• Think Tanks

    Η γαλλική ομάδα με τους 2.000 οπαδούς-προπονητές


    Η εφαρμογή United Managers, μία startup που άρχισε να συνεργάζεται με τη γαλλική ομάδα Avant Garde Caennaise το 2017 – επιτρέπει σε 2.000 οπαδούς να παίρνουν αποφάσεις, σαν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου στο Football Manager που συμβαίνει στην πραγματικότητα.

    Οι χρήστες, γνωστοί ως Umans, μπορούν να παρακολουθήσουν αγώνες ζωντανά στην εφαρμογή και να βοηθήσουν στο να καθοριστεί η ενδεκάδα της ομάδας, η τακτική και οι παίκτες που θα γίνυν αλλαγή.

    Αλλά δεν είναι όλοι οπαδοί του νέου συστήματος υψηλής τεχνολογίας, πολλαπλών προπονητών. Αν και η τοπική ποδοσφαιρική ένωση της Νορμανδίας δεν έχει αντιρρήσεις, οι πρόσφατες αλλαγές των κανονισμών από τη γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία σημαίνουν ότι το μέλλον της εφαρμογής United Managers είναι αβέβαιο.

    Αλλάζοντας το παιχνίδι

    Η Avant Garde Caennaise ανήκει σε μία νέα φουρνιά ποδοσφαιρικών συλλόγων που παίζουν με τους δικούς τους κανόνες. Και σε αντίθεση με άλλους συλλόγους, για την ομάδα είναι ευπρόσδεκτες οι συνεισφορές των πιο σκληρών επικριτών της – των οπαδών.

    Αν και ο προπονητής εξακολουθεί να είναι επικεφαλής, οι οπαδοί του συλλόγου μπορούν να επηρεάσουν την τακτική της ομάδας, ψηφίζοντας σχετικά με τις σημαντικότερες αποφάσεις.

    Οι Umans μπορούν να αγοράσουν μια συνδρομή ή να χρησιμοποιήσουν τη δωρεάν εφαρμογή για να κερδίσουν νομίσματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ψηφίσουν. Μόλις καταμετρηθούν οι ψήφοι, η εφαρμογή στέλνει το νικηφόρο αποτέλεσμα στον προπονητή της ομάδας Julien Le Pen στον πάγκο, ο οποίος το κάνει πραγματικότητα.

    Η εφαρμογή προσφέρει στους οπαδούς άμεση συμμετοχή σε κάθε παιχνίδι και παρακινεί τους παίκτες να ικανοποιήσουν τον κόσμο, αν θέλουν να αποφύγουν να γίνουν αλλαγή. Η United Managers βοήθησε την ομάδα της έκτης κατηγορίας να κερδίσει την άνοδο πέρυσι και τώρα βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος Regional 1.

    Μια πρόσφατη έκθεση της Deloitte δείχνει ότι η Ligue 1, το κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γαλλία, παρήγαγε έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016-2017. Σχεδόν το ήμισυ αυτού του εισοδήματος προήλθε από την πώληση δικαιωμάτων μετάδοσης, τα οποία θα μπορούσαν να υπονομευθούν εάν οι μεγάλες ομάδες υιοθετήσουν το μοντέλο της εφαρμογής και προβάλλουν αγώνες ζωντανά.

    Μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

    Την ώρα που ένας σύλλογος χρησιμοποιεί την τεχνολογία για τη βελτίωση της απόδοσης της ομάδας, ένας άλλος χρησιμοποιεί την καινοτομία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Τα Ηνωμένα Έθνη τίμησαν με το Βραβείο Ενέργειας του ΟΗΕ για το κλίμα τον ερασιτεχνικό σύλλογο Forest Green Rovers του Ηνωμένου Βασιλείου, για τις προσπάθειές του να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στον κόσμο.

    Ξεκινώντας το 2010, η οικολογική σταυροφορία του συλλόγου περιλαμβάνει ηλιακά πάνελ που είναι εγκατεστημένα στην οροφή του σταδίου, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο πάρκινγκ και η πρώτη ρομποτική μηχανή κοπής γρασιδιού στο βρετανικό ποδόσφαιρο.

    Η ομάδα διαθέτει επίσης το πρώτο βιολογικό γήπεδο στον κόσμο, το οποίο διατηρείται περιποιημένο με την υψηλής τεχνολογίας χλοοκοπτική μηχανή. Η τεχνολογία GPS καθοδηγεί αυτόματα τη μηχανή γύρω από την επιφάνεια παιχνιδιού, χωρίς βοήθεια από τον άνθρωπο.

    Σε μία άλλη πρωτιά, σε παίκτες και υποστηρικτές σερβίρεται ένα vegan μενού για την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με τη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Στα εντός έδρας παιχνίδια, τα χάμπουργκερ και οι κρεατόπιτες έχουν αντικατασταθεί από υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

    Η πράσινη πρωτοβουλία της Green Green Rovers έχει συγκεντρώσει πολλή θετική προσοχή, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά τέσσερις φορές της μέσης προσέλευσης από το 2010. Ο σύλλογος συμβουλεύει συχνά άλλους αθλητικούς συλλόγους – συμπεριλαμβανομένης της Arsenal – για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μοντέλο για μεγαλύτερες ομάδες να την ακολουθήσουν.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Johnny Wood



    ΣΧΟΛΙΑ