• AUTO

    Ιδού η BMW iX


    Ένα χρόνο πριν λανσαριστεί στην αγορά, το BMW Group δίνει μία πρώτη γεύση από τη μελλοντική BMW iX.

    Σχεδιασμένη εξ αρχής ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο, η iX ουσιαστικά αναπροσαρμόζει την επιτυχημένη φιλοσοφία Sports Activity Vehicle (SAV) της BMW. Με μία νέα μινιμαλιστική σχεδίαση, η BMW iX είναι ο πρώτος εκπρόσωπος μιας πρωτοποριακής γενιάς αυτοκινήτων που επαναπροσδιορίζουν την οδηγική εμπειρία, την αίσθηση ευρυχωρίας και τη σχέση μεταξύ οχήματος και επιβατών.

    Η BMW iX αξιοποιεί τις τελευταίες καινοτομίες στους τομείς του εξηλεκτρισμού, της αυτοματοποιημένης οδήγησης και της συνδεσιμότητας, ώστε να προσφέρει μία εμπειρία πιο ανθρωποκεντρική από ποτέ. Για το σκοπό αυτό, είναι σχεδιασμένη από μέσα προς τα έξω. Η BMW iX δημιουργήθηκε με γνώμονα την ποιότητα ζωής και την ευεξία οδηγών και επιβατών.

    Η καθαρή, μινιμαλιστική, εξωτερική σχεδίαση αποτυπώνει μία νέα μορφή μετακίνησης, προσαρμοσμένης με ακρίβεια στις ανάγκες των επιβατών. Το εσωτερικό περιλαμβάνει καινοτόμες λύσεις για την αξιοποίηση του χρόνου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – προσφέροντας χαλάρωση, ασφάλεια, προστασία και ένα νέο είδος πολυτέλειας.

    Η BMW iX θα παράγεται στο εργοστάσιο του Dingolfing από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive – με τους δύο ηλεκτροκινητήρες, τα ηλεκτρονικά ισχύος, την τεχνολογία φόρτισης και τη μπαταρία υψηλής τάσης – εγγυάται εξαιρετική απόδοση. Το κινητήριο σύνολο θα αποδίδει μέγιστη ισχύ πάνω από 370 kW/500 hp, ικανή να επιταχύνει την BMW iX από 0 στα 100 km/h σε λιγότερο από 5,0 δευτερόλεπτα. Την ίδια στιγμή, σαφής στόχος του οχήματος είναι η ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την κατηγορία του και συγκεκριμένα κάτω από 21 kWh/100 km σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.

    Με ακαθάριστο ενεργειακό περιεχόμενο πάνω από 100 kWh, η μπαταρία υψηλής τάσης τελευταίας γενιάς υπολογίζεται να παρέχει αυτονομία πάνω από 600 km σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP. Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 300 μίλια σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών FTP-75 της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ.

    Οι μπαταρίες της BMW iX έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου κύκλου φυσικών πόρων και με υψηλό βαθμό ανακυκλωσιμότητας. Η ισχύς που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κυψελών μπαταριών και η μπαταρία υψηλής τάσης συνολικά προέρχονται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.

    Στο κέντρο του εμπρός τμήματος κυριαρχεί η κάθετα διατεταγμένη μάσκα ‘νεφρών’. Επειδή το σύστημα ηλεκτροκίνησης της BMW iX έχει ελάχιστες απαιτήσεις αέρα ψύξης, η μάσκα είναι τελείως κλειστή. Ο ρόλος της είναι τώρα ψηφιακός και λειτουργεί ένα ‘έξυπνο’ πάνελ συλλογής πληροφοριών. Τεχνολογία κάμερας, λειτουργίες ραντάρ και λοιποί αισθητήρες ενσωματώνονται ομαλά στη μάσκα πίσω από τη διάφανη επιφάνεια.

    Ανάμεσα στα εξωτερικά χαρακτηριστικά της BMW iX που ξεχωρίζουν είναι οι λεπτότερες μονάδες προβολέων που είχε ποτέ αυτοκίνητο παραγωγής της BMW, οι χειρολαβές θυρών που δεν προεξέχουν (λειτουργούν πιέζοντας ένα μπουτόν), τα πλαϊνά παράθυρα χωρίς πλαίσιο, η πίσω πόρτα – χωρίς διαχωριστικούς αρμούς που εκτείνεται σε όλο το πίσω τμήμα – και τα επίσης πολύ λεπτά πίσω φώτα.

    Ένα υψηλό επίπεδο ευρυχωρίας, ένα μίγμα υλικών υψηλής ποιότητας, καθίσματα νέας σχεδίασης με ενσωματωμένα προσκέφαλα και μία τεράστια πανοραμική κρυστάλλινη οροφή διαμορφώνουν ένα πολυτελές περιβάλλον τύπου lounge στην καμπίνα της BMW iX για πέντε άτομα. Η φιλοσοφία αθέατης τεχνολογίας για το εσωτερικό φαίνεται σε αρκετά πράγματα, όπως κρυφά ηχεία, αεραγωγούς με ιδιαίτερη σχεδίαση, θερμαινόμενες επιφάνειες και η διακριτική αναδίπλωση του προτζέκτορα του συστήματος BMW Head-Up Display στον πίνακα οργάνων ώστε να είναι σχεδόν αόρατος.

    Η δομή αμαξώματος με πλαίσιο από αλουμινένιο χωροδικτύωμα και καινοτόμο κλωβό από ανθρακονήματα, προσφέρουν εξαιρετικά υψηλή στρεπτική ακαμψία, που κατ’ επέκταση βελτιώνει την ευελιξία και μεγιστοποιεί την προστασία των επιβατών, και ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί το βάρος. Ο έξυπνος συνδυασμός υλικών, με πολλά από αυτά να χρησιμοποιούνται ακριβώς εκεί που ιδιότητές τους μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό, είναι κάτι μοναδικό στην κατηγορία.

    Μαζί με την έξοχη αεροδυναμική, ο έξυπνος συνδυασμός υλικών χαρίζει στην iX άνετη και ιδιαίτερα ασφαλή συμπεριφορά, σε συνδυασμό με άμεση και ακριβή απόκριση σε κάθε κίνηση του γκαζιού και περιστροφή του τιμονιού.



    ΣΧΟΛΙΑ