• AUTO

    GP Αυστραλίας: Πάει για αναβολή!

    • του Τάκη Πουρναράκη


    Οι πληροφορίες μου από τη Μελβούρνη λένε πως η απόφαση έχει ληφθεί και απομένει η ανακοίνωσή της.

    Από τη στιγμή που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό μέλος ομάδας της F1 (McLaren) ήταν θέμα χρόνου να αναβληθεί ο αγώνας. Όπως όλα τα αθλήματα έτσι και η F1 έχει μπει σε περιδίνηση λόγω της πανδημίας. Αρχικά αναβλήθηκε το Κινέζικο GP, μετέπειτα ανακοινώθηκε ότι αυτό στο Μπαχρέιν στις 22/3 θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και εν τέλει παρότι ομάδες και οδηγοί ταξίδεψαν στο Άλμπερτ Παρκ η πρεμιέρα του πρωταθλήματος την Κυριακή οδεύει προς αναβολή.

    Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι 05:00 τα ξημερώματα στη Μελβούρνη και οι ελεύθερες δοκιμές είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν σε 7 ώρες. Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τη F1, είναι κατανοητό πως το διακύβευμα είναι μεγάλο. Όπως είπε το πρωί ο Χάμιλτον «βασιλιάς είναι το χρήμα».

    Το άθλημα έχει τζίρο 2 δις και αν το επιμερίσει αυτό κανείς στους 22 αγώνες εύκολα προκύπτει ένα διακύβευμα 91 εκ. ευρώ ανά αγώνα. Πιθανόν το κόστος του συγκεκριμένου να είναι υπερδιπλάσιο καθώς πρόκειται για τον πιο μακρινό αγώνα του πρωταθλήματος. Αρκεί ν’ αναλογιστεί κανείς πως κάθε ομάδα πακετάρει και αποστέλλει 42 τόνους εξοπλισμού στην Αυστραλία ενώ περίπου 1500 άνθρωποι ταξίδεψαν μέχρι την Μελβούρνη για το GP. Προφανώς το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ποιος θα αποφασίσει την αναβολή.

    Είναι λοιπόν βαριά η απόφαση να τραβήξει κανείς την πρίζα πετώντας τόσα λεφτά, από τη στιγμή που όλοι βρίσκονται ήδη εκεί. Βέβαια τις τελευταίες μέρες έχουμε ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις όπως της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού που η είδηση της αναβολής του αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο την βρήκε στο Βερολίνο. Προφανώς όμως το διακύβευμα είναι άνισο. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αναβολή της Αυστραλίας θα οδηγήσει σε αντίστοιχη απόφαση για το Μπαχρέιν.

    Καθώς η McLaren αποχώρησε αμέσως, μόλις βρέθηκε μέλος της θετικό στον κορονοϊό είναι προφανές πως η ομάδα μπαίνει σε καραντίνα για δυο βδομάδες. Ο αγώνας στο Μπαχρέιν είναι προγραμματισμένος για την άλλη Κυριακή 22/3.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της F1, Τσέις Κάρι ταξίδεψε στο Ανόι για να βρει ένα τρόπο να παρακάμψει την απαγόρευση εισόδου στο Βιετνάμ, ταξιδιωτών από την Ιταλία. Το πρώτο GP Βιετνάμ είναι προγραμματισμένο για τις 5/3.

    Μένει να δούμε αν θα υπάρξει απόφαση για συνολική αλλαγή του προγράμματος ή ακόμη και αναβολή του πρωταθλήματος όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα μεγάλα γεγονότα. Λογικά η ανακοίνωση θα έρθει αργά τη νύχτα για την χώρα μας πιθανόν θα έχουμε πολύ περισσότερα το πρωί.

    Το σίγουρο είναι πως η F1 εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της, δεν είναι γνωστό πότε και αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα.



    ΣΧΟΛΙΑ