• EKO Acropolis Rally Diary

    EKO ACROPOLIS RALLY: Μεγάλη εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια στο Ζάππειο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Κορυφώθηκε η πρώτη φάση των δράσεων οδικής ασφάλειας με προσομοίωση σύγκρουσης και απεγκλωβισμού τραυματία στο Ζάππειο.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης (δείτε την εδώ), που οργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με τη Motorsport Greece και τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Ζαν Τοντ, ο τεχνικός διευθυντής της FIA, Νικόλας Τομπάζης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, καθώς και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, έγινε προσομοίωση μετωπικής σύγκρουσης οχήματος. Συγκεκριμένα, ένα επιβατικό αυτοκίνητο πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση από ύψος 10 μέτρων, για να προσκρούσει στο έδαφος με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα. Την εποπτεία του εγχειρήματος είχε το ΕΜΠ, με τον αρμόδιο καθηγητή του Εργαστηρίου Οχημάτων, Δημήτρη Κουλοχέρη. Η Ολυμπιονίκης Όλγα Βασδέκη έπαιξε το ρόλο της «εγκλωβισμένης» οδηγού. Ειδοποιήθηκε το 112, κατέφθασε η ΕΛ.ΑΣ. για να οριοθετήσει το χώρο συμβάντος, στη συνέχεια η Πυροσβεστική για να απεγκλωβίσει την «τραυματία», και το ΕΚΑΒ για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.

    Η Ολυμπιονίκης, Όλγα Βασδέκη ήταν στο ρόλο της τραυματία οδηγού.

    Το πρόγραμμα προώθησης καλών πρακτικών και μηνυμάτων οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς βασίζεται στην παγκόσμια καμπάνια της FIA #3.500lives και έχει ως στόχο τον περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών σε τροχαία δυστυχήματα, που φτάνουν παγκοσμίως τις 3.500 ανά 24ωρο -δηλαδή τουλάχιστον δύο άνθρωποι κάθε λεπτό. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2019 στη χώρα μας συνέβησαν 10.712 οδικά τροχαία ατυχήματα που προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ανθρώπων, ενώ περίπου 700 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο κάθε χρόνο, χωρίς να προσμετρώνται οι θάνατοι συνεπεία τροχαίου.

    Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Αθλητισμού

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη διάδοση των ζωτικών μηνυμάτων ασφαλούς οδήγησης και συμπεριφοράς, αφού, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας δε χωρούν εκπτώσεις». Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν συνοψίσουμε το θέμα της οδικής ασφάλειας, διαπιστώνουμε ότι στη χώρα μας έχουμε πρόβλημα υποδομών, παιδείας και αστυνόμευσης. Στόχος της κυβέρνησής μας είναι να βελτιώσουμε – και βελτιώνουμε καθημερινά- και τους τρεις τομείς», ενώ εξήρε το ρόλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, επισημαίνοντας πως «χώρες με ανεπτυγμένο μηχανοκίνητο αθλητισμό βρίσκονται χαμηλά σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Με απλά λόγια, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός οδηγεί αυτομάτως σε μείωση των τροχαίων».

    Ζαν Τοντ, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Ζαν Τοντ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως 1,4 εκατ. θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα. Γνωρίζουμε τον τρόπο να τα αποτρέψουμε, και το Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί ένα εργαστήρι προώθησης των μηνυμάτων ασφαλούς οδήγησης. Θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό μου και τη συμπαράστασή μου στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω!».

    Νικόλας Τομπάζης, τεχνικός διευθυντής της FIA

    Ο τεχνικός διευθυντής της FIA, Νικόλας Τομπάζης, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στο καλαντάρι του WRC, επικεντρώνοντας την ομιλία του στη μεταφορά τεχνολογίας από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και ιδιαίτερα από την F1 στο δρόμο, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. «Η FIA ως ρυθμιστική αρχή προωθεί την καινοτομία», δήλωσε, παραθέτοντας το παράδειγμα της εξέλιξης ενός κράνους ειδικά για τις λιγότερο εύπορες χώρες, το οποίο πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και κοστίζει μόλις 17 ευρώ.

    Γιάννης Φουντούλης, Αργυρός Ολυμπιονίκης στο πόλο

    Στο θέμα της οδικής παιδείας και συμπεριφοράς, το Υφυπουργείο Αθλητισμού διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, αξιοποιώντας τον αθλητισμό, τους Ολυμπιονίκες και τους πρωταθλητές μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν δύο μηνύματα οδικής ασφάλειας.

    Στέφανος Ντούσκος, Χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία

    Στο πρώτο, ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία Στέφανος Ντούσκος τονίζει: «Φοράμε πάντα ζώνη στο αυτοκίνητο, όπου κι αν καθόμαστε», ενώ στο δεύτερο ο αρχηγός της Εθνικής Πόλο και αργυρός Ολυμπιονίκης, Γιάννης Φουντούλης, υπενθυμίζει: «Φοράμε πάντα κράνος και προστατευτικά στη μηχανή».

    Οι δράσεις «Road Safety», υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι την έναρξη του επόμενου ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Η εκδήλωση έγινε με τη χορηγία της ΕΚΟ και της Νέας Οδού – Κεντρικής Οδού.

    Διαβάστε επίσης:

    EKO ACROPOLIS RALLY: Προσομοίωση σύγκρουσης στο Ζάππειο!

    Ημερολόγιο ΕΚΟ Acropolis Rally: Ξεκινάμε!

    EKO ACROPOLIS RALLY: Τι μπορείτε να δείτε στην τηλεόραση



    ΣΧΟΛΙΑ