• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Νέα υποχώρηση ενόψει των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό Ιουνίου

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Δεύτερη ημέρα απωλειών για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με την αγορά να κρατά επιφυλακτική στάση ενόψει των ανακοινώσεων για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο, αλλά και την άνοδο της αξίας του δολαρίου σε υψηλά 20 ετών.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.981,33 μονάδες με απώλειες -0,62%, ο S&P 50ο στις 3.818,80 μονάδες με πτώση -0,92% ενώ ο Nasdaq στις 11.264,73 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,95%.

    Η απόδοση του 10ετούς Treasury υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,928%. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά την απόδοση του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι άλλων νομισμάτων, υποχώρησε στο 108,56. Αυτό το κέρδος έφερε το ευρώ στην ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ και στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2002, καθώς οι φόβοι για ύφεση εντείνονται στην Ευρώπη.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (με άλμα 7,38%, καθώς οι παραδόσεις έφθασαν στο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2019),  Walgreens Boots Alliance (1,44%) και  3M (1%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Salesforce (-4,79%) και Microsoft (-4,10%). Στο -1,86% έκλεισε η Travelers, ενώ η Chevron έκλεισε με πτώση 1,7%, μετά και τη βίαιη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν κάποιες από τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών. Η  Amazon έκλεισε στο -2.26%, το Netflix στο -1,63% και η Alphabet στο -1,43%. Πάντως, Apple και Facebook έκλεισαν με ήπια άνοδο.

    Νέα βουτιά 4,32% σημείωσαν οι μετοχές της Twitter, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα ασταθείς μετά τον τερματισμό της συμφωνίας του Έλον Μασκ για την αγορά της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.

    Από την άλλη, ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών καθώς και των εταιρειών κρουαζιέρας.  Η American Airlines, η οποία  ανακοίνωσε ότι αναμένει τα συνολικά έσοδα το δεύτερο τρίμηνο να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα του 2019, είδε τη μετοχή της να κλείνει στο +9,98%. Η United, η Delta και η Southwest ανέβηκαν κατά 8,1%, 6,2% και 4,6%, αντίστοιχα. Οι μετοχές των Norwegian Lines και Carnival σημείωσαν άλμα 5,8% και 7,5%, αντίστοιχα.

    Ισχυρή πτώση άνω του 2% σημείωσε ο κλάδος της ενέργειας, καθώς το αυξημένο δολάριο και οι ανησυχίες για lockdowns στην Κίνα λόγω της Covid-19 πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου.

    Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου, η  PepsiCo ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη και έσοδα και αύξησε τις προοπτικές εσόδων της για το έτος. Οι αναλυτές αναμένουν μικρή βελτίωση των εταιρικών κερδών, με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 κατά 4,3%, που θα είναι η πιο αδύναμη από τα τέλη του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

    Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις αυριανές ανακοινώσεις για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο. Ο συνολικός πληθωρισμός, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, αναμένεται να αυξηθεί στο 8,8% από το επίπεδο του Μαΐου 8,6%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουτιά άνω του 7% για το πετρέλαιο, έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια – Νέα πτώση για χρυσό και πολύτιμα μέταλλα

    Ευρωαγορές: Κέρδη για τους δείκτες – Στο +0,5% ο Stoxx 600, άνοδος 0,57% για τον DAX

     



    ΣΧΟΛΙΑ