• AUTO

    Δοκιμή Skoda Kamiq Gtec: Κάθε ευρώ πιάνει τόπο!


    Αν στόχος σας είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, τότε λογικά σας ενδιαφέρει η έκδοση 1.0lt/90PS με φυσικό αέριο.

    Όπως έχουμε αναφέρει ξανά όλοι οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι από 1/1/2021 να έχουν Μ.Ο. ρύπων στα οχήματα που ταξινομούν εντός Ε.Ε. τα 95gr/CO2.

    To βενζινοκίνητο Kamiq των 1000 κ.εκ. εκπέμπει 115 gr/CO2 οπότε για να ταξινομηθεί από τη νέα χρονιά θα έχει ένα πρόστιμο ρύπων 95 ευρώ χ 20 =1900 ευρώ. Είναι άγνωστο σε ποιο μέρος αυτό το ποσό θα μετακυλήσει στον τελικό καταναλωτή. Το Kamiq που κινείται με φυσικό αέριο εκπέμπει 95gr/CO2 και δεν θα έχει καμία επιπλέον επιβάρυνση. Εδώ βρίσκεται και ο πυρήνας της φιλοσοφίας του: Μπορεί να έχει 5PS λιγότερα από την βενζινοκίνητη έκδοση των 95PS ή 25PS λιγότερα απ’ αυτή των 115PS, αλλά η τιμή του δεν θα επηρεαστεί από τα πρόστιμα της Ε.Ε. από 1/12021. Επιπλέον τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνει είναι εξαιρετικά χαμηλά (86 ευρώ). Βέβαια η τιμή αγοράς του είναι 2000 ευρώ παραπάνω από την αντίστοιχου εξοπλισμού βενζινοκίνητη έκδοση των 95PS.

    Σημειώστε εδώ πως για να ταξινομηθεί το Kamiq με 95gr CO2 χρειάστηκε να γίνει τροποποίηση στο τεπόζιτο βενζίνης. Αυτό μειώθηκε στα μόλις 9lt οπότε λειτουργεί ουσιαστικά ως εφεδρικό. Δεν μπορείς να κινείσαι με βενζίνη πλέον, το βασικό καύσιμο του αυτοκινήτου είναι το φυσικό αέριο, η βενζίνη σε βοηθάει μόνο για να φτάσεις στο επόμενο πρατήριο φυσικού αερίου. Το Skoda Kamiq G-TEC έχει τρεις χαλύβδινες φιάλες συνολικής χωρητικότητας 13.8 κιλών CNG. Όταν αυτό τελειώσει, ο κινητήρας χρησιμοποιεί βενζίνη, με τα 9lt μπορείτε να κάνετε περίπου 150km για να φτάσετε στο πλησιέστερο πρατήριο ανεφοδιασμού φυσικού αερίου. Επιπλέον η βενζίνη χρησιμοποιείται και σε κάποια πολύ κρύα πρωϊνά για εκκίνηση.

    Με βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο προσδοκάς σε σημαντική οικονομία. Το αμιγώς βενζινοκίνητο Kamiq των 95PS δεν πέφτει κάτω από 10 ευρώ στα 100km. Αντίθετα το αεριοκίνητο Kamiq καίει λιγότερα από 4 ευρώ/100km καθώς η κατανάλωση που καταγράψαμε ήταν στα 4.5kg CNG/100km. Αυτό σημαίνει πως μετά από 30.000km έχει εξοικονομήσει τη διαφορά κόστους και ξεκινάς να κερδίσεις χρήματα. Αν λοιπόν κάνετε καθημερινά πάρα πολλά km ειδικά εντός Αττικής θα πρέπει να κάνετε τους λογαριασμούς σας. Τα πρατήρια φυσικού αερίου πληθαίνουν σιγά σιγά στην Αττική, συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 14 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν και άλλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως εντός Αττικής υπάρχουν πρατήρια σε: Ανθούσα, Κηφισιά, Ν. Φιλαδέλφεια, Ρέντη, Α.Λιόσια, Κορωπί, Ηλιούπολη, Ασπρόπυργος.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το Kamiq είναι τοποθετημένο σε μια από τις πιο δημοφιλείς εμπορικά κατηγορίες, αυτή των B SUV. Οδηγώντας έχεις απρόσκοπτη ορατότητα περιμετρικά. Ο κινητήρας δεν προσφέρει επιδόσεις, κινείσαι όμως αξιοπρεπέστατα χωρίς να δυσανασχετείς κάπου. Τώρα φορτωμένος σε ανηφορική επαρχιακή διαδρομή θα χρειαστεί να είσαι υπομονετικός στα προσπεράσματα, αλλά δεν γίνεται να τα έχουμε όλα. Στο κέντρο του ταμπλό με τα μαλακά πλαστικά ξεχωρίζει η οθόνη αφής 8 ιντσών. Οι χώροι είναι ικανοποιητικοί για μια 4μελή οικογένεια και η άνεση της ανάρτησης ταιριαστή με το χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Τα αναπαυτικά καθίσματα και τα ποιοτικά υλικά στο εσωτερικό σε προδιαθέτουν για την αντοχή της κατασκευής στο χρόνο. Το αεριοκίνητο Kamiq μπορεί κάλλιστα να παίξει το ρόλο του αειθαλούς δεύτερου οικογενειακού αυτοκινήτου που γράφει με ελάχιστο κόστος άπειρα km στην πόλη, πηγαινοφέρνοντας παιδάκια σε δραστηριότητες.

    Λέμε «δεύτερου» γιατί αν το αγοράσετε για «πρώτο» θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως δεν υπάρχουν παντού στην Ελλάδα πρατήρια φυσικού αερίου. Π.χ. στην Πελοπόννησο δεν μπορείς να ταξιδέψεις με το αεριοκίνητο Kamiq. Οπότε να ψάχνετε για μοναδικό οικογενειακό αυτοκίνητο ίσως πρέπει να δείτε και τις εκδόσεις βενζίνης ή πετρελαίου τoυ Kamiq.

    ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    Κινητήρας: 999 cc
    Ισχύς: 90 PS/5.500 rpm
    Ροπή: 160 Nm/1.800 rpm
    Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
    Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 12.5 sec
    Τελική ταχύτητα: 176 km/h
    Μεικτή κατανάλωση CNG: 4.5 kg/100 km (δοκιμής)
    Εκπομπές CO2: 95 gr/km
    Τέλη κυκλοφορίας: 86 €
    Βάρος: 1.332 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.241/1.793/1.553 mm
    Μεταξόνιο: 2.651 mm
    Χώρος αποσκευών: 287 lt
    Τιμή: από 19.500 €



    ΣΧΟΛΙΑ