• ΑΓΟΡΕΣ

    Wood & Company: Παραμένει αγοραστής για όλες τις ελληνικές τράπεζες – Ξεχωρίζει Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς

    Ο Φωκίων Καραβίας, ο Βασίλης Ψάλτης, ο Χρήστος Μεγάλου και ο Παύλος Μυλωνάς

    Ο Φωκίων Καραβίας, ο Βασίλης Ψάλτης, ο Χρήστος Μεγάλου και ο Παύλος Μυλωνάς


    Η Wood & Company αλλάζει τις τιμές στόχους για τις για τις ελληνικές τράπεζες και διατηρεί τις συστάσεις αγοράς.

    «Εξακολουθούμε να βλέπουμε περιθώριο ανόδου 40% ή περισσότερο για όλες τις ελληνικές τράπεζες που καλύπτουμε. Η κορυφαία μας επιλογή μας είναι η Eurobank, με παρόμοιο χαμηλό δείκτη τιμής προς κέρδη (δείκτης P/E) σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αλλά με την καλύτερη στην κατηγορία της απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) του 11%.

    Η Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζει επίσης, με εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση, παρά την εμφανή ανάκαμψη και τη χαμηλή πιθανότητα μιας νέας αύξησης κεφαλαίου», εξηγεί η Wood & Company.

    Η νέα σύσταση για την Eurobank είναι τα 1,40 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα τα 4,70 ευρώ από 4,30 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 2,20 ευρώ από 1,80 ευρώ πριν. Αντίθετα για την Αlpha Bank μειώνει την τιμή στόχο στα 1,40 ευρώ από 1,50 ευρώ, προγενέστερα.

    Τα πέντε βασικά θέματα για τις ελληνικές τράπεζες για τη Wood & Company που είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις με τους επενδυτές στο εγγύς μέλλον και μακροπρόθεσμα είναι τα εξής: 1) η βιωσιμότητα της πρόσφατης εκτίναξης της πιστωτικής αύξησης, 2) η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους από τις αυξήσεις των επιτοκίων, 3) ο αντίκτυπος στις προβλέψεις από την ηπιότερη αύξηση του ΑΕΠ το 2023, 4) η επανεμφάνιση του πολιτικού κινδύνου στην εγχώρια ατζέντα και 5) το πολυετές μεγάλο discount των ελληνικών τραπεζών έναντι των ομοειδών τους.

    Το συμπέρασμα είναι ότι η υπεραπόδοση των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους θα πρέπει να συνεχιστεί, ενόψει της ανώτερης αποδοτικότητας κεφαλαίων ROTE, της ισχυρότερης ανάπτυξης και των χαμηλών αποτιμήσεων και για αυτό παραμένει αγοραστής όλων των ελληνικών τραπεζών.

    Ισχυροί θετικοί οδηγοί για τα κέρδη προ προβλέψεων (ΡΡΙ)

    Αναμένει ότι το μείγμα των υψηλότερων επιτοκίων, της σταθερής αύξησης των δανείων και των συνεχιζόμενων προσπαθειών μείωσης του κόστους, θα οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη στα βασικά προ προβλέψεων κέρδη (PPI) για το 2023 και το 2024. Στις προβλέψεις της, υποθέτει μέση αύξηση του βασικού PPI για τις ελληνικές τράπεζες 20% σε ετήσια βάση το 2023 και 10% το 2024, με τον κίνδυνο να συγκλίνει προς τα πάνω, δεδομένης της ‘γερακίσιας’ πολιτικής της ΕΚΤ.

    Ο θετικός αντίκτυπος από αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι εμφανής ήδη από το 2ο εξάμηνο φέτος, με την αύξηση του καθαρού εσόδου από τόκους (NII) να επιταχυνθεί το 2023.

    Οι προβλέψεις είναι χαμηλές, αλλά οι κίνδυνοι αυξημένοι για το 2023

    Το υποκείμενο κόστος του κινδύνου (COR) για τις ελληνικές τράπεζες το 2022 διαμορφώνεται στις 60-70 μ.β. Το περιβάλλον είναι ευνοϊκό, καθώς το παλαιό χαρτοφυλάκιο έχει εξορθολογιστεί, τα καθαρά ο σχηματισμός σε νέα NPEs είναι οριακός και το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει πολύ υποστηρικτικό, απορροφώντας τον αντίκτυπο από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.

    Η Wood & Company αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 θα αυξηθεί 5,0-5,5%, μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, με κινητήρια δύναμη τις ισχυρές τουριστικές ροές και τις υψηλότερες επενδύσεις. Στο μέλλον, όλες οι ελληνικές τράπεζες καθοδηγούν για ένα COR της τάξης των 50-60 μ.β. Λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές ανησυχίες για το 2023, ωστόσο, υποθέτει ένα εύρος COR της τάξης των 80-100 μ.β.

    Αυξάνει τις εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    Η Wood & Company αυξάνει τις εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες κατά 25-30%, κατά μέσο όρο το 2022-23Ε, αντανακλώντας τις καλύτερες επιδόσεις του 1ου εξαμήνου και, κυρίως, τη συμπερίληψη των αυξήσεων των επιτοκίων στις προβλέψεις της. Στις υποθέσεις της, μέρος του οφέλους από την αύξηση των επιτοκίων καταναλώνεται από τις υψηλότερες προβλέψεις, λόγω της ηπιότερης ανάπτυξης το 2023. Παρόλα αυτά, η μέση επίδοση ROTE για το 2023 για το σύστημα ανέρχεται σε 9,4%, μια σημαντική αύξηση έναντι του 8% το Μάρτιο.

    Η σημαντική άνοδος αφορά όλες τις τράπεζες. Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,45 φορές και 5,3 φορές σε όρους P/TBV και P/E, αντίστοιχα, με βάση της Wood & Company για το 2022. Οι εκπτώσεις έναντι των ομοειδών τους στη Νότια Ευρώπη είναι περίπου 35% σε όρους P/E και περίπου 10% όσον αφορά το P/TBV. Η έκπτωση P/TBV σε σχέση με τους ομολόγους τους στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι τώρα στο 45% περίπου.

    Διαβάστε επίσης

    Wood & Company: Τι βλέπει για τα spreads Ελλάδας και Ιταλίας

    Morgan Stanley-UBS: Μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του πετρελαίου έως και 15 δολάρια το βαρέλι



    ΣΧΟΛΙΑ