• ΑΓΟΡΕΣ

    Προς το «απόλυτο χάος» οδεύει η τουρκική λίρα

    • NewsRoom
    Τουρκικές λίρες σε χαρτονομίσματα και κέρματα

    Τουρκική λίρα


    Τριγμούς στην οικονομία της χώρας και στις αγορές έχουν προκαλέσει οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων, οι ανατροπές και η γενική αστάθεια στην Τουρκία, καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης την Κυριακή 14 Μαΐου, με Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, να διασταυρώνουν ήδη έντονα τα «ξίφη» τους.

    Η λίρα αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ των 19,56 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ οι ειδικοί της αγοράς προβλέπουν ότι υπάρχει περιθώριο για ακόμη μεγαλύτερη «βουτιά», σε περίπτωση που ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρήσει την προεδρία του.

    Παράλληλα, η χώρα αντιμετωπίζει επί του παρόντος πληθωρισμό κοντά στο 50%, αφού τον περασμένο Οκτώβριο ξεπέρασε το υψηλό 24 ετών του 85,51%.

    «Σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, είναι πολύ πιθανό η τουρκική λίρα να καταρρεύσει μέσα σε μήνες», τονίζει στο CNBC ο ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Cribstone Strategic Macro, Μάικ Χάρις.

    «Τελικά η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών, προμηνύει ότι η τουρκική λίρα θα είναι πιθανώς ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο για κάποιο χρονικό διάστημα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Αυτό, κατά κοινή ομολογία, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις «ανορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές του σημερινού προέδρου.

    Οι «ανόητες» ιδέες κοστίζουν

    «Για πολλά χρόνια υπό την καθοδήγηση των ανόητων νομισματικών ιδεών του Ερντογάν, η τουρκική λίρα είναι εξαιρετικά ασταθής και σε κατάσταση κρίσης», δηλώνει ο καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Steve H. Hanke.

    Σύμφωνα με το CNBC, η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει προτεραιότητα στην επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού, παρά στη μείωση του πληθωρισμού, ενώ ο Ερντογάν υποστηρίζει την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό, αντί να τον τιθασεύει.

    Η άρνηση του προέδρου να αυξήσει τα επιτόκια φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορική πτώση της λίρας που την οδήγησε από λιγότερο από 4 στο δολάριο το 2018, σε 18 έναντι του δολαρίου το 2021.

    «Η αβεβαιότητα σχετικά με μια πιθανή αλλαγή στην κυβέρνηση και πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν το FX είναι αυτό που κρύβεται πίσω από την απότομη αύξηση της αστάθειας του συναλλάγματος σε 42,7%», δήλωσε ο Paresh Upadhyaya, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pioneer Investments, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ποσοστό μεταβλητότητας της λίρας κυμάνθηκε γύρω στο 10-12% τον Δεκέμβριο.

    Όλα τα φώτα στους.. ηγέτες

    «Εάν ο Ερντογάν οδηγηθεί σε δίκη, η οποία είναι η βασική μας υπόθεση, το USD/TRY θα μπορούσε να κινηθεί στο 23,00», έγραψε σε ένα e-mail ο οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών και στρατηγικός αναλυτής της Wells Fargo της Wells Fargo, Brendan McKenna.

    «Η λίρα είναι σε μεγάλο βαθμό υπερτιμημένη ως αποτέλεσμα των προσπαθειών παρέμβασης και ανάλογα με τον τρόπο που θα καταλήξουν οι εκλογές, το νόμισμα θα μπορούσε να κινηθεί απότομα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

    Από την άλλη, αν η αντιπολίτευση (δηλαδή ο Κιλιτσντάρογλου) βγει νικήτρια, η λίρα θα αρχίσει να ενισχύεται, τουλάχιστον αρχικά, λέει ο Upadhyaya.

    «Αυτό θα σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα ανακτήσει την ανεξαρτησία της και θα της επιτραπεί να ακολουθήσει παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές», υπογραμμίζει.

    Επεσήμανε δε ότι «Τα υψηλότερα επιτόκια θα βοηθούσαν στη μείωση του πληθωρισμού της χώρας, θα οδηγούσαν σε μια ‘αρκετά σοβαρή ύφεση’ και θα βοηθούσαν στη σταθεροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχουν εξαντληθεί, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η λίρα».

    Διαβάστε επίσης:

    Δένδιας: Υπάρχουν σαφείς εθνικές γραμμές στην Ελλάδα

    Κιλιτσντάρογλου: H Ρωσία πίσω από το “ροζ βίντεο” που οδήγησε στην απόσυρση του Ιντζέ



    ΣΧΟΛΙΑ