθνές κέντρο, με λειτουργικές δομές, που θα την καταστήσουν μια άκρως οργανωμένη εγκατάσταση. Μια βιώσιμη εγκατάσταση με ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας και αξιοποίησης σε πολλά επίπεδα.

    Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπογράφηκε σήμερα το Υφυπουργείο Αθλητισμού, αναλαμβάνει:

    * να εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης Μελετών και Έργων κατασκευής ή/και ανακαίνισης της πίστας, μέσω της ένταξής τους σε προγράμματα χρηματοδότησης

    * να εξετάσει την υπογραφή απαιτούμενων προγραμματικών συμβάσεων για την εκπόνηση των Μελετών και τη διενέργεια των παραπάνω Έργων, με την Περιφέρεια ή άλλον αρμόδιο φορέα,

    * να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πίστα για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με την φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων (εθνικών, ευρωπαϊκών, διεθνών) όλων των ηλικιακών κατηγοριών και με την διοργάνωση πλήθους δράσεων για το ευρύ κοινό, σχετικά με την εκμάθηση μηχανοκίνητων αθλημάτων, οδηγικής συμπεριφοράς κλπ.

    * να συνεργάζεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στηρίζοντας ενεργά τις πρωτοβουλίες της για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή και να συνδράμει στην πρωτοβουλία ανάδειξής της ως αθλητικού προορισμού, υψηλών προδιαγραφών, με διοργανώσεις ποικίλων αθλητικών και εν γένει πολιτιστικών γεγονότων.

    Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, αναλαμβάνει:

    * τη συντήρηση της έκτασης, μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ,

    * να συνεργάζεται με το Υφυπουργείο Αθλητισμού για την αξιοποίηση της πίστας, εξετάζοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης ή συν-χρηματοδότησης Έργων κατασκευής ή ανακαίνισής της.

    * να συνδράμει την ΓΓΑ στη διεξαγωγή ή διεκδίκηση οποιασδήποτε αθλητικής διοργάνωσης, ιδίως σχετικά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

    Ο υφυπουργός αθλητισμού ανακοίνωσε επίσης σήμερα στην Τρίπολη, παρουσία του πρωθυπουργού, 23 αθλητικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ, στην Πελοπόννησο με έμφαση στον στίβο. Αναλυτικά:

    Στον νομό Κορινθίας:

    * Κατασκευή στίβου με συνθετικό τάπητα στη Δημοτική Κοινότητα Νεμέας

    * Κατασκευή Δημοτικού Σταδίου Σικυωνίων στη Δημοτική Κοινότητα Κιάτου

    * Επανεπίστρωση ταρτάν στίβου στο Δημοτικό Κέντρο Κορίνθου και Προμήθεια – Εγκατάσταση ταρτάν στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Χιλιομοδίου

    * Κατασκευή στίβου με συνθετικό τάπητα Δημοτικής Κοινότητας Νεμέας και ανακατασκευή χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Νεμέας

    * Ανακατασκευή παλαιού γηπέδου ποδοσφαίρου Ξυλοκάστρου

    * Εγκατάσταση συνθετικού τάπητα στίβου στο αθλητικό κέντρο Βέλου και προμήθεια και τοποθέτηση προκαλλιεργημένου υβριδικού χλοοτάπητα στο αθλητικό κέντρο Βέλου

    Στον νομό Αργολίδας  θα υλοποιηθεί η ανακατασκευή του γηπέδου Νέας Κίου με υβριδικό χλοοτάπητα και η αποπεράτωση του γηπέδου Δαλαμανάρας Δήμου Άργους – Μυκηνών.

    Στον νομό Αρκαδίας:

    * Τοποθέτηση στεγάστρου κερκίδας Δημοτικού Σταδίου Άστρους

    * Αναβάθμιση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Νότιας Κυνουρίας

    * Προμήθεια εξοπλισμού και συντήρηση εγκαταστάσεων Ανοιχτού Δημοτικού Σταδίου Μεγαλόπολης

    * Προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του γηπέδου ποδοσφαίρου της Τοπικής Κοινότητας Κορακοβουνίου,

    * Ανακατασκευή – εκσυγχρονισμός γηπέδου Ποδοσφαίρου 5×5 στην Τοπική Κοινότητα Κανδήλας του Δήμου Τρίπολης και ανακατασκευή – εκσυγχρονισμός ΔΑΚ Τρίπολης

    * Αναβάθμιση σχολικών και αθλητικών υποδομών και συντήρηση και επισκευή δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων του νομού

    Στον νομό Λακωνίας:

    * Αθλητικές εγκαταστάσεις Γυμνασίου-Λυκείου Καστορίου

    * Κατασκευή κερκίδας Κ3 Νέου Σταδίου Γυθείου και ηλεκτροφωτισμός αγωνιστικού χώρου

    * Κατασκευή ταρτάν στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Μολάων

    * Κατασκευή γηπέδων τένις και μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο Ασωπού

    * Προμήθεια κινητού στεγάστρου Μετάλειου Δημοτικού Κολυμβητηρίου Σπάρτης και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Σπάρτης

    * Ανακατασκευή αγωνιστικού χώρου γηπέδου ποδοσφαιρικού σταδίου Βλαχιώτη

    Στον νομό Μεσσηνίας:

    * Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Οιχαλίας

    * Κατασκευή συνθετικού τάπητα στίβου (ταρτάν) στο Δημοτικό Στάδιο Φιλιατρών

    * Φωτισμός Δημοτικού Σταδίου ΦιλιατρώνΚατασκευή Προπονητηρίου στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Παραλίας

    * Αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Μεσσήνης (κατασκευή ελαστικού τάπητα, τοποθέτηση καθισμάτων εξωτερικού χώρου και ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου)

    Διαβάστε επίσης

    Αλυσίδες, χιονοκουβέρτες ή χειμερινά ελαστικά;



    ΣΧΟΛΙΑ