• AUTO

    Μοτοδυναμική: Ανοδική πορεία μετά την απόκτηση της Sixt

    • NewsRoom
    Διευθύνων Σύμβουλος της Μοτοδυναμικής

    Σωτήρης Χατζίκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Μοτοδυναμικής


    Με θετικό πρόσημο σημειώθηκε ο κύκλος εργασιών της Μοτοδυναμικής για το 2018, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε καταδεικνύουν την ενισχυμένη πορεία του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

    Όπως μαρτυρά η σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε, η περασμένη χρονιά αποτέλεσε ορόσημο για την Μοτοδυναμική. Υπενθυμίζεται ότι, κατά το 2018, πραγματοποιήθηκε η απόκτηση συμμετοχής, σε ποσοστό 80,5%, από τη Λάϊον Ρένταλ Α.Ε., που αποτελεί αποκλειστικό δικαιοδόχο της Sixt GmbH για την Ελλάδα). Ταυτόχρονα, ο όμιλος έχει διευρύνει πλέον σημαντικά τα μεγέθη του και παράλληλα δραστηριοποιείται σε ένα νέο και ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο, όπως είναι αυτός της ενοικίασης αυτοκινήτων. Δεδομένου του ότι η ενοικίαση αυτοκινήτων έχει ως κύριο τροφοδότη τον εισερχόμενο τουρισμό, έχει καταφέρει να επιδείξει διαχρονικά ισχυρή ανάπτυξη, ακόμα και υπό τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

    Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, «εκτός της κομβικής σημασίας απόκτησης της νέας δραστηριότητας, ο Όμιλος το 2018 έχει να επιδείξει θετική πορεία και βελτίωση των βασικών μεγεθών, για το σύνολο των κλάδων που δραστηριοποιείται, συνεχίζοντας έτσι την θεαματική πορεία ανάκαμψης των τελευταίων ετών».

    Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της Λάϊον Ρένταλ αποκτήθηκε στις 3/12/2018. Επομένως, στα αποτελέσματα του Ομίλου έχει ενοποιηθεί μόνο ο μήνας Δεκέμβριος. Δεν υπάρχει, συνεπώς, αντιπροσωπευτικό δείγμα της αποτελεσματικότητας της ενοποίησης ακόμη, καθ’ότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται από την εποχικότητα και ο Δεκέμβριος δεν αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μηνιαίας απόδοσης.

    Γίνεται, ωστόσο, μια πρώτη σύγκριση, των ενοποιημένων αποτελεσμάτων του Δεκεμβρίου 2018 με τα μεγέθη του Ομίλου το 2017 στον παρακάτω πίνακα, όπου παρουσιάζονται τα κύρια στοιχεία των αποτελεσμάτων διακριτά, τόσο με την ενοποίηση της Λάϊον Ρένταλ όσο και χωρίς αυτή.
    πινακας
    Τα κύρια αποτελέσματα των οικονομικών μεγεθών της Μοτοδυναμικής με την απόκτηση συμμετοχής της Λάϊον Ρένταλ, καθώς και χωρίς αυτή

    Για τον Όμιλο (εξαιρουμένης της Λάϊον Ρένταλ) το 2018, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 57,2 εκ. €, έναντι 54,5 εκ. € το 2017, σημειώνοντας αύξηση 4,9%. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων (Porsche), εξωλέμβιων (Yamaha), καθώς και οι διεθνείς δραστηριότητες (Ρουμανία, Βουλγαρία) παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη ενώ οι πωλήσεις δικύκλων (Yamaha) μετά την έντονη ανάπτυξη των τελευταίων ετών παρουσίασαν μια σταθεροποιητική τάση.

    Με την ενοποίηση της Λάϊον Ρένταλ, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2018 ανήλθε σε 59,5 εκ. €. Σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία παρουσίασε ο Όμιλος (εξαιρουμένης της Λάϊον Ρένταλ) το 2018, με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται σε 2 εκ. σημειώνοντας αύξηση 23,4% έναντι του 2017 και τα κέρδη προ φόρων σε 1,5 εκ. με αύξηση 35,5%.

    Όπως σημειώθηκε ήδη, ο Δεκέμβριος (λόγω της έντονης εποχικότητας), για τη δραστηριότητα της ενοικίασης αυτοκινήτων είναι ζημιογόνος και έτσι η ενοποίησή του στα αποτελέσματα του Ομίλου έχει αρνητική επίδραση. Με την ενοποίηση της Λάϊον Ρένταλ, τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 746 χιλ. €, ενώ τα κέρδη προ φόρων σε 186 χιλ. €.

    Η διαχρονική εστίαση στην βελτιστοποίηση των ταμιακών ροών είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του καθαρού δανεισμού του Ομίλου (εξαιρουμένης της Λάϊον Ρένταλ) στα επίπεδα των 5,3 εκ., ενώ με την απόκτηση της Λάϊον Ρένταλ ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 23,4 εκ. €.

    Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκ. € και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2019.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Σωτήρης Χατζίκος, δήλωσε:

    «Το 2018 ήταν ακόμα μια επιτυχημένη χρονιά στην σταθερή πορεία ανάκαμψης των τελευταίων ετών. Ακόμα σημαντικότερο, ήταν η χρονιά που ο Όμιλος πραγματοποίησε την μεγαλύτερή του επένδυση μέχρι σήμερα, διαφοροποιώντας τις δραστηριότητές του και εισερχόμενος σε ένα αναπτυσσόμενο κλάδο όπως αυτός της ενοικίασης αυτοκινήτων. Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προκλήσεις αναδιάρθρωσης και ενσωμάτωσης της νέας επένδυσης και της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, προχωράμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μοτοδυναμική: Αλλαγές στα διευθυντικά στελέχη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοτοδυναμική: Δεν διανέμει μέρισμα για το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το επενδυτικό πλάνο της Μοτοδυναμικής για την Λάιον Ρένταλ



    ΣΧΟΛΙΑ