• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί το «Happy Monday» των ευρωαγορών παραείναι καλό για να είναι αληθινό

    • Bloomberg


    Εμπορική ανακωχή, άλμα στην τιμή του αργού πετρελαίου και ιταλικός συμβιβασμός; Εάν όλα αυτά μαζί παραφαίνονται καλά για να είναι αληθινά, ίσως και να μην είναι.

    Αλλά ας προσπαθήσουμε, προς το παρόν, να το απολαύσουμε. Ο Stoxx Europe 600 έκανε άλμα της τάξης του 2,1%, τη μεγαλύτερή του κίνηση από τον περασμένο Απρίλιο.

    Ο μεγαλύτερος καταλύτης του ράλι είναι, το δίχως άλλο, η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας να αναβάλουν την προγραμματισμένη αύξηση δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα για τρεις μήνες. Πρόκειται βέβαια για ανακωχή, και όχι “σύναψη ειρήνης”, επομένως το ζήτημα των εμπορικών διαφωνιών των δύο κρατών θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί τους επερχόμενους μήνες. Οι κλάδοι με τις χαμηλότερες αποδόσεις για το έτος, όπως αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας, δέχτηκαν επιπλέον ώθηση όταν ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Κίνα θα μειώσει και θα εξαλείψει τους δασμούς, δήλωση όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από το Πεκίνο.

    “Η συνάντηση κατάφερε να αποτρέψει μια σημαντική κλιμάκωση που θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω πτώση στις παγκόσμιες αγορές” σημείωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Wealth Management. “Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, είναι κάτι που δε μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα, ειδικότερα τα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας και της πρόσβασης στις αγορές. Η διακοπή των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών παραμένει ως ρίσκο για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία”, πρόσθεσε

    Στο μεταξύ, ο ενεργειακός κλάδος κάνει “rebound”, καθώς το πετρέλαιο ανέκαμψε, υποστηριζόμενο από τη μείωση παραγωγής του Καναδά και την επέκταση της συμφωνίας της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία για τη διαχείριση της παραγωγής. Στην Ιταλία, ο δείκτης MIB υπεραποδίδει χάρη στις ειδήσεις που θέλουν τη λαϊκιστική κυβέρνησή της να είναι έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων της.

    Και ενώ ο όρος “Happy Μonday” χρησιμοποιείται κυρίως ως ειρωνικός χαιρετισμός, σήμερα φαίνεται αυθεντικά ενθαρρυντικός:

    • Οι βασικοί πόροι αυξήθηκαν κατά 4,8%, η μεγαλύτερη intraday κίνηση από τον Ιούλιο.
    • Η αυτοκινητοβιομηχανία έκανε άλμα 4,2%, η μεγαλύτερη κίνηση εδώ και ένα μήνα.
    • Η τεχνολογία ανεβαίνει κατά 3%, το περισσότερο από τα μέσα Οκτωβρίου.
    • Ο κλάδος των χημικών ανεβαίνει κατά 2,1%, το περισσότερο από τις 31 Οκτωβρίου.

    Σε λιγότερο… happy ύφος, οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία έχουν μετατραπεί σε διαδηλώσεις, ενώ μία καινούρια μάχη “σιγοβράζει” στο μέτωπο του Brexit. O δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα, με καλύτερα όμως αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

    Συνοψίζοντας, η εμπορική εκεχειρία μας προετοιμάζει για ένα… χριστουγεννιάτικο ράλι, αλλά σίγουρα όχι για ένα ήπιο 2019. Ας το χαρούμε… όσο κρατήσει.



    ΣΧΟΛΙΑ