• AUTO

    GP Μπαχρέιν: Οι σκέψεις του Toto Wolff

    O επικεφαλής της Mercedes F1, βρίσκεται στην έρημο του Σακχίρ περιμένοντας την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

    Toto Wolff


    O επικεφαλής της Mercedes F1, βρίσκεται στην έρημο του Σακχίρ περιμένοντας την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

    Ο 52χρονος Αυστριακός και μέτοχος της ομάδας της Mercedes είδε τις προηγούμενες μέρες την W15 να ολοκληρώνει χωρίς προβλήματα τις δοκιμές εξέλιξης στην πίστα του Σακχίρ όπου αυτό το Σάββατο (17:00 απευθείας ΑΝΤ1, ΑΝΤ1+) θα έχουμε την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

    Μιλώντας σχετικά ο Wolff τόνισε: «Μια νέα σεζόν φέρνει νέες ευκαιρίες και είναι συναρπαστικό ανυπομονώ για όλο το δράμα που αναπόφευκτα θα φέρει. Δεν ξεκινήσαμε καλά τις δυο προηγούμενες χρονιές. Υπήρχε εξέλιξη ανάμεσα στις W13 και W14, αλλά συχνά αποδεικνυόταν πολύ δύσκολο να πάρουμε το μέγιστο απ’ αυτά τα μονοθέσια, δεν ήταν σταθερά. Ο κύριος στόχος μας για το 2024 ήταν σαφής: να δημιουργήσουμε μια συνεπή και σταθερή πλατφόρμα εξέλιξης. Ένα μονοθέσιο που θα αντιδρά όπως περιμένουμε. Ώστε οι οδηγοί μπορούσαν να πιέζουν στο όριο. Ώστε μπορούμε να αναπτύξουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους την απόδοσή του σε πραγματικές επιδόσεις στην πίστα.

    Σε αυτούς τους δύο πρώτους αγώνες, σε Μάναμα και Τζέντα, θα κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τη δουλειά που έχουμε κάνει. Ωστόσο, μετά τις δοκιμές εξέλιξης, μπορούμε να βγάλουμε κάποια αρχικά συμπεράσματα. Οι οδηγοί είναι πολύ πιο ευχαριστημένοι με τη συνολική ισορροπία. Το μονοθέσιο λειτουργεί όπως περιμέναμε. Η συσχέτιση με τις προσομοιώσεις είναι ακριβής. Όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά. Είναι μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε. Στις δοκιμές εξέλιξης είχαμε στόχο να μάθουμε για το νέο μονοθέσιο. Η προσοχή μας μπορεί τώρα να στραφεί στην απόδοση κατά τη διάρκεια ενός γύρου στο Μπαχρέιν.

    Η Red Bull, όπως ήταν αναμενόμενο, φαίνεται να είναι στην κορυφή του ανταγωνισμού. Πίσω της όμως οι διαφορές είναι μικρές. Σύντομα θα έχουμε μια ιδέα για το πού ακριβώς βρισκόμαστε . Καθήκον μας είναι να κλείσουμε το χάσμα προς τα εμπρός. Ότι κι αν πετύχουμε, όμως, όλη η ομάδα απολαμβάνει την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Υπάρχει μια θετική ενέργεια διάχυτη από το εργοστάσιο ως την πίστα. Η σεζόν που έρχεται είναι μεγάλη. Θα υπάρξουν πολλά σκαμπανεβάσματα, αναπόφευκτα και προς τα κάτω. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που αγαπάμε τους αγώνες. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε».

    Δεδομένα: Grand Prix Μπαχρέιν

    • Tο Bahrain International Circuit διαθέτει 1.120 φοίνικες και βρίσκεται στη μέση της ερήμου, σε ένα παλιό λημέρι καμηλών.
    • Καθώς το περιβάλλει έρημος, η άμμος είναι ένα πρόβλημα. Ωστόσο, η γύρω περιοχή της ερήμου ψεκάζεται με μια κολλώδη κολλητική ουσία για να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα άμμου που φτάνει στην πίστα.
    • Για την κατασκευή της εγκατάστασης της πίστας χρειάστηκαν μόλις 496 ημέρες.
    • Το μήκος των προστατευτικών ελαστικών είναι συνολικά 4100 μέτρα. Χρησιμοποιούνται συνολικά 82.000 ελαστικά για την ασφάλεια των αγωνιζομένων.
    • Η συνολική επιφάνεια της εγκατάστασης είναι 140.000 τ.μ.
    • Η διεθνής πίστα του Μπαχρέιν έχει πέντε διαμορφώσεις πιστοποιημένες από τη FIA.
    • Η εστίαση στο σετάρισμα του μονοθεσίου είναι στη βελτιστοποίηση της απόδοσης στις στροφές χαμηλής και μεσαίας ταχύτητας. Η μηχανική πρόσφυση είναι ζωτικής σημασίας για τις πιο αργές στροφές, ενώ οι γρήγορες καμπές αντιμετωπίζονται πιο εύκολα.
    • Η άσφαλτος είναι κατασκευασμένη από ειδικό αδρανές υλικό που μεταφέρθηκε από λατομείο στην Αγγλία.
    • Λόγω τραχύτητας του οδοστρώματος, είναι μια από τις πιο σκληρές επιφάνειες της σεζόν, η πτώση απόδοσης των ελαστικών είναι από τις υψηλότερες που παρατηρούνται σε οποιονδήποτε αγώνα στο ημερολόγιο.
    • Μία από τις πιο απαιτητικές στροφές στην πίστα είναι η στροφή 10. Είναι πλατιά με απότομη είσοδο και κατηφορική κλίση στην κορυφή. Οι οδηγοί πρέπει να πατούν τα φρένα ενώ κινούνται στην καμπή της προηγούμενης στροφής (9). Αυτό φορτίζει υπέρμετρα το μπροστινό αριστερό ελαστικό και αυξάνει τον κίνδυνο μπλοκαρίσματος.
    • Η διαδρομή των 5.412 km έχει επτά απαιτητικά σημεία πέδησης, δυο από αυτά είναι πολύ έντονα.
    • Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το πρώτο Grand Prix του Μπαχρέιν και θα είναι ο 21ος αγώνας του Πρωταθλήματος F1 στην πίστα Sakhir. Ο αγώνας δεν έγινε το 2011 λόγω εμφύλιων αναταραχών, αλλά η πίστα φιλοξένησε δύο αγώνες το 2020.
    • Αυτή θα είναι η έκτη φορά που το Grand Prix του Μπαχρέιν θα είναι ο εναρκτήριος γύρος της χρονιάς (2006, 2010, 2021, 2022, 2023).
    • Τέσσερις οδηγοί έχουν κερδίσει περισσότερες από μια φορές. Ο Lewis Hamilton με πέντε νίκες είναι ο πολυνίκης.
    • Ο Russell έκανε το ντεμπούτο του για τη Mercedes στο Sakhir το 2020, αντικαθιστώντας τον Lewis που είχε Covid.
    • Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μπαχρέιν, ο αγώνας θα γίνει Σάββατο λόγω Ραμαζανιού.



    ΣΧΟΛΙΑ