• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε μια ακόμα αρνητική εβδομάδα

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με τον Dow Jones να μην μπορεί να ακολουθήσει τους S&P 500 και Nasdaq σε θετικό έδαφος, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση μιας ακόμα αρνητικής εβδομάδας στη Wall Street.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 29.888,78 μονάδες με απώλειες -0,13%, ο S&P 500  στις 3.674,84 μονάδες με άνοδο  0,22% και ο  Nasdaq στις 10.798,35 μονάδες με κέρδη 1,43%.

    Η μεταβλητότητα της αμερικανικής αγοράς την Παρασκευή ενισχύθηκε και από το “quadruple witching”, δηλαδή την παράλληλη λήξη των παραγώγων δεικτών, μετοχών και των αντίστοιχων options τους. Πρόκειται για μία συνθήκη που εμφανίζεται μία φορά στο τρίμηνο και είθισται να συνοδεύεται από άλμα του όγκου συναλλαγών καθώς οι traders κλείνουν τις θέσεις τους.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -4,79%, ο S&P 500 με πτώση -5,79% και ο Nasdaq υποχωρώντας κατά -4,78%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι American Express (4,90%), η  Boeing (2,56%) και η  Salesforce (2,14%), ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι Chevron (-4,66%) – επηρεασμένη από τη βουτιά του πετρελαίου – η Walmart (-2,02%) και η Goldman Sachs (-1,83%).

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας  Norwegian Cruise Line (10,12%) και  Carnival (9,71%). Αντίθετα οι πετρελαϊκές Diamondback Energy  (-8,52%) και  Devon Energy (-8,50%) ήταν οι μεγαλύτερες χαμένες της ημέρας.

    Η αγορά ολοκλήρωσε μια έντονη εβδομάδα διακυμάνσεων, με ισχυρά sell-off και rebounds, η οποία σημαδεύτηκε από τη μεγαλύτερη αύξηση βασικών επιτοκίων από τη FED κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, καθώς και την δήλωση του Τζερόμ Πάουελ που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια παρόμοια κίνηση και τον Ιούλιο.

    Την Παρασκευή ο Πάουελ  επανέλαβε σήμερα την αποφασιστικότητα της FED  να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.  «Οι συνάδελφοι μου και εγώ εστιάζουμε αποκλειστικά στο να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον επίσημο στόχο του 2%».

    Μεταξύ άλλων, το spread των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων με αξιολόγηση junk, ένας σημαντικός δείκτης ρίσκου που υποδηλώνει κίνδυνο αύξησης των χρεοκοπιών, ξεπέρασε τις 500 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020.

    Την ίδια ώρα, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάιο κατά 0,1%, μετά από 3 ανοδικούς μήνες. Οι αναλυτές ανέμεναν  αύξηση 0,3%. Ένα ακόμα σημάδι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ