• AUTO

    Mercedes: Από τη F1, στην ΑΜG σας!

    • Του Τάκη Πουρναράκη, μηχανολόγου μηχανικού


    H γερμανική εταιρεία ξεκαθαρίζει πως το μέλλον της Mercedes-AMG είναι ηλεκτρικό, υψηλής απόδοσης και μεγαλύτερης δύναμης.

    Θυμάμαι το 2014 τον τότε διευθυντή μηχανολογίας, της Mercedes F1, Πάντι Λόου να μας λέει στις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης (Μπαχρέιν) πως δύσκολα η υβριδική τεχνολογία που χρησιμοποιείται στη F1, θα μεταφερθεί αυτούσια στην γραμμή παραγωγής των συμβατικών αυτοκινήτων.

    Εκείνη την εποχή από τα κύρια εξαρτήματα της υβριδικής μηχανής φάνταζε και φαντάζει πιο εξωτικό το MGU-H. To Motor Generator Unit Heat είναι ένας μικρός ηλεκτροκινητήρας που εδράζεται πάνω στον άξονα του turbo. Περιστρέφεται με 125.000rpm και αντί να «πετάγεται» η ενέργεια στη βαλβίδα ανακούφισης όταν αφήνει το γκάζι ο οδηγός στο τέλος της ευθείας, μετατρέπεται σε ηλεκτρική και αποθηκεύεται στην μπαταρία.

    Όπως αποκάλυψαν οι τεχνικοί της AMG η επόμενη γενιά μοντέλων θα έχει τέτοιο ηλεκτροκινητήρα πάνω στον υπερτροφοδότη. Η εξέλιξη γίνεται σε συνεργασία με την Garrett Motion, και η λύση κατευθείαν από τη F1 εξαλείφει τελείως τα προβλήματα υστέρησης στις χαμηλές στροφές (μεγάλη πτερωτή) ή ισχύος στις υψηλές στροφές (μικρή πτερωτή).

    Το μέγεθος αυτού του ηλεκτροκινητήρα όπως μπορείτε να δείτε και στο σχέδιο είναι περίπου 4 εκατοστά. Πιάνει στον άξονα ανάμεσα στις πτερωτές της τουρμπίνας και του συμπιεστή. Ελέγχεται ηλεκτρονικά και περιστρέφει το συμπιεστή πριν πιάσει το κρίσιμο μέγεθος πίεσης η ροή καυσαερίων. Έτσι βελτιώνεται η απόκριση σε όλο το φάσμα στροφών και εξαφανίζεται η υστέρηση. Ο θερμικός κινητήρας αποκρίνεται πιο άμεσα στο πάτημα του γκαζιού και η αίσθηση οδήγησης γίνεται πιο ακριβής και γραμμική.

    Η διαθέσιμη ροπή στις χαμηλές στροφές, βελτιώνει και την επιτάχυνση από στάση. Ακόμη κι όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι η πίεση στο turbo διατηρείται και μαζί και η άμεση απόκριση. Ο ηλεκτροκινητήρας που περιστρέφεται ως και τις 170,000 rpm, συνδυάζεται με σύστημα 48V και κύκλωμα ψύξης.



    ΣΧΟΛΙΑ