• AUTO

    H ταχύτερη Porsche παραγωγής όλων των εποχών (video)!


    Οι Taycan Turbo GT με ή χωρίς πακέτο Weissach ισχύος 810KW(1100PS) είναι ότι ταχύτερο έχει βγάλει ποτέ η εταιρεία.

    Τα πρώτα μοντέλα Taycan Turbo GT θα πρέπει να παραδοθούν στους πελάτες από αυτή την άνοιξη. Πιθανόν να είναι ταχύτερα και από τα περισσότερα αγωνιστικά Porsche.  Ένας πιο ισχυρός και αποδοτικός ηλεκτροκινητήρας με καρβίδιο του πυριτίου ως υλικό ημιαγωγού χρησιμοποιείται στον πίσω άξονα. Δεν κυκλοφορεί ακόμη στην αγορά, αλλά είναι ήδη κάτοχος του ρεκόρ: το Taycan Turbo GT με πακέτο Weissach κέρδισε τον τίτλο του ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής στη Laguna Seca, στην Καλιφόρνια, στις 23 Φεβρουαρίου 2024. Με χρόνο 1: 27,87 λεπτά, ο δοκιμαστής της Porsche, Lars Kern, έκανε πιο γρήγορο γύρο από οποιονδήποτε άλλο οδηγό με ηλεκτρικό αυτοκίνητο εγκεκριμένο για το δρόμο.

    Παράλληλα μια έκδοση προπαραγωγής του ίδιου μοντέλου σημείωσε νέο ρεκόρ κατηγορίας στο Nürburgring. Ο Kern σημείωσε χρόνο γύρου 7:07,55 λεπτών. στο Nordschleife. Αυτός ο χρόνος γύρου είναι 26 δευτερόλεπτα ταχύτερος από ό,τι κατέγραψε μ’ ένα Taycan Turbo S Sport sedan εξοπλισμένο με το πακέτο επιδόσεων τον Αύγουστο του 2022 ο ίδιος οδηγός. Αποτελεί ρεκόρ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραγωγής και επίσης καθιστά το Turbo GT το ταχύτερο τετράθυρο με οποιονδήποτε τύπο κινητήρα στο Nürburgring. «Τα ρεκόρ σε Laguna Seca και Nordschleife δεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες της Taycan στην πίστα», τόνισε ο Kevin Giek αντιπρόεδρος της γραμμής Taycan: «Για να αποδείξεις την ικανότητά σου στην πίστα, δεν αρκεί απλώς να έχεις δύναμη. Το συνολικό πακέτο επιτάχυνσης και πέδησης, πρόσφυσης στις στροφές, αεροδυναμικής, σταθερότητας και βελτιστοποίησης αυτών πρέπει να είναι ισορροπημένο. Ειδικότερα, στην έκδοση Taycan Turbo GT και Taycan Turbo GT Weissach, οι μηχανικοί μας πέτυχαν με εκπληκτικό τρόπο αυτή την ισορροπία. Τα νέα μας GT αποτελούν σημεία αναφοράς για τη δυναμική οδήγηση».

    Μιλώντας για τις απαιτήσεις ενός γύρου στη Laguna Seca ο Kern τονίζει: «Η πίστα ωθεί το Taycan Turbo GT στα άκρα. Είναι το συνολικό πακέτο που κάνει τη διαφορά. Το Turbo GT με πακέτο εξοπλισμού Weissach θέτει νέα πρότυπα σχεδόν σε κάθε μέτρηση. Αυτά περιλαμβάνουν την επιτάχυνση και το φρενάρισμα, μ’ ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης σχεδιασμένο για μέγιστη πρόσφυση και απόδοση. Τα επίπεδα πρόσφυσης στις στροφές είναι εξίσου εντυπωσιακά. Η δυνατότητα ελέγχου και η κατευθυντικότητα είναι σε υψηλά επίπεδα. Τα ελαστικά λειτουργούν πολύ καλά και δίδουν τη σωστή ισορροπία σε κάθε οδηγική κατάσταση. Είναι απίστευτα διασκεδαστικό να οδηγείς αυτό το αυτοκίνητο στη Laguna Seca.”

    Το Attack Mode βασίζεται στη λειτουργία push-to-pass των άλλων μοντέλων Taycan. Το σύστημα είναι βελτιστοποιημένο για οδήγηση στην πίστα και λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα αγωνιστικά 99X που χρησιμοποιεί η Porsche στη Formula E. Η ενίσχυση υποδεικνύεται από ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης στο ταμπλό οργάνων και ρυθμίζεται. Σε σύγκριση με τη λειτουργία push-to-pass στα άλλα μοντέλα Taycan, το Attack Mode προσφέρει 50 kW περισσότερη ισχύ. Επιπλέον με το αριστερό paddle μπορεί να ρυθμιστεί o ρυθμός ανάκτησης ενέργειας και να προσαρμοστεί στην οδηγική κατάσταση. Το βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης με νέο κινητήρα πίσω άξονα που αποδίδει 580 kW. Με το Launch Control αυξάνεται έως και 760 kW ή έως 815 kW για δύο δευτερόλεπτα. Το Taycan Turbo GT χρειάζεται μόλις 2,3sec για να επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100 km/h ή μόλις 2,2sec με το πακέτο εξοπλισμού Weissach. Αυτό κάνει το μοντέλο κατά ένα έως δύο δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερο από το Taycan Turbo S. Η διαφορά στην επιτάχυνση από στάση στα 200 km/h είναι ακόμη μεγαλύτερη: 6,6 ή 6,4sec για το Taycan Turbo GT χωρίς/με πακέτο Weissach , το οποίο είναι έως και 1,3 sec ταχύτερο από το Taycan Turbo S. Η τελική  ταχύτητα είναι 305km/h.

    Με έξυπνα μέτρα ελαφριάς κατασκευής, η Porsche μείωσε το βάρος του Taycan Turbo GT έως και 75 κιλά σε σύγκριση με το Taycan Turbo S. Σε αυτό συμβάλλουν τα ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για τις επενδύσεις στις μεσαίες κολόνες, την οροφή, τους καθρέφτες των θυρών και τα ένθετα των πλαϊνών ποδιών. Τα μπάκετ καθίσματα από Carbon Fibre Reinforce Plastic, ένας ελαφρύς χώρος αποσκευών και η παράλειψη της λειτουργίας ηλεκτρικού κλεισίματος της πίσω πόρτας εξοικονομούν επίσης βάρος. Το Taycan Turbo GT είναι εξοπλισμένο με ανάρτηση Porsche Active Ride με ειδική ρύθμιση. Σε καταστάσεις δυναμικής οδήγησης, αυτή η ανάρτηση εξασφαλίζει ισορροπημένη συμπεριφορά χάρη στην ομοιόμορφη κατανομή των φορτίων. Επιπλέον, το πακέτο εξοπλισμού περιλαμβάνει ελαστικά ειδικής απόδοσης. Τοποθετούνται σε ελαφρούς σφυρήλατους τροχούς 21 ιντσών. Οι ζάντες Turbo GT έχουν μεγάλα ανοίγματα για να εξοικονομούν βάρος και ταυτόχρονα αερίζουν αποτελεσματικά τα φρένα. Το Taycan Turbo GT διατίθεται στάνταρ με κεραμικά φρένα. Βασισμένο στο Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB), το σύστημα πέδησης έχει βελτιστοποιηθεί από άποψη βάρους εξοικονομώντας δύο κιλά. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στη αμεσότητα όσο και στην απόδοση: η μείωση της μη αναρτημένης μάζας μειώνει την αδράνεια. Οι δαγκάνες φρένων είναι βαμμένες αποκλειστικά σε Victory Gold.

    Η συνολική κάθετη δύναμη φτάνει μέχρι τα 220 κιλά. Το λογότυπο του πακέτου Weissach εμφανίζεται και στις δύο πλευρές της πίσω πτέρυγας. Αποκλειστικά διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας είναι ένα ριγέ περιτύλιγμα σε Volt Blue, Μαύρο ή Μαύρο (ματ). Αυτό τονίζει περαιτέρω τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Η αφαίρεση των  όλου του εξοπλισμού που δεν απαιτείται για την οδήγηση στην πίστα μειώνει επιπλέον το βάρος κατά περίπου 70kgΤο ειδικό ηχομονωτικό και θερμομονωτικό γυαλί και το Sound Package Plus εξοικονομούν επίσης βάρος. Οι τιμές για το Taycan Turbo GT και το Taycan Turbo GT με πακέτο Weissach ξεκινούν στη Γερμανία από 240.000 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 19%.

    Διαβάστε επίσης

    Ανδρείκελα δοκιμών πρόσκρουσης

     



    ΣΧΟΛΙΑ