• AUTO

    Πάμε Μεσολόγγι;

    • Τάκης Πουρναράκης

    Μέσω του δικτύου αυτοκινητοδρόμων είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι φαντάζεστε και πολύ πιο κοντά απ’ ότι πιστεύετε.

    Το Μεσολόγγι δεν είναι τόσο δημοφιλής προορισμός όσο πιθανόν του αξίζει. Παρότι ιστορικό σημείο αναφοράς για την ηρωική έξοδο του 1826, αλλά και ιδιαίτερα γραφικός προορισμός χάρη στη λιμνοθάλασσά του, μέχρι πρότινος δεν είχε ιδιαίτερα εύκολη πρόσβαση.

    Πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει χάρη στην Ιόνια Οδό. Ξεκινώντας από τα Γιάννενα πρέπει να διανύσεις 175km από τα οποία τα 141km είναι σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, την Ιόνια Οδό:

    Με μήκος 196km, συνδέει το Αντίρριο με τα Γιάννενα διασχίζοντας όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην μια της άκρη ενώνεται με τη Γέφυρα και την Ολυμπία Οδό, στην άλλη με την Εγνατία οδό. Μάλιστα πέραν της ασφαλούς και ξεκούραστης πρόσβασης η Νέα Οδός, που λειτουργεί και συντηρεί την Ιόνια Οδό, προχώρησε σε μια καινοτόμο ενέργεια για τα ελληνικά δεδομένα και δημιούργησε ένα ειδικό microsite με μυστικά και μοναδικές ιστορίες για τους θησαυρούς των όμορων του αυτοκινητοδρόμου περιοχών. Ειδικότερα δε για το Μεσολόγγι, με ένα κλικ εδώ https://www.neaodos.gr/tours/messolonghi/ θα βρείτε 6 ενδιαφέροντα αξιοθέατα και 20 ιστορίες που θα σας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

    Ξεκινώντας από την Πάτρα ή τη Ναύπακτο φτάνεις στο Μεσολόγγι μέσα σε 30 λεπτά, καθώς η απόσταση είναι μόλις 45km. Από Αθήνα η απόσταση είναι 240km, υπολογίστε περίπου 150 λεπτά διαδρομής.

    Η Ιόνια οδός είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος που διαθέτει σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών με σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κάμερες ασφαλείας, αριθμό έκτακτης ανάγκης (1075), φωτιζόμενα τούνελ ακόμη και διαφορετικά όρια ταχύτητας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

    Τα όρια ταχύτητας είναι διαφορετικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

    Το Μεσολόγγι είναι μια τριγωνική μύτη που περιβάλλεται από την περίφημη λιμνοθάλασσα, το μεγαλύτερο ιχθυοτροφείο της Ελλάδας. Αν επισκεφτείτε την περιοχή αξίζει να δείτε το Αιτωλικό, αλλά και το Κρυονέρι (σ.σ: η προηγούμενη και η επόμενη έξοδος). Το Κρυονέρι είναι διάσημο στην αναρριχητική κοινότητα για το βράχο που υψώνεται ανατολικά της παραλίας του. Η Νερούπολη ή Αιτωλικό, συνδέεται με την ξηρά με δύο πέτρινα γεφυράκια 250 και 300 μέτρων το καθένα.

    H Ιόνια Οδός έχει 4 σήραγγες συνολικού μήκους 11,2km με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.

    Εδώ μπορείτε να δείτε τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος που αξίζει να επισκεφτείτε μέσα στο Μεσολόγγι. Πρόκειται για μια πόλη 12 χιλιάδων κατοίκων που σφύζει από ζωή.

    Εμείς σας προτείνουμε επίσης να δείτε το ηλιοβασίλεμα στην Τουρλίδα, στην λιμνοθάλασσα. Εκεί θα θαυμάσετε τις πελάδες (ψαράδικες καλύβες) και τα διβάρια (ιχθυοτροφείο).

    Εκείνα τα λίγα λεπτά, που ο ήλιος με το άλικο φως μετατρέπει σε υπερθέαμα τη γαλήνη του τοπίου.

    Μπορείτε επίσης να πάρετε το δρόμο που κινείται περιμετρικά της λιμνοθάλασσας και να θαυμάσετε τα φλαμίνγκο που ψαρεύουν την τροφή τους.

    Αν μπορέσετε να βρείτε για να νοικιάσετε ένα από τα παλιά σπίτια εκεί, θα είναι μοναδική εμπειρία. Για την πρόσβασή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την περαταρία, μια πλατφόρμα που τη σέρνει ένα συρματόσχοινο.

    Οι ψαράδες έχουν μια ιδιαίτερη τεχνική για να ψαρεύουν (σταφνοκάρι), αλλά έχει τόσο πολύ ψάρι η λιμνοθάλασσα που ο μύθος θέλει να πηδούν μόνα τους, στη βάρκα. Η εικόνα είναι μοναδική.

    Το βράδυ μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης την Χαριλάου Τρικούπη εδώ θα απολαύσετε τοπικό φαγητό, ποτό, καφέ, θα πιάσετε τον παλμό της περιοχής και θα αφουγκραστείτε την φοιτούσα νεολαία. Προτείνουμε να δοκιμάσετε μακαρονάδα με την τοπική σπεσιαλιτέ, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

    Το Μεσολόγγι ως προορισμός προσφέρεται είτε για τριήμερο είτε για διακοπές όλο το χρόνο. Αν θέλετε να συνδυάσετε και μια εκδρομή στη γύρω περιοχή προτείνουμε το λιμανάκι της Ναυπάκτου, μέσω της Ιόνιας Οδού θα φτάσετε σε 30 λεπτά με άνεση και ασφάλεια.

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο φίλο και συνάδελφο Βασίλη Γούσια για τις μοναδικές φωτογραφίες από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.