• ΑΓΟΡΕΣ

    Societe Generale: Γιατί ποντάρει σε δύο trades στα ελληνικά ομόλογα παρότι θεωρεί απίθανη την αναβάθμιση στις 21 Απριλίου

    H Τράπεζα Societe Generale

    H Τράπεζα Societe Generale


    Ο Sean Kou της Societe Generale εκτιμά ότι η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο της S&P στις 21 Απριλίου είναι απίθανη, αλλά για να εκμεταλλευτεί την πιθανότητα η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο ράλι, προτείνει δύο trades στα ελληνικά ομόλογα.

    Προτείνει την αγορά των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών και εναλλακτικά προτείνει ένα νέο trade, το “2-10 flattener” στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών. Δηλαδή την αγορά δηλαδή των ελληνικών δεκαετών ομολόγων με την ταυτόχρονη πώληση των διετών και την ίδια αντίθετη κίνηση στα ιταλικά ομόλογα, καθώς αναμένει πως η ελληνική καμπύλη θα συγκλίνει με την ιταλική.

    «Μια αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι απίθανο να επηρεάσει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, τα 2ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν πιθανότατα πολύ μικρό αντίκτυπο», εξηγεί η Societe Generale.

    Το τρέχον επίπεδο του trade που προτείνει είναι -1 μ.β και η SG στοχεύει στις -40 μ.β σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης και θα βγει από το trade, αν η αναβάθμιση δεν πραγματοποιηθεί ή το spread διευρυνθεί πάνω από τις 20 μ.β. «Το τρέχον επίπεδο διαφοράς στις αποδόσεις των 10ετών είναι 2 μ.β. και στοχεύουμε στις -30 μ.β., σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης. Θα αποχωρούσαμε από τo trade, αν η αναβάθμιση δεν υλοποιηθεί ή αν το spread διευρυνθεί πάνω από τις 15 μ.β.», εξηγεί ο Kou για το έτερο trade που προτείνει για τα ελληνικά ομόλογα.

    «Η S&P και η Fitch αξιολογούν την Ελλάδα σε ΒΒ+ σταθερό, μία βαθμίδα κάτω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας. Καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά, θεωρούμε ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα. Στο χθεσινό World Economic Outlook, το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά και πάλι τις προβλέψεις του για τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, αναμένοντας τώρα ότι θα πέσει στο 160% το 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010», αναφέρει ο Kou.

    Μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο της S&P σε επενδυτική βαθμίδα το 2017, το 10ετές περιθώριο (spread) της Πορτογαλίας με την Ισπανία μειώθηκε κατά 36 μ.β. μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές προέβλεψαν ότι θα ακολουθούσε μια δεύτερη αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα και τα πορτογαλικά ομόλογα θα ήταν επιλέξιμα για περισσότερους δείκτες αναφοράς ομολόγων.

    «Οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει μέχρι τώρα μια τέτοια έκπληξη για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τη S&P στις 21/4, με το 10ετές περιθώριο αναφοράς του ελληνικού-ιταλικού ομολόγου να διαπραγματεύεται από τον Δεκέμβριο σε εύρος από -10 μ.β. έως +35 μ.β. Εκτιμάμε την ίδια στιγμή, μεγάλη προσφορά ιταλικών ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο φέτος, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη εκδώσει 6 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος της έκδοσης για το 2023», συνεχίζει ο Kou.

    Οι κίνδυνοι από την παύση της ποσοτικής χαλάρωσης και η προσφορά ομολόγων

    Η ποσοτική σύσφιξη έχει μέχρι στιγμής εμπλέξει μόνο το κλασικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης(PSPP) με ρυθμό αγοράς 15 δισ. ευρώ ανά μήνα. Η ποσοτική σύσφιξη του προγράμματος PEPP που αφορά τα ομόλογα που αγοράστηκαν στα πλαίσια της πανδημίας είναι πολύ απίθανη το 2023, καθώς η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει μόλις το 2024. Ο Sean Kou και η γαλλική τράπεζα δεν βλέπουν κανέναν λόγο η ΕΚΤ να κάνει έναρξη στο QT του PEPP, νωρίτερα. Στο PSPP δεν συμμετείχε η Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα, συνεπώς το τρέχον σχέδιο ποσοτικής σύσφιξης επιβαρύνει μόνο τα ιταλικά και όχι τα ελληνικά ομόλογα. Αν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αλλάξει σημαντικά και υπάρξει μια παύση της ποσοτικής σύσφιξης από τις αγορές, τα 10ετή ιταλικά θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν έναντι του ελληνικού, αν και αυτό το σενάριο είναι σχετικά απίθανο, κατά την άποψη του Sean Kou.

    Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του στόχου της για έκδοση τίτλων το 2023, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα πραγματοποιήσει τρεις δημοπρασίες το β’ τρίμηνο φέτος. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου, ακριβώς πριν από την αναθεώρηση της αξιολόγησης. Αν η δημοπρασία περιλαμβάνει μεγάλο όγκο 10ετών ομολόγων, θα μπορούσε να διευρύνει το spread 10ετών Ελλάδας – Ιταλίας, πριν από την αναθεώρηση της αξιολόγησης, συμπεραίνει και καταλήγει ο Sean Kou της γαλλικής τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ