• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων

    • VesselsValue


    Το Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    vessel 20170125
    VesselsValue

    Tanker

    Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι τιμές πώλησης των δεξαμενόπλοιων. Η μοναδική πώληση που δημοσιοποιήθηκε ήταν αυτή του πλοίου Eagle Stealth, χωρητικότητας 105.300 dwt και κατασκευής 2001 στο ναυπηγείο Sumitomo, στην τιμή των 11,65 εκατ. δολ. έναντι 11 εκατ. δολ. που είναι η αξία του σύμφωνα με τη Vessels Value.

    Bulker

    Στα πλοία τύπου panamax οι αξίες παρέμειναν αμετάβλητες σε όλες τις ηλικίες, ενώ στα supramax υποχώρησαν οριακά. Στα πλοία παλαιότερης κατασκευής, οι τιμές κινήθηκαν σταθεροποιητικά σε όλους τους τύπους πλοίων λόγω της αύξησης των ποσοστών διάλυσης.

    Το Maverick Genesis, χωρητικότητα 80,700 dwt κατασκευής 2010 στο ναυπηγείο STX Offshore, πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Songa Bulk από την Efploia Shipping έναντι 13,2 εκατ. δολ. έναντι 12,4 εκατ. δολ. που ήταν η αξία του σύμφωνα με το VV, σταθεροποιώντας τις τιμές των panamax.

    To Pacific Sea, χωρητικότητας 53.600 dwt και κατασκευής 2004 στο Xiamen Shipbuilding Ind, πουλήθηκε από την Pacific Shipping έναντι 4,9 εκατ. δολ. έναντι 5,4 εκατ. δολ. που τοποθετεί την αξία του η VV, πιέζοντας χαμηλότερα τις τιμές στα supramax.

    Containers

    Οι τιμές στα πλοία handy που κατασκευάστηκαν αρχές του 2000 υποχώρησαν. Συγκεκριμένα τα πλοία Wehr Warnow και Wehr Trave κατασκευής 2002, στο  Kvaerner Warnow Werft, πουλήθηκαν μαζί από την Oskar Wehr KG έναντι 3,9 εκατ. δολ. έναντι τιμών 4,8 εκατ. δολ. και 4,7 εκατ. δολ. αντίστοιχα που έδινε η VV.

    * Tι είναι οι δείκτες της VV ;
     
    Η VesselsValue προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου στη βάση δεδομένων της και υπολογίζει την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του. Στη συνέχεια, υπολογίζεται ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου. 
     
    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα που παρουσιάζουν οι αγοραπωλησίες πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλία. 



    ΣΧΟΛΙΑ