• Think Tanks

    Στην Τυνησία οι εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να πάρουν άδεια ενός χρόνου από τη δουλειά τους


    Η Τυνησία θέσπισε έναν νόμο που στοχεύει στο να διευκολύνει τους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν, να λειτουργήσουν και να εκκαθαρίσουν επιχειρήσεις.

    Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για τη μετατροπή της χώρας σε ψηφιακό κόμβο και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ο νόμος για τις start-up επιχειρήσεις παρέχει εντυπωσιακά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένου ενός μισθού που χορηγείται από το κράτος για μέχρι τρεις ιδρυτές ανά εταιρεία κατά το πρώτο έτος λειτουργίας, φοροαπαλλαγές και μια περίοδο άδειας ενός έτους για τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ώστε να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση, με το δικαίωμα να επιστρέψουν στις παλιές θέσεις εργασίας τους.

    Οι επιχειρηματίες της Τυνησίας πίεζαν από καιρό για αλλαγές σε ένα σύστημα το οποίο ανέφεραν ότι περιόριζε την ανταγωνιστικότητα, και τα μέλη της τοπικής σκηνής των start-ups έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκπόνηση της νέας νομοθεσίας, σε μία διαδικασία που επαινείται ως υπόδειγμα «χάραξης πολιτικής από κάτω προς τα πάνω».

    Ο νόμος απομακρύνει εμπόδια όπως οι έλεγχοι σε ξένα νομίσματα που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τους πόρους και τις ξένες αγορές.

    Υπάρχει επίσης βοήθεια για την πλοήγηση στον λαβύρινθο των διοικητικών και ρυθμιστικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την εκκαθάριση μιας νέας επιχείρησης, καθώς και χρηματοδότηση για τη εξασφάλιση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

    Εκτός από την ενθάρρυνση των νέων να γίνουν επιχειρηματίες, ο νόμος στοχεύει στην αύξηση της συμβολής τομέων όπως η επιστήμη και η τεχνολογία στην οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τη γεωργία.

    Η Τυνησία κατέχει την 87η θέση στην Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα το 2018, η οποία μετρά το πώς τα πάνε 140 οικονομίες σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται από ταχείες τεχνολογικές αλλαγές.

    Το αν η Τυνησία θα γίνει ο επόμενος κόμβος υψηλής τεχνολογίας μένει να το δούμε, αλλά ο νόμος για τις start-up αναμένεται να δώσει μια πολύ αναγκαία ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Johnny Wood



    ΣΧΟΛΙΑ