• AUTO

    F1 in Schools: Αμιγώς γυναικεία υπόθεση!


    Η Formula 1 είναι γρήγορα μονοθέσια, αδρεναλίνη και αγώνες υψηλής ταχύτητας.

    Ωστόσο, πίσω από τη λάμψη και τη γοητεία της κρύβεται ένας κόσμος καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Formoula 1 μαγνητίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές παγκοσμίως. Παρότι αποτελεί ένα κομμάτι του επαγγελματικού μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο ενθουσιασμός των αγώνων και οι δυνατότητες για καινοτομία και πρόοδο μπορούν να προσομοιαστούν σε μικρότερη κλίμακα μέσα από έναν διαγωνισμό που ονομάζεται F1 in Schools. Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των μαθητών και την αυξανόμενη συμμετοχή των κοριτσιών σε διαγωνισμούς επιστήμης και μαθηματικών, εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων σε αυτό το κομμάτι. Σε αυτό το άρθρο, θα γνωρίσουμε μία νέα ομάδα, αμιγώς γυναικεία, την Athena Racing, η οποία ξεπερνάει το ταμπού των προκαταλήψεων και προωθεί τις γυναίκες στο STEM.

    Τι είναι ο διαγωνισμός F1 in Schools;

    Το F1 in Schools είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς στον κόσμο, κατάλληλος για την ανάπτυξη δεξιοτήτων STEM, διότι οδηγεί στην εμπειρική απόκτηση βασικών γνώσεων πάνω στις Φυσικές Επιστήμες, τις Νέες Τεχνολογίες, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά, καθώς και στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων Επιχειρηματικότητας. Περιλαμβάνει δύο κλάδους: Πρώτον, τον τεχνικό-κατασκευαστικό κλάδο για τον σχεδιασμό και τις μηχανικές προδιαγραφές κατασκευής μίας μικρογραφίας φόρμουλα 1, μέσω προγραμμάτων CAD και CFD, η οποία τρέχει σε μία πίστα 20 μέτρων και μπορεί πιάσει έως και 70χλμ/ώρα. Δεύτερον τον οικονομικό-επιχειρηματικό κλάδο για την προώθηση της ομάδας στην αγορά, μέσω των Μέσων Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης, στα πλαίσια μιας εικονικής επιχείρησης.

    Οι συμμετέχοντες, λοιπόν, μαθαίνουν να συνεργάζονται ώστε να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια μηχανική κατασκευή (μικρά μοντέλα Formula 1), για να διαγωνιστούν στους Εθνικούς και Παγκόσμιους Διαγωνισμούς, με απώτερο στόχο να εξελιχθούν και να αριστεύσουν.

    Πείτε μας μερικά λόγια για την ομάδα σας…

    Η Athena Racing αποτελεί μια συνεργατική ομάδα μαθητριών Λυκείου που δημιουργήθηκε με την ένωση της Alacrity, της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής και της Enigma ,της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης. Η ομάδα αυτή θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Παγκόσμιους Τελικούς 2023, που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο στη Σιγκαπούρη.

    Πώς προέκυψε το όνομα της ομάδας σας;

    Η αλήθεια είναι πως ήταν μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Θέλαμε ένα όνομα, το οποίο να αντιπροσωπεύει  εμάς, την χώρα μας και το όραμά μας. Η θεά Αθηνά είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στην ελληνική μυθολογία και συνδέεται με τη σοφία, το θάρρος και τη δικαιοσύνη. Παράλληλα, επιλέξαμε το όνομά της, επειδή αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την ευφυΐα και την στρατηγική… Επίσης θεωρείται σύμβολο της γυναικείας ενδυνάμωσης και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Συνεπώς η θεά Αθηνά είναι μια ισχυρή φιγούρα και το όνομά της φέρει μαζί του μια πλούσια ιστορία. Για αυτόν τον λόγο το όνομά της αποτελεί την πλέον καταλληλότερη επιλογή.

    Γιατί αποφασίσατε η βασική ομάδα σας να αποτελείται από κορίτσια;

    Θέλουμε να λειτουργήσουμε ως πρότυπα για τα κορίτσια που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον κλάδο της Μηχανικής. Με αυτόν τον τρόπο καταρρίπτουμε τα στερεότυπα που μπορεί να υπάρχουν και δείχνουμε πως οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές με τους άντρες. Ακόμα θέλουμε να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση μία νέας γενιάς κοριτσιών που θέλουν να ασχοληθούν με το STEM και να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός πιο ποικιλόμορφου και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακού περιβάλλον.

    Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι σημαντικότερες οι διακρίσεις που έχουν οι ομάδες του σχολείου σας;

    Τα τελευταία 7 χρόνια η ομάδα μας βρίσκεται σταθερά στις δέκα κορυφαίες του κόσμου. Οι σημαντικότερες διακρίσεις μας είναι:

    Alacrity:

    • Βραβείο Καλύτερης Ταυτότητας Ομάδας “team identity” by Scuderia Ferrari. (Παγκόσμιοι Τελικοί 2017 Μαλαισία)
    • Βραβείο Digital Media για την καλύτερη χρήση digital media στον κόσμο by motorsport.tv (Παγκόσμιοι Τελικοί 2021(22) Silverstone, Αγγλία)

    Enigma:

    • Ταχύτερος Χρόνος Αυτοκινήτου (Παγκόσμιοι Τελικοί 2020 Αγγλία)
    • Βραβείο Digital Media (Παγκόσμιοι Τελικοί 2021 Αγγλία)
    • Βραβείο Γρηγορότερου Αυτοκινήτου κόσμο by Mercedes AMG Petronas F1 (Παγκόσμιοι Τελικοί 2019 Άμπου Ντάμπι)

    Ποιος είναι ο στόχος σας αυτή την χρονιά;

    Την φετινή χρονιά, θέτουμε ως στόχο: να καινοτομήσουμε, να διαφοροποιηθούμε από τις υπόλοιπες ομάδες και να κατακτήσουμε μια υψηλή βαθμολογική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, ως απώτερο σκοπό έχουμε τη γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη και να αναδείξουμε πως και οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές στον κόσμο του STEM και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στόχος μας είναι μια θέση στο βάθρο και η απόκτηση του βραβείου για την καλύτερη γυναικεία ομάδα στον κόσμο.

    Διαβάστε επίσης

    Εκλογές: Ελεύθερες, αλλά όχι δωρεάν οι διελεύσεις διοδίων!

    H κλιματική κρίση χτύπησε τη F1!



    ΣΧΟΛΙΑ