• AUTO

    Είναι το υδρογόνο το μέλλον για τα φορτηγά;

    Είναι το υδρογόνο το μέλλον για τα φορτηγά;


    Ο συνδυασμός ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης με μπαταρία και συστημάτων κίνησης υδρογόνου προσφέρει βέλτιστες λύσεις.

    Ποια τεχνολογία οδηγεί σε ένα μέλλον με ουδέτερο ισοζύγιο CO2; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί κατά κύριο λόγο σήμερα τον κλάδο των φορτηγών, τον τομέα ενέργειας και την πολιτική του μέλλοντος. Η βιομηχανία φορτηγών έχει χαράξει μια στρατηγική δύο κατευθύνσεων για τον εξηλεκτρισμό του χαρτοφυλακίου της τόσο με ηλεκτρικά συστήματα κίνησης με μπαταρία όσο και με συστήματα κίνησης υδρογόνου. Ο λόγος για αυτό είναι οι εντελώς διαφορετικές χρήσεις και εργασίες που υπάρχουν στον τομέα των μεταφορών. Τα συστήματα κίνησης υδρογόνου μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη λύση για δύσκολες εφαρμογές που απαιτούν ευελιξία στον σημαντικό τομέα των βαρέων μεταφορών και των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων. Για τα ηλεκτρικά φορτηγά, ισχύουν τα ίδια με τα συμβατικά. Κατά την επιλογή οχημάτων, οι μεταφορικές εταιρείες μεταφορών λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις αγοράς με βάση το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας. Δεν είναι πρόθυμες να κάνουν συμβιβασμούς στην λειτουργικότητα των φορτηγών τους για καθημερινή χρήση, το ωφέλιμο φορτίο και την αυτονομία.

    Είναι το υδρογόνο το μέλλον για τα φορτηγά;

    Πάντα θα υπάρχουν συζητήσεις που θα ασχολούνται μόνο με επιμέρους πτυχές των διαφόρων εναλλακτικών τεχνολογιών μετάδοσης κίνησης, όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα. Στην πραγματικότητα, η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι υψηλότερη με τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης με μπαταρία από ό,τι με τα συστήματα κίνησης υδρογόνου, αλλά δεν αρκεί αυτό. Εκτός από την ενεργειακή αποδοτικότητα, η διαθεσιμότητα κατάλληλων υποδομών και επαρκούς πράσινης ενέργειας είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχή μετάβαση σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών. Οι ενεργειακές απαιτήσεις μπορούν να καλυφθούν γρήγορα και οικονομικά μόνο με τη χρήση και των δύο τεχνολογιών. Στο μέλλον, σχεδόν καμία χώρα στον κόσμο δεν θα μπορεί να είναι αυτάρκης όσον αφορά την πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να συμμετέχουν στο παγκόσμιο εμπόριο με πηγές ενέργειας ουδέτερου ισοζυγίου CO2. Το πράσινο υδρογόνο θα παίξει σημαντικό ρόλο υπάρχουν πλεονεκτήματα όσον αφορά στο κόστος και στην τεχνική σκοπιμότητα των υποδομών υδρογόνου, καθώς και μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία και μικρότερους χρόνους ανεφοδιασμού για τους πελάτες. Τα φορτηγά υδρογόνου μπορούν να αποτελέσουν μια βιώσιμη επιλογή ιδίως σε απαιτητικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και κυρίως ως προς το συνολικό κόστος κύκλου ζωής (TCO) – ακόμη και αν η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι χαμηλότερη. Όταν τίθεται το ζήτημα της βέλτιστης λύσης για τις μεταφορές, η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ένα σημαντικό, αλλά όχι το μοναδικό κριτήριο.

    Είναι το υδρογόνο το μέλλον για τα φορτηγά;

    Περισσότερες από 40 κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν δρομολογήσει ολοκληρωμένα σχέδια δράσης αναφορικά με το υδρογόνο. Αυτό βασίζεται στη διαπίστωση ότι, μακροπρόθεσμα, μόνο το υδρογόνο προσφέρει μια σταθερή, πλήρως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί να αποθηκεύεται. Επιπλέον, υπάρχουν πολυάριθμες εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα μόνο με τη χρήση υδρογόνου. Αυτό το σαφές μήνυμα για ένα μελλοντικό ενεργειακό σύστημα βασισμένο στο υδρογόνο έχει ήδη οδηγήσει σε εκτενείς ανακοινώσεις από πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί αναμένουν ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν αυτή τη δεκαετία στην παραγωγή, τη μεταφορά και τις υποδομές υδρογόνου.

    Είναι το υδρογόνο το μέλλον για τα φορτηγά;

    Η Daimler Truck αναπτύσσει εδώ και αρκετό καιρό την επόμενη γενιά τεχνολογίας ανεφοδιασμού υγρού υδρογόνου για φορτηγά με κυψέλες καυσίμου. Με αυτή τη συνεργασία, οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να καταστήσουν τον ανεφοδιασμό με υδρογόνο όσο το δυνατόν πιο εύκολο και πρακτικό. Στο πεδίο των υποδομών για σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου κατά μήκος σημαντικών διαδρομών μεταφοράς στην Ευρώπη, η Daimler Truck σχεδιάζει να συνεργαστεί με τις εταιρείες Shell, BP και TotalEnergies. Επιπλέον, η Daimler Truck, η IVECO, η Linde, η OMV, η Shell, η TotalEnergies και ο Όμιλος Volvo έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για να συμβάλουν στη δημιουργία των συνθηκών μαζικής διάθεσης φορτηγών υδρογόνου στην Ευρώπη στο πλαίσιο του H2Accelerate (H2A). Η Daimler Truck, σε συνεργασία με τον Όμιλο Volvo, δεσμεύεται για την κατασκευή κυψελών καυσίμου με βάση το υδρογόνο. Οι δύο εταιρείες ίδρυσαν την κοινοπραξία Cellcentric το 2021. Στόχος της Cellcentric είναι να γίνει ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων κυψελών καυσίμου παγκοσμίως. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία σχεδιάζει να ιδρύσει το 2025 μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις μαζικής παραγωγής στην Ευρώπη. Το πρωτότυπο όχημα με κυψέλη καυσίμου Mercedes-Benz GenH2 Truck υποβάλλεται σε εντατικές δοκιμές από πέρυσι – τόσο στην πίστα δοκιμών της εταιρείας όσο και σε δημόσιους δρόμους. Ο αναπτυξιακός στόχος είναι η αυτονομία έως 1.000 χιλιόμετρα και πάνω για το όχημα μαζικής παραγωγής, με την έναρξη παραγωγής να προγραμματίζεται για το 2027.

    Διαβάστε επίσης:

    Ήρθε η 7θεσια ηλεκτρική Mercedes EQB 250!

    Lancia: Από την Rally 037 στην S4

    F1 2022: Μια τεχνική ματιά στα νέα μονοθέσια!



    ΣΧΟΛΙΑ