• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο «κόκκινο» έκλεισε η Wall Street, μετά την ένα κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για τη Huawei

    • NewsRoom
    Wall Street


    «Αέρας» έγινε την Παρασκευή το θετικό κλίμα που προσπάθησαν να χτίσουν οι επενδυτές της Wall Street τις προηγούμενες τρεις ημέρες, καθώς η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να συμπεριλάβει τον κινεζικό κολοσσό Huawei στην «μαύρη λίστα» και η έντονη αντίδραση της Κίνας, έφερε ξανά νέα ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, αναγγέλλοντας τη λήψη μέτρων για την προστασία τους. Με το διάταγμα, απαγορεύεται σε αμερικανικές εταιρείες η χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια.

    Μεταξύ των εταιρειών της «μαύρη λίστας» του υπουργείου Εμπορίου ήταν και η  Huawei. Αυτό έφερε την αντίδραση της Κινεζικής Κυβέρνησης, η οποία μέσω της επίσημης εφημερίδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος απάντησε λέγοντας πως  ο εμπορικός πόλεμος δεν πρόκειται να γονατίσει την Κίνα, αλλά θα τη βγάλει ενισχυμένη.

    Η ένταση στις δύο πλευρές «αναίρεσε» το θετικό κλίμα που έφεραν οι ανακοινώσεις τόσο για την απόφαση του Λευκού Οίκου να καθυστερήσει έως και έξι μήνες τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, ώστε να δώσει περιθώριο για περισσότερες εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, όσο και τα νέα για την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Μεξικό και Καναδά στις ΗΠΑ.

    Σ’ αυτό το κλίμα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά -0,38% στις 25.657 μονάδες, ο S&P 500  έκλεισε με πτώση -0,60% στις 2.851 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq γνώρισε τις μεγαλύτερες πιέσεις, κλείνοντας στο -1,04% και τις 7.810 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -0.69%, ο S&P στο -0,76% ενώ ο Nasdaq στο -1,27%.



    ΣΧΟΛΙΑ