F

ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα – Πάνω από 4% προσθέτει η Eli Lilly

  • NewsRoom
Wall Street


Πτωτικά άνοιξε η Wall Street την Τρίτη, καθώς ο φόβος από την αύξηση των κρουσμάτων κρατούν πίσω τους επενδυτές οι οποίοι ανηχυσούν ότι μια νέα επιδείνωση της πανδημίας θα οδηγήσει σε νέο γύρο lockdown.

«Οι 8 πολιτείες με τον υψηλότερο σήμερα αριθμό κρουσμάτων έχουν δει μια μέση αύξηση κατά 171% στον αριθμό των νέων εμβολιασμένων κάθε μέρα εδώ και 3 εβδομάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Jeff Zients, επικεφαλής της ομάδας του Λευκού Οίκου για τον συντονισμό της πανδημίας Covid-19. «Η Λουιζιάνα έχει δει αύξηση κατά 302% στον μέσο αριθμό των ανθρώπων που εμβολιάζονται κάθε μέρα. Το Μισισίπι 250%, η Αλαμπάμα 215% και το Αρκάνσας 206%», συνέχισε ο Zients, «οι Αμερικανοί βλέπουν τον κίνδυνο και τον αντίκτυπο του να είσαι ανεμβολίαστος και απαντούν με πράξεις. Και αυτό θα χρειαστεί για να μας βγάλει από την πανδημία».

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες οι εμβολιασμοί αυξάνονται στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το νέο κύμα της Covid-19, το οποίο προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. Σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς καταγράφεται στο Άρκανσο, το Μισούρι, τη Λουιζιάνα και τη Φλόριντα.

Οι ΗΠΑ πέτυχαν τον στόχο που είχε θέσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές του έτους με το 70% των ενηλίκων Αμερικανών να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19. Τα δεδομένα των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC) δείχνουν ότι το 60,6% των ενηλίκων και το 49,7% του συνόλου του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ο Μπάιντεν είχε αρχικά θέσει ως στόχο να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό του 70% μέχρι τις 4 Ιουλίου, για συμβολικούς λόγους, ώστε η «ημέρα της νίκης» της πανδημίας να συμπέσει με την εθνική εορτή των ΗΠΑ. Όμως η επιβράδυνση της εκστρατείας ανοσοποίησης, ιδίως στις κατά παράδοση «συντηρητικές» νότιες και μεσοδυτικές Πολιτείες, αλλά και μεταξύ των νέων, των φτωχότερων και των μειονοτήτων, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επίτευξή του.

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται και σήμερα στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Μέχρι την Παρασκευή, το 88% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 είχαν ανακοινώσει καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η FactSet ξεκίνησε να συγκεντρώνει στοιχεία το 2008, όπως μεταδίδει το Marketwatch.

Η Alibaba Group Holding ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη, με τα έσοδα ωστόσο να χάνουν τις προβλέψεις, ενώ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι θα αυξήσει το πρόγραμμα επαναγορών μετοχών. Η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly & Co. έχασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του β΄ τριμήνου, ενώ τα έσοδα αποδείχτηκαν καλύτερα των προσδοκιών. Από την πλευρά της η εταιρεία αθλητικών ειδών Under Armour Inc. ξεπέρασε με ευκολία τις εκτιμήσεις και αναθεώρησε ανοδικά το guidance για το 2021.

Η PepsiCo ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση του ελέγχου μεριδίου της στην Tropicana, στη Νaked αλλά και άλλες μάρκες χυμών στη Βόρεια Αμερική στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων PAI Partners έναντι 3,3 δισεκ. δολαρίων.

Έτσι στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει ήπια 9 μονάδες ή 0,03%. Ο S&P 500 υποχωρεί 2,4 μονάδες ή -0,05% στις 4.385,7 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 52,3 μονάδες ή -0,36% στις 14.629,1 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ