• ΑΓΟΡΕΣ

    Ξάγρυπνοι σε όλο τον πλανήτη traders και τράπεζες λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ – Όλοι έτοιμοι για πανικό ή για ράλι

    • NewsRoom


    Οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Morgan Stanley, της JPMorgan Chase, της HSBC και της Goldman Sachs, έχουν προετοιμαστεί για ενδεχόμενη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τις σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ.

    Οι αρχικές ώρες μεταξύ των exit polls και του τελικού και επίσημου αποτελέσματος  μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονες,  με το παραμικρό κομμάτι ειδήσεων να είναι ικανό να προκαλέσει τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές – και τεράστια κέρδη ή ζημίες για τους επενδυτές και τα hedge funds, ανάλογα με τις θέσεις τους.

    Με την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του S&P 500 και μόνο να αποτιμάται στα 19 τρισεκατομμύρια δολάρια, και αυτή των διεθνών μετοχών να είναι υπερδιπλάσια, η Τετάρτη θα μπορούσε εύκολα να δει αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια να προσθέτονται ή να αφαιρούνται από την αξία των αγορών.

    Oι ασιατικές αγορές θα είναι οι πρώτες που θα κάνουν trade τα αποτελέσματα κι έτσι οι τράπεζες που έχουν εστίαση στην Ασία, όπως η HSBC και η ιαπωνική Nomura, είναι μεταξύ των τραπεζών που αυξήσει το on call προσωπικό τους, ενώ άλλες αυξάνουν τις απαιτήσεις των margins στις συναλλαγές για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή εκτόξευση του όγκου ή της μεταβλητότητας.

    Οι προετοιμασίες των τραπεζών για τις σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν την εμπειρία τους μετά το δημοψήφισμα-σοκ του Brexit, σύμφωνα με το Reuters, όταν ο S&P 500 υποχώρησε 3,6% στις 24 Ιουνίου.

    Η Morgan Stanley είπε στο προσωπικό της να εξετάσει τη χρήση εντολών stop-loss, ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό διαπραγμάτευσης που πουλάει τη θέση του επενδυτή μόλις η τιμή της μετοχής χτυπήσει ένα προκαθορισμένο επίπεδο, αν το αποτέλεσμα προκαλέσει εκτόξευση του όγκου συναλλαγών και της μεταβλητότητας.

    Η τράπεζα είπε επίσης στην ομάδα του wealth management να προετοιμαστεί για έντονες επαφές και συνομιλίες με τους πελάτες σχετικά με τα επενδυτικά θέματα που σχετίζονται με τις εκλογές, ενώ μοίρασε αρκετές σχετικές εκθέσεις και έρευνες προς ενημέρωσή τους, όπως σημειώνει το Reuters.

    H Barclays και η HSBC, όπως αναφέρουν οι Times, καθώς και πολλές άλλες τράπεζες, θα έχουν όλο το προσωπικό σε ετοιμότητα στα trading desksολόκληρη τη νύχτα σήμερα, για να αντιμετωπίσουν τους πελάτες. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης είναι παρόμοια με αυτά που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας, με τις περισσότερες τράπεζες και χρηματιστηριακές να δίνουν εντολή στο προσωπικό τους να μείνει ξάγρυπνο μέχρι και μετά τα αποτελέσματα της κάλπης.

    Τα desks της αγοράς νομισμάτων και μετοχών αναμένεται να είναι τα πιο απασχολημένα, καθώς οι πλάτες αναμένεται μέσω αυτών των αγορών να τοποθετήσουν τα πρώτα τους trades.

    Οι αναλυτές σε μέσο όρο αναμένουν ότι οι τιμές των μετοχών των ΗΠΑ θα κινηθούν κατά 2% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση την Τετάρτη, την ημέρα μετά τις εκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Ορισμένες τράπεζες “βλέπουν” μία πιο απότομη πτώση σε περίπτωση νίκης Τραμπ, με την Citigroup να εκτιμά ότι θα μπορούσε να προκαλέσει 3%-5% sell-off στον S & P 500, την Deutsche Bank να βλέπει 5%-10% βουτιά και την JP Morgan να τοποθετεί την πτώση στο 3%-4%.

    Η Nomura σημειώνει ότι οι εκλογές είναι ο μεγαλύτερος “γνωστός άγνωστος” που οι αγορές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν,  από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Όπως εκτιμά, μια νίκη Τραμπ θα ήταν πιθανόν να οδηγήσει σε περισσότερο από 6% τις ασιατικές αγορές.

    Σύμφωνα με την Societe Generale, οι εκλογές θα μπορούσαν να προκαλέσουν την μεγαλύτερη εκτόξευση του όγκου συναλλαγών και της μεταβλητότητας των τελευταίων ετών, καθώς θεωρείται μεγαλύτερο γεγονός επενδυτικά στην Ασία από ότι το Brexit, σημειώνει το Reuters. Η τράπεζα έχει ενισχύσει το προσωπικό σε front office και back office, καθώς και στο ΙΤ, για να αντιμετωπίσει την όποια κατάσταση προκύψει, ενώ η HSBC θα έχει ενισχυμένο προσωπικό στα trading floors σε Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ



    ΣΧΟΛΙΑ