• AUTO

    Γιατί οι Καναδοί επενδύουν στη F1;


    Το Καναδικό GP είναι το πιο παλιό στην ιστορία της F1 εκτός Ευρώπης.

    Οι Καναδοί οργάνωσαν φέτος το 52ο GP στην χώρα τους. Το πρώτο έγινε πίσω το 1967 και το κέρδισε ο Μπράμπαμ με Brabham. Το πρώτο στην πίστα Ζυλ Βιλνέβ έγινε το 1978 και το κέρδισε ο αδικοχαμένος Καναδός. Η διαδρομή αυτή βρίσκεται πάνω σ’ ένα τεχνητό νησί που δημιουργήθηκε από τα μπάζα του μετρό. Το Μόντρεαλ απέκτησε μετρό στα τέλη της δεκαετίας του 1960, τα μπάζα εναποτέθηκαν στην κοίτη του Αγ. Λαυρεντίου και δημιουργήθηκε το νησάκι της Παναγίας. Σήμερα λειτουργεί ως Μητροπολιτικό Πάρκο της πόλης, οι Καναδοί εκεί περπατούν, ποδηλατούν, κάνουν ναυταθλητικές δραστηριότητες και έρευνες. Στο πάρκο βρίσκεται η Βιόσφαιρα, Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Τεχνών.

    Πάνω στο νησάκι βρίσκεται και ένα κωπηλατοδρόμιο Ολυμπιακών προδιαγραφών εκεί φιλοξενήθηκαν οι κωπηλατικοί αγώνες της Ολυμπιάδας του 1976. Υπάρχουν γέφυρες που επιτρέπουν στους πεζούς να περάσουν πάνω από την κοίτη του Αγ. Λαυρεντίου (που εκβάλει στον Ατλαντικό) και να μπουν στο νησάκι της Παναγίας. Οι δρόμοι του πάρκου μια φορά το χρόνο μετατρέπονται σε πίστα όπου φιλοξενείται αγώνας F1. Στην ιστορία του σπορ υπάρχουν 15 Καναδοί οδηγοί, ανάμεσά τους ένας πρωταθλητής ο Ζακ Βιλνέβ. Σήμερα αγωνίζεται με την ομάδα του (Aston Martin) ο Λανς Στρολ από τον Καναδά. Οι Καναδοί γεμίζουν ασφυκτικά την πίστα, το τριήμερο του αγώνα υπολογίζονται πάνω από 350.000 θεατές.

    Η γαλλόφωνη περιφέρεια του Κεμπέκ έχει ως μεγαλύτερη πόλη το Μόντρεαλ με 5 εκ. κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή του. Οι Καναδοί έχουν να αντιμετωπίσουν το κρύο και τους πάγους 6 μήνες το χρόνο, η ζωή δεν είναι εύκολη εκεί. Αντίστοιχα το καλοκαίρι έχει πολύ ζέστη. Η διοργάνωση του GP έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην περιοχή που εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 100 εκ. δολάρια Καναδά. Πέρα από την φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών που μένουν στην περιοχή κατά μέσο όρο πέντε βράδια, το Μόντρεαλ προβάλλεται μέσω του αγώνα και αυτό βοηθά στην τουριστική κίνηση της περιοχής ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο. Οι τουριστικοί οδηγοί λένε πως η ιδανική εποχή για να επισκεφτεί κανείς το Μόντρεαλ είναι το φθινόπωρο οπότε το GP έχει στρατηγική θέση ημερομηνίας στο ημερολόγιο, ώστε οι πιθανοί επισκέπτες να δουν την περιοχή να «γεννηθεί» η ανάγκη ή να ζωντανέψει η ανάμνηση και να πραγματοποιηθεί η επιλογή. Εκτός από το GP, το Μόντρεαλ έχει επισκέψεις και λόγω των ανώτατων εκπαιδευτικών του ιδρυμάτων.

    Η Formula 1 πηγαίνει στον Καναδά γιατί ο αγώνας γίνεται σε μια εμβληματική περιοχή και οι κερκίδες είναι κατάμεστες καθώς οι Καναδοί αγκαλιάζουν τον αγώνα. Το Μόντρεαλ ωφελείται τα μέγιστα από την προβολή διαμέσου της F1 καθώς τον αγώνα παρακολουθούν εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές. Η παρουσία του στον παγκόσμιο χάρτη οφείλεται κυρίως σ’ αυτή την προβολή. To συμβόλαιο με τη F1 λήγει το 2031, οι Καναδοί επενδύουν κοντά στο μισό δις δολάρια για να έχουν το δικαίωμα διοργάνωσης GP.

    Διαβάστε επίσης

    Ιδού το νέο Toyota C-HR!



    ΣΧΟΛΙΑ