• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποιοι βλέπουν ράλι μετοχών μετά τις ανακοινώσεις της Fed

    • Bloomberg


    Εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων της Fed, ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν καταγράψει απώλειες 6,2% και 7% μέσα σε έξι μέρες. Οι ανακοινώσεις της Fed, σήμερα, με το επικρατέστερο σενάριο για μία νέα αύξηση της τάξης του 0,75%, ίσως δώσει μια ανάσα στους επενδυτές από τους κόκκινους δείκτες.

    Τους τελευταίους 18 μήνες, ο δείκτης S&P 500 ανέκαμψε 8 στις 10 φορές, μετά τις ανακοινώσεις της Fed.

    Τις ημέρες που ακολούθησαν, μετά τις συνεδριάσεις των Αμερικανών τραπεζιτών, τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, οι μετοχές ανέκαμψαν από 6% έως και 9%, μετά από μία απότομη βουτιά.

    Τα σημάδια που δείχνουν ανάκαμψη

    «Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια πολύ επιθετική κίνηση, η Fed όμως μπορεί να μη τολμήσει μία ανατροπή, προσφέροντας τις επόμενες ημέρες ανακούφιση στην αγορά», αναφέρει ο ο Brad McMillan, επικεφαλής επενδύσεων για το Commonwealth Financial Network.

    Την Τετάρτη αναμένεται η πέμπτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, εκτοξεύοντας το βασικό επιτόκιο στο 3,25%.

    Αυτό οδήγησε τις αποδόσεις του 10ετούς Δημοσίου πάνω από το 3,5%, το υψηλότερο από το 2011, αναγκάζοντας πολλούς επενδυτές να εγκαταλείψουν τις μετοχές.

     Οι διαχειριστές των fund είναι underweight στις μετοχές, και τα επίπεδα συσσώρευσης επενδυτών σε μετρητά είναι υψηλότερα από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

    Η κατακόρυφη πτώση όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να «κρύβει» μια επερχόμενη ανάκαμψη.

    «Μετά από τόσες εικασίες για το επόμενο βήμα της Fed, η ανακοίνωση της απόφασης, λογικά θα προσφέρει ανακούφιση στους επενδυτές», αναφέρει ο Danni Hewson, οικονομικός αναλυτής στην AJ Bell.

    «Εάν παραμείνει στην αύξηση κατά 0,75%, οι αγορές μπορούν να ελπίζουν σε ανάκαμψη, γιατί δεν εφάρμοσε την αύξηση 100 μονάδων βάσης, που ήταν και το πιο απαισιόδοξο σενάριο για τους επενδυτές», συνεχίζει.

    «Τα ισχυρά κέρδη, η χαμηλή έκθεση των επενδυτών και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μετριάσουν τον κίνδυνο στα risky assets», αναφέρει σε σημείωμά της η JP Morgan, με επικεφαλής τον αναλυτή της Marko Kolanovic.

    Οι απαισιόδοξοι

    Επίσης σύμφωνα με τους αναλυτές, οι βαρύτατες απώλειες των προηγούμενων μηνών ίσως δίνουν το σήμα ότι το τέλος της βουτιάς είναι κοντά, με τον Nasdaq να έχει καταγράψει φέτος απώλειες άνω του 27%.

    Δεν είναι όλοι σίγουροι ότι ένα ράλι είναι στον ορίζοντα. Οι τιμές των μετοχών παραμένουν «ακριβές» σε σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, ενώ παράλληλα η Fed δεν διαφαίνεται να σταματήσει σύντομα τον κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια.

    Η BlackRock για παράδειγμα παραμένει underweight στις μετοχές, καθώς κρίνει ότι οι κίνδυνοι μιας ύφεσης δεν έχουν κοστολογηθεί ακόμα από τις αγορές.

    Η Nomura επίσης θεωρεί ότι τα χαμηλά των δεικτών θα διατηρηθούν, τουλάχιστον μέχρι τη ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Έρχεται ύφεση στην Ευρώπη – Στο 2% το ταβάνι του επιτοκίου της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ