Ένα παγκόσμιο sell-off χτύπησε τις αγορές την ημέρα που έληγε η προθεσμία διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τους νέους συντελεστές στους δασμούς.

Οι ευρωαγορές κατέγραψαν απώλειες άνω του 2%, όπως και η Wall Street, ενώ πολλές χώρες βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να παραδεχθούν ότι η διαπραγματευτική τους ικανότητα αφοπλίστηκε μπροστά στο τυφώνα Τραμπ, ο οποίος κατάφερε ακόμα μια φορά να διαλύσει την αυτοπεποίθηση των επενδυτών και των πολιτικών ηγετών.

1

Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ πλέον μετρούν τις δυνάμεις τους έναντι των νέων συντελεστών και προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τα νέα κόστη. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές προβλέπουν αδυναμία στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Μία κακή συμφωνία

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους σε διάστημα τριών μηνών την Παρασκευή. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,9% και σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Απριλίου, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τους δασμούς του στις παγκόσμιες οικονομίες. Ο γερμανικός DAX βούλιαξε κατά 2,66% ενώ ο γαλλικός CAC κατά 2,9%.

Αν και η ΕΕ κατάφερε να κλειδώσει μία συμφωνία μία εβδομάδα πριν τη λήξη της διορίας, αποφεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις όπως η Ελβετία που επλήγη βαρύτατα με δασμούς 39%, όπως σχολιάζει το Bloomberg «Το καλύτερο που θα μπορούσε να ειπωθεί για τη συμφωνία εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι ότι θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη».

Ένας συντελεστής 15% είναι καλύτερος από τις απειλές του Τραμπ για 30%, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να προσπεράσει ότι πρόκειται για έναν δασμό τριπλάσιο από αυτόν που ίσχυε πριν τη δεύτερη θητεία Τραμπ.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε σε δασμό 10%, οι Βρυξέλλες επέμειναν ότι δεν θα δεχτούν ποτέ τόσο ταπεινωτικούς όρους. Τώρα, η ΕΕ δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί ούτε αυτό. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η συμφωνία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2026. Συνεχίζοντας, ο αμερικανικός τραπεζικός οίκος αναφέρει ότι οι μέσοι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές από την ΕΕ θα αυξηθούν από 1,5% την ημέρα της εκλογής του Τραμπ σε περίπου 16%.

Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ εκτός του ότι απέδειξαν πώς θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να επιστρέψουν τα κράτη μέλη της στο «ελεύθερο εμπόριο», άφησαν λαβωμένες τόσο τις επιχειρήσεις της όσο και την αξιοπιστία της. Πολιτικοί ηγέτες –μεταξύ αυτών και από ακροδεξιά κόμματα- και συνδικάτα εκδήλωσαν την απογοήτευσή αλλά και την οργή τους για τη συμφωνία που έφερε η Κομισιόν.

Το ευρώ υποχώρησε αναστρέφοντας την εντυπωσιακή άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων, οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται ότι χάνουν το τρένο της ανάκαμψης, πέφτοντας ηχηρά και απότομα από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου και οι εταιρείες που εστιάζου στις εξαγωγές προετοιμάζουν τις άμυνές τους για τους νέους συντελεστές που θα εκτοξεύσουν τα κόστη.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Κι αν η Ευρώπη πενθεί την χαμένη της επιρροή, υπάρχουν άλλοι εμπορικοί εταίροι που έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Η Ελβετία είδε ξαφνικά τον συντελεστή να εκτοξεύεται στο 39% από τις 7 Αυγούστου.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον εθνικό Τύπο, η χώρα βρισκόταν κοντά σε μία συμφωνία αντίστοιχη αυτών της ΕΕ, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (10%-15%). οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα έκτο των συνολικών εξαγωγών της Ελβετίας, με την νέα ανατροπή του Τραμπ να αφήνει τις επιχειρήσεις της χώρας σε σοκ. Στις βασικές εξαγωγές της Ελβετίας περιλαμβάνονται χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, ρολόγια και κοσμήματα, σοκολάτα, πολύτιμοι λίθοι και ηλεκτρονικά είδη.

Αντίστοιχα, η Βραζιλία αντιμετωπίζει πλέον συντελεστή 50%, ενώ και ο Καναδάς είναι μεταξύ των μεγάλων χαμένων με δασμούς 35%.

Ο Τραμπ επικαλέστηκε τη «συνεχιζόμενη αδράνεια» του Καναδά στην καταπολέμηση της διακίνησης φαιντανύλης και ναρκωτικών για την επιβολή του υψηλότερου συντελεστή, σύμφωνα με εκτελεστικό διάταγμα.

Βούλιαξε η Wall Street

Ύστερα από μήνες που οι επενδυτές έκαναν σαν να μην έβλεπαν τον εμπορικό πόλεμο που λαμβάνει χώρα, οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι συντελεστές σοκ που άγγιξαν το 50% αλλά και η έκπληξη μιας πολύ χειρότερης της αναμενόμενης έκθεσης για την αγορά εργασίας λύγισαν την αυτοπεποίθηση των τελευταίων μηνών.

Οι δείκτες της Wall Street έχαναν από 1% έως 2%, με τους επενδυτές πλέον να εστιάζουν στις πιέσεις που δέχεται η οικονομία αλλά και στις ανατροπές που ενδεχομένως να αλλάξουν για μία ακόμα φορά την ατζέντα της Fed.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε σημαντικά τους τελευταίους τρεις μήνες και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 73.000 τον Ιούλιο, μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω κατά σχεδόν 260.000 των δύο προηγούμενων μηνών. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η αύξηση της απασχόλησης ήταν κατά μέσο όρο μόλις 35.000, η χειρότερη από την πανδημία.

Η αντίδραση των επενδυτών ήταν άμεση με τις μετοχές να καταγράφουν τη χειρότερη μέρα τους από τον Απρίλιο, όταν ο Τραμπ πέταξε για πρώτη φορά τη «βόμβα» για τους δασμούς.

Για την Alexandra Wilson-Elizondo της Goldman Sachs Asset Management, η απώλεια θέσεων εργασίας, όπως καταγράφεται στην έκθεση, που βούλιαξε σε έναν μεγάλο βαθμό τις αμερικανικές αγορές την Παρασκευή, αμφισβητεί άμεσα τη σκληρή στάση της Fed από τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Οι δασμοί παραμένουν ένα ζήτημα που θα απασχολήσει και τους επόμενους μήνες τους επενδυτές. «Η βασική μας πρόβλεψη παραμένει ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ θα σταθεροποιηθεί σε περίπου 15% μέχρι το τέλος του έτους και ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πιθανώς διαχειρίσιμες», δήλωσε η Ulrike Hoffmann-Burchardi της UBS Global Wealth Management.

«Ωστόσο, οι δασμοί αποτελούν εμπόδιο για το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη και έχουν αρχίσει να συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού», συνέχισε.

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Φόβοι για τη ζήτηση μετά τα αδύναμα στοιχεία από τις ΗΠΑ – Απώλειες 2,8% για τις τιμές

Χαλκός: Δεύτερη εβδομάδα πτώσης μετά την έκπληξη του Τραμπ για μερική εξαίρεση από τους δασμούς

Τραμπ: Απολύει την επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας μετά την έκθεση-σοκ για την αγορά εργασίας