• ΑΓΟΡΕΣ

    Θετική στάση αναμονής στις ευρωαγορές, ενόψει της σημερινής FED

    ευρωαγορές DAX


    Ήπιες μεταβολές σε θετικά εδάφη σημειώνονται λίγο μετά την εκκίνηση των συναλλαγών στα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ύστερα από τις πανυγηρικές χθεσινές συνεδριάσεις που προκάλεσαν τα σχόλια του Draghi, αλλά και ο φιλικότερος τόνος του Trump, αναφορικά με τις σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις.

    Χθες ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε σχέδια για μία “εκτεταμένη συνάντηση” με τον Κινέζο ομόλογό του, στη σύνοδο κορυφής του G-20 την επόμενη εβδομάδα, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για επίλυση του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και δίνοντας μεγάλη ώθηση στις αγορές, με τους S&P500, Dow Jones και Nasdaq να καταγράφουν κέρδη άνω του 1%.

    Ο Trump εκφράστηκε επίσης εναντίον των κεντρικών τραπεζιτών, ασκώντας έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ύστερα από την πρότασή του για επιπλέον ποσοτική χαλάρωση στη ζώνη του ευρώ. Ο Trump κατηγόρησε επίσης τον Draghi για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ύστερα από την απότομη πτώση του ευρώ, που ακολούθησε την ομιλία του.

    Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος στράφηκε εναντίον του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβιβασμού του, σε περίπτωση που δε μείνει ευχαριστημένος από τις κινήσεις του κεντρικού τραπεζίτη. Η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια σήμερα στις 21:00 ώρα Ελλάδος, με τους επενδυτές, αλλά και τον Trump, να ελπίζουν ότι ο Powell θα σηματοδοτήσει μείωση του επιτοκίου στο εγγύς μέλλον.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών μειώθηκε στους 5, ύστερα από τη χθεσινή ψηφοφορία. Ο ευρωσκεπτικιστής πρώην υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson, συνεχίζει να προηγείται στην κούρσα της διαδοχής, ενόψει και της σημερινής τρίτης ψηφοφορίας μεταξύ των βουλευτών του κόμματος.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο +0,11%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο +0,02%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο +0,14% και στο Μιλάνο ο MIB στο +0,19%.



    ΣΧΟΛΙΑ