• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα small caps του Χ.Α. επιστρέφουν και πάνε… Λονδίνο!

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Wall Street


    Επιστρέφουν οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χρηματιστήριο, δίνοντας στην ουσία το σήμα για αγορές στα εγχώρια small caps που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα στα χρόνια της κρίσης και της χρηματιστηριακής παρακμής.

    Και όχι μόνο, αλλά μια σειρά από εισηγμένες επιχειρήσεις της λεγόμενης μικρής κεφαλαιοποίησης, οι διοικήσεις τους, πρόκειται να ταξιδέψουν το διήμερο 18/19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του ετήσιου roadshow που πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Ελλάκτωρ, Fourlis, Ικτίνος, Intralot, Κρι-Κρι, MLS, Profile Software, Σαράντης και Πλαστικά Θράκης είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που πρόκειται να βρεθούν στην βρετανική πρωτεύουσα, προκειμένου να σκαναριστούν από τους fund managers.

    Τα πακέτα στην Autohellas την περασμένη Τρίτη που πέρασαν, κατά τις πληροφορίες, σε εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια ή τα πέντε πακέτα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ της Profile που, επίσης, πέρασαν στα χέρια θεσμικών και μάλιστα 100% πάνω από την μέση τιμή κτήσης τους από τους βασικούς μετόχους (από 2 ευρώ στα 4 ευρώ), δείχνουν το ζωηρό ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί για την αγορά σε μία κομβική συγκυρία.

    Ταυτόχρονα, η χθεσινή αντίδραση σχεδόν κατά 6% στην Τεχνική Ολυμπιακή δικαιολογείται από το ενδιαφέρον, όπως αναφέρουν πληροφορίες, που έχει αναπτυχθεί για την πώληση του Πόρτο Καρράς. Η σχετική διαδικασία κατάθεσης των προσφορών έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο μήνα.

    Αγορές βγαίνουν, δε, το τελευταίο διάστημα και για την Μοτοδυναμική, συμφερόντων Κυριακόπουλου (πρώην S&B), κάνοντας την έκπληξη χθες, καταγράφοντας κέρδη άνω του 7%, διακινώντας περισσότερα από 63 χιλιάδες τεμάχια. Σημειωτέον, ότι η εταιρεία ενίσχυσε τα κεφάλαιά της περίπου κατά 10 εκατ. ευρώ, αν και οι μέτοχοι δεν θυμούνται από πότε έχουν να πάρουν… μέρισμα…

    Πολύ κοντά στα υψηλά έτους διαπραγματεύεται και ο Φουρλής, που εμφάνισε αυξημένο ΕΒΙΤDA και κέρδη προ φόρων, παρά τις ζημιές του 1 εκατ. ευρώ.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση του καλού κλίματος που πάει να διαμορφωθεί στην αγορά είναι, σύμφωνα με τον κ. Τ. Ζαμάνη, υπεύθυνο συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή, να συνεχιστούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Εφόσον οι συνθήκες είναι αυτές, οι τράπεζες θα είναι πρώτες στη λίστα που θα «τραβήξουν», με την υπόλοιπη αγορά να ακολουθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ