ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αέρας» έγινε την Παρασκευή το θετικό κλίμα που προσπάθησαν να χτίσουν οι επενδυτές της Wall Street τις προηγούμενες τρεις ημέρες, καθώς η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να συμπεριλάβει τον κινεζικό κολοσσό Huawei στην «μαύρη λίστα» και η έντονη αντίδραση της Κίνας, έφερε ξανά νέα ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, αναγγέλλοντας τη λήψη μέτρων για την προστασία τους. Με το διάταγμα, απαγορεύεται σε αμερικανικές εταιρείες η χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Μεταξύ των εταιρειών της «μαύρη λίστας» του υπουργείου Εμπορίου ήταν και η Huawei. Αυτό έφερε την αντίδραση της Κινεζικής Κυβέρνησης, η οποία μέσω της επίσημης εφημερίδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος απάντησε λέγοντας πως ο εμπορικός πόλεμος δεν πρόκειται να γονατίσει την Κίνα, αλλά θα τη βγάλει ενισχυμένη.
Η ένταση στις δύο πλευρές «αναίρεσε» το θετικό κλίμα που έφεραν οι ανακοινώσεις τόσο για την απόφαση του Λευκού Οίκου να καθυστερήσει έως και έξι μήνες τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, ώστε να δώσει περιθώριο για περισσότερες εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, όσο και τα νέα για την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Μεξικό και Καναδά στις ΗΠΑ.
Σ’ αυτό το κλίμα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά -0,38% στις 25.657 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε με πτώση -0,60% στις 2.851 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq γνώρισε τις μεγαλύτερες πιέσεις, κλείνοντας στο -1,04% και τις 7.810 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -0.69%, ο S&P στο -0,76% ενώ ο Nasdaq στο -1,27%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λευκός Οίκος: Δεν έχει συνοδέψει το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ κανένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ μέχρι τώρα
- Reuters: Έως και 150 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο με το Ιράν
- Φρουροί της Επανάστασης: Κανένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο δεν τόλμησε καν να πλησιάσει τα Στενά του Ορμούζ
- Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Πτώση έως -19% μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τον πόλεμο με το Ιράν
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.