• Think Tanks

    H τεχνολογία θα «σκοτώσει» το Bitcoin όχι οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις

    • NewsRoom
    Bitcoin

    Bitcoin


    Μεγάλες κυβερνήσεις και μεγάλες τράπεζες θα συντρίψουν το Bitcoin, αλλά δεν θα το σκοτώσουν. Η τεχνολογία που δημιούργησε το Bitcoin θα το κάνει, μια μέρα.

    Οι επενδυτές που κυνηγούν τα Bitcoins, καθώς οι τιμές πλησιάζουν τα 6.000 δολάρια, ελπίζοντας ότι θα βρουν άλλους επενδυτές για να τους τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές, συγχέουν την υπόσχεση της τεχνολογίας πίσω από το Bitcoin με την υπόσχεση του Bitcoin ως εναλλακτική μορφή χρήματος.

    Χωρίς αμφιβολία, η τεχνολογία πίσω από το Bitcoin, που ονομάζεται blockchain, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον καπιταλισμό, φέρνοντας αποδοτικότητα και διαφάνεια στις καθημερινές συναλλαγές.

    Το Bitcoin ως εναλλακτική λύση έναντι των εθνικών νομισμάτων έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον καπιταλισμό και με τον “εκδημοκρατισμό” των συναλλαγών και με τη μετατόπιση της εξουσίας από τις κεντρικές τράπεζες στον λαό.

    Γι’ αυτό το λόγο το αποκαλέσαμε “νόμισμα των πολιτών” σε ένα προηγούμενο κομμάτι εδώ.

    Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο υποσχέσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν την ισχυρή αντίθεση των οικονομικών ελίτ. Η χρήση της τεχνολογίας blockchain για την καταπολέμηση της διαφθοράς που εμποδίζει τις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες από το να αναπτυχθούν, για παράδειγμα, αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρή αντίσταση από τις τοπικές ελίτ που επωφελούνται από τη διαφθορά.

    Και η χρήση του Bitcoin ως εναλλακτική λύση στα εθνικά νομίσματα αντιμετωπίζει ήδη σκληρή αντίσταση από τις κεντρικές και τις εμπορικές τράπεζες.

    Αυτά είναι άσχημα νέα για τους επενδυτές του Bitcoin, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να βρουν τρόπους να μειώσουν τη ζήτηση για το Bitcoin, εμποδίζοντας τυχόν περαιτέρω ενίσχυση των τιμών και περιστασιακά το συνθλίβουν, όπως πρόσφατα έκανε η κινεζική κυβέρνηση.

    Τότε υπάρχει ένα άλλο, πιο θεμελιώδες, πρόβλημα. Το Blockchain, η τεχνολογία που δημιούργησε το Bitcoin, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία άλλων κρυπτονομισμάτων που ανταγωνίζονται το Bitcoin, όπως έχει ήδη κάνει, με το Etherium, το Litecoin και το Ripple, για παράδειγμα.

    Αυτά θα ήταν τα κακά νέα για τους επενδυτές του Bitcoin. Μια μεγαλύτερη προσφορά κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να συντρίψει τις τιμές του Bitcoin για πάντα, όπως η μεγαλύτερη προσφορά διαφορετικών ποικιλιών από τουλίπες συνέτριψαν τις τιμές της τουλίπας πίσω στον 17ο αιώνα.

    Με απλά λόγια, η τεχνολογία που δημιούργησε το Bitcoin θα το σκοτώσει τελικά.

    Ο John-Paul McCaffrey, Αναπληρωτής Διευθυντής ITRC στο Long Island University, διαφωνεί. “Άλλα κρυπτονομίσματα θα ανταγωνίζονται, αλλά δεν θα συντρίψουν το Bitcoin”, λέει ο McCaffrey. “Όσοι μπήκαν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων όταν γεννήθηκε το Bitcoin, το βοήθησαν στο να εξελιχθεί σε αυτό που έχει γίνει τώρα. Μετά από συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων, το Bitcoin έχει κερδίσει τώρα την εμπιστοσύνη των χρηστών του, παρέχοντας ένα οικοσύστημα όπου μπορούν να το αγοράζουν και να το πωλούν ως εναλλακτική λύση έναντι των εθνικών νομισμάτων. Αυτή η εμπιστοσύνη φαίνεται ότι παραμένει παρά τις διακυμάνσεις στις τιμές του Bitcoin. Τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα θα το ανταγωνίζονται, αλλά έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους για να επικρατήσουν του Bitcoin”.

    Μένει να φανεί.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ενέργεια και Χρηματοοικονομικά – Γιατί ξεχωρίζουν μεταξύ των μετοχών αξίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τρία επενδυτικά θέματα που στοχεύουν στο Q4

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ