• Think Tanks

    Ο Trump, ο Powell και το κινεζικό συναπάντημα

    • Μαριάνα Φραντζή


    Φανταστείτε για λίγο ότι είστε ένας κακομαθημένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο μετά τα μέσα της θητείας σας, και ότι έχετε ανοίξει αρκετά μέτωπα σε παγκόσμια εμβέλεια. Έχετε υποσχεθεί ότι θα κάνετε την Αμερική σπουδαία και πάλι, αλλά τα λόγια σας δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη. Τσακώνεστε με όλους ανεξαιρέτως, λίγο στον Οίκο σας, πιο πολύ στην Τράπεζά σας και στην Ευρώπη, και ακόμη πιο πολύ σε Μέση Ανατολή, κορεατική χερσόνησο και Κίνα. Είστε παρόλα αυτά ο Πλανητάρχης και αυτό σας το αναγνωρίζει ολόκληρη η Γη, ανασηκώνοντας υπομονετικά τα φρύδια. Τι θα κάνατε για να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα με τις λιγότερες κινήσεις;

    Την προηγούμενη Κυριακή ο πρόεδρος Trump επανέφερε τη σκληρή ρητορική του αναφορικά με την εμπορική συμφωνία, απειλώντας με αύξηση των δασμών στο 25%. Το βραχυπρόθεσμο της απειλής, δεν άφησε πολλές επιλογές στα Χρηματιστήρια, τα οποία άρχισαν να διαγράφουν time zone προς time zone, πολύτιμα κέρδη μηνών. Η εβδομάδα ήταν εφιαλτική για τους long ανά τον κόσμο, οι οποίοι έχοντας εφησυχάσει από τα αραιά, αλλά θετικά μηνύματα που λάμβαναν κατά καιρούς σχετικά με τη «μάνα των εμπορικών μαχών», είχαν φορτώσει μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κτλ, δίνοντας συνέχεια στο μεγαλύτερο bull market όλων των εποχών. Ο Πρόεδρος φρόντισε μάλιστα να συνεχίσει τη διαρροή μεικτών και αντιφατικών μηνυμάτων, επιτρέποντας να λάβει χώρα ένα τεράστιο παιχνίδι μεταβλητότητας, το οποίο μπορούν να αντέξουν μόνο τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

    Μια εβδομάδα αργότερα, και αφού είχε ολοκληρωθεί ο ενδέκατος γύρος διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον, με αμήχανα σχόλια και από τις δύο πλευρές, το υπουργείο εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει στους δασμούς του Trump, αυξάνοντας τους φόρους εισαγωγής αμερικανικών αγαθών αξίας 60 δισ. δολαρίων. Η ανακοίνωση υπογράμμιζε την ευθύνη των ΗΠΑ για την κλιμάκωση της διένεξης, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι έδρασε σε πνεύμα “αντίθετο με τη συναίνεση μεταξύ των δύο χωρών, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέσω των συνομιλιών, και θέτοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα των δύο πλευρών». Οι παγκόσμιοι δείκτες και δη οι αμερικανικοί, βούλιαξαν στο άκουσμα των αντιποίνων, με τον S&P να καταγράφει τη χειρότερη συνεδρίαση για τους τελευταίους 4 μήνες.

    Ενώ όμως τα μεγάλα παιδιά συνεχίζουν το «καβγαδάκι» τους μετατρέποντας τις αγορές σε παιδική  χαρά των intraday traders, η επιστροφή της μεταβλητότητας, με ορμή Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έχει κάνει την παρουσία της αισθητή σε ολόκληρο των πλανήτη, με τις ζημιές στις εταιρικές κεφαλαιοποιήσεις του S&P500 να υπολογίζονται στα 1,1 τρισ. δολάρια (!).

    Επιπλέον, οι δείκτες που καταγράφουν τις πιθανότητες ύφεσης βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία τους από την Κρίση του ’08, οι επενδυτές επιστρέφουν σε risk aversion συμπεριφορές και –το σημαντικότερο– οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων άρχισαν ξανά το επίμονο φλερτ με την αντιστροφή, με τη 10ετία να πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 3μηνιαίο γραμμάτιο.

     Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια αντιστροφή είχε παρατηρηθεί στα τέλη Μαρτίου, όταν η FED είχε ανακοινώσει ότι δεν προβλέπει αυξήσεις του επιτοκίου για την υπόλοιπη χρονιά, όπως και το ότι το η επίμονη αντιστροφή στις αποδόσεις των δύο αυτών τίτλων, έχει προηγηθεί κάθε ύφεσης από το 1955.

    Και η Fed όμως, είναι ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο του προέδρου Trump, ο οποίος την εγκαλεί ολοένα και πιο τακτικά, προσπαθώντας να την πείσει να αλλάξει τακτική, κατηγορώντας την ότι υποσκάπτει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας με το να διατηρεί τις αυξήσεις του επιτοκίου στην ατζέντα της. Σημειώνεται ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα άλλαξε την τακτική της από το Δεκέμβριο και μετά, βάζοντας άνω τελεία στις αυξήσεις, με τον πρόεδρό της, Jay Powell, να δηλώνει ότι «προς το παρόν δε συντρέχει λόγος για αλλαγή του επιτοκίου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

    Η αγορά δεν είχε εκλάβει θετικά τις δηλώσεις του Powell, δίνοντας μία ακόμα αφορμή στον Trump να απαιτήσει να μειωθούν τα επιτόκια.

     

    Η συνέχεια στις πιέσεις του Trump δόθηκε ξανά χθες, όταν ο πρόεδρος με ένα ακόμα tweet σχολίασε πως το παιχνίδι με την Κίνα θα τελείωνε άμεσα και με αμερικανική νίκη, σε περίπτωση που η Fed αποφάσιζε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας, και να αντλήσει χρήματα προς την αμερικανική οικονομία, βοηθώντας τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο πρόεδρος δήλωσε αργότερα ότι με λίγη ποσοτική χαλάρωση ακόμα, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αγγίξει το 5%, αναφερόμενος στο “πυρηνικό όπλο” που είχε χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στην κρίση του ’08, όταν αναγκάστηκε να αγοράσει κρατικά ομόλογα.

    Σε κινούμενη άμμο βρίσκεται επομένως ο διαλεχτός του Trump, Jay Powell, ο οποίος στην επόμενη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (19 Ιουνίου) θα έχει να αντιμετωπίσει, πέραν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου, παραπαίουσες αγορές, κακομαθημένους επενδυτές και την απειλή του εμπορικού πολέμου πιο καυτή και ζοφερή από ποτέ, με μια μεγάλη μερίδα αναλυτών να προειδοποιεί για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές τεντώσουν το σκοινί μέχρι τέλους. Δε χρειάζεται να επεκταθούμε στις συνέπειες που θα είχε αυτό στις υπόλοιπες οικονομίες…

    Έτσι λοιπόν, με μια απλή εξαγγελία δασμών μέσω twitter, ο Πρόεδρος Trump κατόρθωσε να επανακινητοποιήσει τους Κινέζους, να ρίξει τις αγορές (πιέζοντας σε διπλό ταμπλό τη Fed για μείωση του επιτοκίου), να κοιτάξει απειλητικά τους Ευρωπαίους (ο καιρός γαρ εγγύς για την απόφασή του για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα) και να υπογραμμίσει τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας έναντι όλων των άλλων, αναδυόμενων και αναπτυγμένων.

    Πόσα τρυγόνια να ρίξει ακόμα δηλαδή; Ένα account έχει στο twitter ο άνθρωπος.



    ΣΧΟΛΙΑ