• AUTO

    Όραση: Από εκεί ξεκινά η οδική ασφάλεια…

    Man’s hands of a driver on steering wheel of a minivan car on asphalt road


    Η χώρα μας φιγουράρει παραδοσιακά στις πρώτες θέσεις της μακάβριας λίστας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρεται στους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα. Οι δράσεις από όλους απαιτούνται να είναι άμεσες και αποτελεσματικές, χωρίς ναι μεν αλλά και άλλες καθυστερήσεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Οφείλουμε όλοι στο βαθμό που μας αναλογεί να συμβάλλουμε στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελεί μάστιγα για τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

    Έτσι, με δεδομένο λοιπόν τον τεράστιο αριθμό απώλειας ανθρώπινων ζωών σε ετήσια βάση παγκοσμίως (1,23 εκατομμύρια) και σοβαρών τραυματισμών σε τροχαία δυστυχήματα (50 εκατομμύρια) καθώς και τον υψηλό αριθμό θανάτων για τις ηλικίες άνω των 55 ετών στην Ελλάδα (310 το 2016 – 38% των θανόντων σε τροχαία συμβάντα), κρίνεται απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε πως η οδική ασφάλεια ξεκινά από την καλή όραση, η οποία είναι και η πιο σημαντική από τις αισθήσεις μας, προκειμένου να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, κινούμενοι στο οδικό δίκτυο.

    Δυστυχώς όμως, η ευαισθητοποίηση του κοινού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η πρόσβαση σε ποιοτικά γυαλιά οράσεως είναι περιορισμένη σε πολλές περιοχές του κόσμου. Εκτός αυτού, πολλοί οδηγοί δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να προστατεύσουν τα μάτια τους από την αντανάκλαση σε ηλιόλουστες συνθήκες ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Πέρα από την τριετή συνεργασία που υπογράφηκε μεταξύ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) και της Essilor, μιας εκ των κορυφαίων εταιριών φακών οράσεως παγκοσμίως, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης του κοινού πως η καλή όραση αποτελεί ένα σημαντικό θέμα διασφάλισης της δημόσιας υγείας αποτελεί η προσθήκη του κανόνα «Ελέγξτε την όρασή σας» στη λίστα των Xρυσών Kανόνων της FIA που επισημαίνουν καίρια θέματα οδικής ασφάλειας όπως την ταχύτητα, το αλκοόλ, τη ζώνη ασφαλείας κ.α.

    «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που καλωσορίζω την Essilor στην ομάδα των συνεργατών για την εκστρατεία της FIA ως προς την οδική ασφάλεια. Η καλή όραση είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας στη λήψη αποφάσεων κατά την οδήγηση. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Essilor για να προωθήσουμε αυτό το σημαντικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος της FIA, Jean Todt.

    • Η κακή όραση αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην πρόκληση τροχαίων συμβάντων.
    • Το 80% των παθήσεων στην όραση μπορεί να διορθωθεί.
    • Μόλις 1 στους 5 οδηγούς δεν έχει κάποιο πρόβλημα στην όρασή του.
    • «Ελέγξτε την όρασή σας»: ο νέος Χρυσός Κανόνας της FIA. Κέρδισε τη ζωή, απέτρεψε το ατύχημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Αύγουστος της SEAT – Μάθε τι απίστευτο έπραξε…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kia: Ποιο πρωτότυπο θα προκαλέσει αίσθηση στην έκθεση της Φρανκφούρτης;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι επαναστατικό φέρνει το νέο Nissan Leaf;



    ΣΧΟΛΙΑ