• AUTO

    F1 Μαϊάμι: Πάσχα στη ζώνη του Ισημερινού!


    O 6ος αγώνας του πρωταθλήματος, στην Ανατολική Ακτή στην παραλία της Φλόριντα ανήμερα το Πάσχα.

    Η F1 για 3η φορά στην ιστορία της θα έχει αγώνα στην πολιτεία της Φλόριντα, στο κοσμοπολίτικο Μαϊάμι. Είναι ο πρώτος από τους 3 αγώνες επί Αμερικανικού εδάφους φέτος. Η F1 θα επισκεφτεί το Ώστιν τον Οκτώβριο και το Λας Βέγκας το Νοέμβριο. Η εταιρεία που κατέχει τα εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα της F1, η Liberty Media είναι αμερικανικών συμφερόντων.

    Τρία GP σε μια χώρα (ΗΠΑ) είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της F1. Έχουμε δει στο παρελθόν πολλές φορές δυο GP σε μια χώρα (Ιταλία, Γερμανία) αλλά τρία όχι. Το Μαϊάμι βρίσκεται στον ίδιο παράλληλο με την Νότια Αίγυπτο, έχει εύκρατο τροπικό κλίμα, εξαιρετικά ήπιους χειμώνες και μέση ετήσια θερμοκρασία 22 βαθμούς Κελσίου.

    Το Grand Prix στο Μαϊάμι διεξάγεται στο Διεθνές Αυτοκινητοδρόμιο της πόλης που βρίσκεται τριγύρω από το Ηard Rock Stadium στην περιοχή Miami Gardens. Πρόκειται για το κεντρικό στάδιο της πόλης, έδρα των Miami Dolphins και της κολεγιακής ομάδας ποδοσφαίρου. Φέτος θα φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, τον τελικό του Κόπα Αμέρικα.

    Οι χώροι που εξυπηρετούν τις ομάδες της Formula 1 βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις του γηπέδου, γεγονός που δημιουργεί μια πραγματικά μοναδική ατμόσφαιρα. Σίγουρα θα υπάρχει κάτι νέο στο βάθρο στο Grand Prix του Μαϊάμι. Το αν θα είναι οδηγός είναι δύσκολο να πει κανείς, καθώς για άλλη μια φορά ο Φερστάπεν θα είναι φαβορί για τη νίκη, έχοντας ήδη κερδίσει δύο φορές στο παρελθόν στη Φλόριντα.

    Ανεξάρτητα από το ποιοι τρεις οδηγοί θα ανέβουν στο βάθρο, όλοι τους θα φορούν μια ειδική έκδοση του Podium Cap που προμηθεύει η Pirelli στους τρεις πρώτους και στον εκπρόσωπο της νικήτριας ομάδας. Το τιρκουάζ χρώμα του καπέλου εμπνέεται από τα νερά που συνορεύουν με τις παραλίες της πόλης, με έναν στυλιζαρισμένο φοίνικα, ένα εμφανές έμβλημα του Μαϊάμι, καθώς και τα αστέρια και τις ρίγες της σημαίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Οι τρεις τομείς είναι ο καθένας διαφορετικός σε χαρακτήρα, δημιουργώντας έναν γύρο που έχει λίγο από όλα. Ο πρώτος τομέας διαθέτει οκτώ στροφές υψηλής ταχύτητας, ενώ ο δεύτερος τομέας διαθέτει μια μεγάλη ευθεία και μερικές στροφές χαμηλής ταχύτητας. Η τελική διαδρομή προς τη γραμμή τερματισμού αποτελείται από μια ευθεία και μια τριπλέτα στροφών. Όσον αφορά στις φορτίσεις πλευρικές και διαμήκεις, στις οποίες υπόκεινται τα ελαστικά, αυτές είναι σε μέτριο επίπεδο.

    Η πίστα δεν έχει καλή πρόσφυση, χαρακτηριστικό που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται για άλλους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό οδηγεί σε μια πολύ σημαντική βελτίωση κρατήματος κατά τη διάρκεια του τριημέρου και σε αποκόλληση μέρους του πέλματος στη μαλακή και στη μέση γόμα.  Το Μαϊάμι απολαμβάνει ένα τροπικό κλίμα με τη θερμοκρασία του αέρα που συνήθως ξεπερνά τους 25°C, πολύ συχνά αγγίζοντας τους 30°C, με το ρεκόρ να είναι 33°C. Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου έχει συνήθως ηλιοφάνεια.

    Ο άνεμος είναι θαλάσσια αύρα με ριπές έως και 50 km/h. Πέρυσι, η επιφάνεια της πίστας έφτασε τους 55 °C, μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν όλη τη σεζόν. Στη διάθεση όλων των ομάδων θα βρίσκονται οι μεσαίες γόμες της γκάμας ελαστικών C2, C3, C4. Όσον αφορά στη στρατηγική, το Grand Prix του Μαϊάμι είναι ένας κλασικός αγώνας μίας στάσης, με τη σκληρή και τη μεσαία γόμα να είναι πιο ταιριαστές.

    Πέρυσι, ο Φερστάπεν εκκίνησε από την 9η θέση στο grid με σκληρά ελαστικά πριν περάσει σε μέση γόμα. Οι άλλοι δύο οδηγοί που ανέβηκαν στο βάθρο, Πέρεζ και Αλόνσο ακολούθησαν την αντίθετη στρατηγική (μέση γόμα και μετά σκληρή. Ο Φερστάπεν είναι ο μόνος οδηγός που έχει κερδίσει στο Μαϊάμι.

    Η διαδρομή των 5.41km του Διεθνούς Αυτοκινητοδρομίου στο Μαϊάμι βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου και είναι προσωρινή. Περιλαμβάνει 19 στροφές, τρεις ευθείες, υψομετρικές διαφορές και ένα σικέιν. Οι τελικές ταχύτητες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 340km/h και αντίστοιχα η μ.ω.τ υπολογίζεται σε 223km/h.

    Οι οδηγοί θα κινούνται με τέρμα γκάζι περίπου στο 58% του γύρου και για 57 γύρους. Οι στροφές 11 και 17 είναι σημεία που ευνοούν τα προσπεράσματα. Υπάρχουν 3 ζώνες DRS. Είναι η 11η διαφορετική τοποθεσία που φιλοξενεί Grand Prix στις ΗΠΑ. To GP στο Μαϊάμι είναι ο 2ος αγώνας της χρονιάς μετά το Κινεζικό GP σε διαμόρφωση Sprint.

    Απευθείας μεταδόσεις

    Η απεσταλμένη του ΑΝΤ1+ Mαρία Θωμά θα βρίσκεται στα πάντοκ του Hard Rock και θα μεταδίδει το κλίμα καθώς το Μαϊάμι συναγωνίζεται το Μονακό σε λάμψη, VIP, ωραία κορίτσια, μεγιστάνες και φαντασμαγορικές εκδηλώσεις.

    Στο στούντιο τους Πάνο Σεϊτανίδη και Τάκη Πουρναράκη, πλαισιώνει σε παρουσίαση και περιγραφές ο Κώστας Λεώνης. Από τη θέση του οδηγού θα σχολιάζει τις προσπάθειες των συναθλητών του ο Σταμάτης Κατσίμης. Η Μαρία Ανδρεάδη θα βρίσκεται στην περιγραφή του 2ου αγώνα της χρονιάς F1 Academy. Μη χάσετε στο Formula 1 Show μια αποκλειστική συνέντευξη της Γερμανίδας οδηγού αγώνων, Σοφία Φλερς.

    F1 FP1 3/4 19:30 ΑΝΤ1+
    F1 Sprint Qualifying 3/4 23:30 ΑΝΤ1+
    F1 Sprint 4/4 19:00 ΑΝΤ1+
    F1 Academy First Race 4/4 21:05 ΑΝΤ1+
    F1 Qualifying 4/4 23:00 ΑΝΤ1+
    F1 Academy Second Race 5/4 20:05 ΑΝΤ1+
    F1 Formula 1 Show 5/4 22:00 ΑΝΤ1+
    F1 Race 5/4 23:00 ΑΝΤ1+
    F1 Race (ετεροχρονισμένο) 6/4 00:00 ΑΝΤ1
    F1 Formula 1 Show 6/4 Με τη λήξη του αγώνα ΑΝΤ1+

    Διαβάστε επίσης:

    Ιδού τα νέα Cupra Formentor και Leon!

    O Νιούι φεύγει από τη Red Bull!

    Συμβουλές για το ταξίδι το Πάσχα!



    ΣΧΟΛΙΑ