Στο φετινό Ιταλικό Grand Prix στη Μόντσα, η Ferrari αποτίει φόρο τιμής στην 50ή επέτειο του πρώτου παγκόσμιου πρωταθλήματος του αείμνηστου Νίκι Λάουντα. Ήταν το 1975, όταν ο Αυστριακός οδηγός, στο τιμόνι της θρυλικής Ferrari 312 T, έγραψε ένα καθοριστικό κεφάλαιο στην ιστορία της ομάδας. Στη Μόντσα μπροστά σε έναν ωκεανό από παθιασμένους οπαδούς που συνωστίζονταν σε κάθε πιθανό σημείο θέασης ο Λάουντα πήρε τον πρώτο του τίτλο. Εκείνη την Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, με τον Κλέι Ρεγκατσόνι να κερδίζει με την άλλη Ferrari και τον Λάουντα να τερματίζει τρίτος, η Scuderia επέστρεψε στην κορυφή, κατακτώντας τόσο τον τίτλο των οδηγών όσο και των κατασκευαστών. Έτσι τερμάτισε μια εποχή έντεκα ετών χωρίς τίτλους και ξεκίνησε μια εποχή επιτυχιών που διήρκησε (με μία μόνο εξαίρεση) μέχρι το 1979.

O Nίκι Λάουντα οδηγεί την 312Τ στην πατρίδα του το 2014 σε επίδειξη πριν τον αγώνα.

1

Η διακόσμηση της 312 T του 1975 είναι εμβληματική και θα αναβιώσει αυτό το Σαββατοκύριακο στα μονοθέσια των Λεκλέρκ και Χάμιλτον, χάρη σε μια ειδική τεχνολογία επικάλυψης που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον βασικό χορηγό HP, η οποία χρησιμοποιήθηκε και για την ειδική διακόσμηση στο Grand Prix του Μαϊάμι. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση του μονοθεσίου, χρησιμοποιώντας μια ανακυκλώσιμη μεμβράνη PVC που είναι πιο ελαφριά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και πιο ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες που παράγονται από τα μονοθέσια της F1.

GP AUSTRIA – 22/06/2014
© FOTO STUDIO COLOMBO X FERRARI

Η τελευταία φορά που βρέθηκε στο τιμόνι της 312Τ ο Λάουντα.

Οι SF-25 θα αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά της θρυλικής 312 T: η απόχρωση του κόκκινου θα ταιριάζει με εκείνη πριν από πενήντα χρόνια, οι κλασικές λευκές διαμήκεις ρίγες θα είναι παρούσες, καθώς και τα ονόματα των οδηγών γραμμένα με καλλιγραφική γραφή. Οι αριθμοί των αγώνων θα θυμίζουν επίσης το παρελθόν με μαύρους αριθμούς σε λευκό ορθογώνιο φόντο. Η πίσω πτέρυγα θα είναι μεταλλική ασημί, παραπέμποντας στο αλουμίνιο που χρησιμοποιούνταν εκείνες τις μέρες, πριν τα ανθρακονήματα γίνουν το πρότυπο της F1. Το κάλυμμα του κινητήρα της SF-25 θα είναι φυσικά λευκό όπως το μονοθέσιο του Lauda, και οι τροχοί θα διαθέτουν σχέδιο εμπνευσμένο από τις ζάντες της εποχής.

Ferrari
Spectators, fans during the Formula 1 Pirelli Gran Premio d’Italia 2024, Italian Grand Prix 2024, 16th round of the 2024 Formula One World Championship from August 30 to September 1, 2024 on the Autodromo Nazionale Monza, in Monza, Italy – Photo DPPI

Στον αγώνα την Κυριακή, ολόκληρη η ομάδα θα φοράει ειδική στολή εμπνευσμένη από τη σεζόν του 1975, με την επιστροφή του ορθογώνιου λογότυπου της Ferrari στη θέση του θυρεού, ο οποίος θα εμφανίζεται μόνο στα μονοθέσια. Ο Λεκλέρκ και ο Χάμιλτον θα φορούν αγωνιστικές φόρμες, παπούτσια και κράνη ειδικά σχεδιασμένα στο στυλ και στα χρώματα της εποχής, δημιουργώντας μια ισχυρή οπτική σύνδεση μεταξύ του ένδοξου παρελθόντος της Ferrari και του παρόντος της. Η στολή αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Puma, και μια συλλογή – αντίγραφο θα είναι επίσης διαθέσιμη στο κοινό.

Ferrari

Οι οπαδοί της Ferrari είναι πάντα στο επίκεντρο της ατμόσφαιρας στη Μόντσα και μερικές από τις πιο εμβληματικές εικόνες του πάθους τους χρονολογούνται από το Ιταλικό Grand Prix του 1975. Εκείνο το Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, οι οπαδοί συνέρρευσαν στην πίστα σε τεράστιους αριθμούς. Παλιές φωτογραφίες δείχνουν θεατές να ψάχνουν για τα καλύτερα σημεία θέασης, σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω σε διαφημιστικές πινακίδες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες σε σκαλωσιές και επομένως εύκολο να τις σκαρφαλώσουν.

Μόλις ανέβαιναν ψηλά, οι οπαδοί σκίζανε τα πανό για να έχουν την καλύτερη θέαση της πίστας. Το πάθος που έδειξαν εκείνη τη χρονιά έγινε σύμβολο της μοναδικής ενέργειας της Μόντσα στη Formula 1, μαζί με την παραδοσιακή εισβολή στην πίστα στο τέλος του αγώνα. Στην πραγματικότητα, μετά την ανακαίνιση της πίστας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το νέο βάθρο προσανατολίστηκε σκόπιμα προς την ευθεία και γύρισε την πλάτη του στην Παραμπόλικα που τώρα φέρει το όνομα Μικέλε Αλμπορέτο, έτσι ώστε ο νικητής οδηγός να μπορεί να πανηγυρίσει μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς, η πλειονότητα των οποίων φορά το κόκκινο της Ferrari.

Ο Λεκλέρκ έχει βιώσει δύο φορές τη νίκη για τη Ferrari στη Μόντσα: το 2019, την πρώτη του σεζόν με τη Scuderia, και πάλι πέρυσι, όταν ολοκλήρωσε ένα ονειρεμένο νταμπλ κερδίζοντας τόσο στο Μονακό όσο και στη Μόντσα. Η περσινή νίκη του εξασφάλισε τη θέση του ως αγαπημένου των οπαδών. Ο Χάμιλτον έχει κερδίσει πέντε φορές (2012, 2014, 2015, 2017 και 2018), αλλά φέτος είναι σίγουρα μια χρονιά που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Θα είναι η πρώτη του εμφάνιση στη Μόντσα ως οδηγός της Ferrari, μια σημαντική στιγμή σε μια καριέρα που διαμορφώθηκε εν μέρει από τον Νίκι Λάουντα. Ενώ ο Λιούις έχει ήδη λάβει μια πολύ θερμή υποδοχή από τους τιφόζι ανά τον κόσμο, αυτό που τον περιμένει στη Μόντσα θα είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Η ελπίδα, φυσικά, είναι να τον δουν να πανηγυρίζει στο βάθρο μαζί τους την επόμενη Κυριακή.

Ferrari

Διαβάστε επίσης:

PEMA Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις: 50 πληρώματα στην εκκίνηση!

Mini: Η ταχύτητα συναντά τη δημιουργικότητα

F1: O Χάμιλτον στη Μόντσα