• AUTO

    FIA: Θα αγωνίζονται Ρώσοι αθλητές!

    Το logo της FIA

    Το logo της FIA


    Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου αποφάσισε να επιτρέψει τη συμμετοχή Ρώσων οδηγών στα πρωταθλήματά της.

    Η χθεσινή συνεδρίαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου με φόντο τις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας Ουκρανίας δεν ήταν εύκολη. Ο πρόεδρος της FIA μπιν Σουλαγιέμ τοποθετήθηκε στην αρχή: «Όπως γνωρίζετε, η FIA παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με θλίψη και σοκ, ελπίζω σε μια γρήγορη και ειρηνική επίλυση της παρούσας κατάστασης. Καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που υποφέρουν ως αποτέλεσμα των γεγονότων στην Ουκρανία. Θα ήθελα να τονίσω ότι η FIA έχει ήδη λάβει μέτρα όσον αφορά στους αγώνες επί Ρωσικού εδάφους και το νέο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του WMSC στο Μπαχρέιν στις 18/3 για έγκριση».

    Στη συνέχεια συζητήθηκε η πρόταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προς όλες τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να αποβάλουν τους αθλητές με υπηκοότητα Ρωσίας ή Λευκορωσίας από οποιαδήποτε διοργάνωση. Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ άφηνε ένα περιθώριο ότι, σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται αδύνατο να αποτραπούν οι Ρώσοι ή Λευκορώσοι αθλητές από το να λάβουν μέρος σε αθλητικές διοργανώσεις, πρέπει να αποτρέπεται τουλάχιστον η συμμετοχή τους υπό τα εθνικά χρώματα Ρωσίας ή Λευκορωσίας: “Ούτε εθνικά σύμβολα, ούτε χρώματα, ούτε σημαίες, ούτε εθνικοί ύμνοι”.

    Λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της FIA ανακοινώθηκε ότι FIFA και UEFA αποβάλλουν τους ρωσικούς συλλόγους και την εθνική ομάδα της Ρωσίας από όλες τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Η UEFA ανακοίνωσε επίσης το τέλος της συνεργασίας της με τη ρωσική εταιρεία Gazprom. Η απόφαση των FIFA και UEFA σημαίνει ότι η Εθνική Ρωσίας μένει εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ η Σπάρτακ Μόσχας τίθεται εκτός Europa League.

    Ο πρόεδρος της FIA Μοχάμεντ μπιν Σουλαγιέμ
    Ο πρόεδρος της FIA Μοχάμεντ μπιν Σουλαγιέμ

    Στη FIA αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις motorsport στα εδάφη Ρωσίας και Λευκορωσίας. Απαγόρευσαν τη χρήση της ρώσικης/λευκορώσικης σημαίας ή την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των δυο χωρών σε οποιοδήποτε αγώνα όπου κι αν γίνει. Δεν θα υπάρχει συμμετοχή των εθνικών ομάδων των δυο χωρών στα Motorsport Games. Οι Ρώσοι και Λευκορώσοι οδηγοί μπορούν να αγωνίζονται υπό τη σημαία της FIA, υπό την αίρεση ότι αποδέχονται πλήρως και δημόσια τις αρχές της Ομοσπονδίας για ειρήνη και πολιτική ουδετερότητα. Δε θα πρέπει να φέρουν σε κανένα σημείο σημαία ή διακριτικό εθνικότητας. Τα μέλη της FIA από τις δυο χώρες παύονται προσωρινά από τους διεθνείς τους ρόλους. Δεν θα τους δίνεται κανένα πάσο/διαπίστευση από τη FIA μέχρι νεωτέρας.

    FIAO Nικίτα Μαζέπιν οδηγεί το μονοθέσιο της Haas προχτές στη Βαρκελώνη χωρίς τα χρώματα του βασικού χορηγού.

    Η συγκεκριμένη απόφαση περνάει το μήνυμα με ηχηρό τρόπο χωρίς να προκαλεί κακό στο σπορ τόσο σε αθλητικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η Uralkali έπαψε να εμφανίζεται πάνω στη Haas αλλά ο Νικίτα Μαζέπιν συνεχίζει να αγωνίζεται με την ομάδα. Θυμίζουμε πως είναι γιος του δισεκατομμυριούχου Δημήτρη Μαζέπιν, μετόχου της ρώσικης Uralkali μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων στον πλανήτη. Ο πρόεδρος της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Λεωνίδας Κοστουτσένκο απαίτησε από τη FIA τον άμεσο αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων οδηγών απ’ όλες τις οργανώσεις. Το Ρώσικο GP στο Σότσι είναι βέβαιο πως θα αντικατασταθεί μένει να δούμε αν στη θέση του μπει το Κινέζικο GP που δεν έχει διεξαχθεί από το 2019 λόγω πανδημίας. Θα το μάθουμε, αν όχι νωρίτερα, στις 18/3 στο Μπαχρέιν.

    Την ίδια στιγμή η Βρετανική Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού αποφάσισε να μην γίνονται δεκτές στους αγώνες ανά την επικράτειά της οι αγωνιστικές άδειες Ρώσων οδηγών. Η πιο αυστηρή της στάση που εναρμονίζεται με την οδηγία της ΔΟΕ, ανακοινώθηκε δια στόματος του πολύπειρου Ντέιβιντ Ρίτσαρντς που είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Επίσης αποκλείστηκαν οι Ρώσικες ομάδες μηχανοκίνητου αθλητισμού από τους αγώνες στην Αγγλία. Τέλος δεν επιτρέπεται η χρήση σημαιών και συμβόλων από Ρωσία και Λευκορωσία σε κανέναν αγώνα μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Αγγλία. Ο Ρίτσαρντς εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Λεωνίδα Κοστουτσένκο.

    Διαβάστε επίσης:

    F1: Ακυρώνεται το Ρώσικο GP

    Lancia Stratos: Εμβληματικό αγωνιστικό!



    ΣΧΟΛΙΑ