• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Εκρηκτική άνοδος κοντά στο +6% την Παρασκευή – Ξανά πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι το Brent

    • NewsRoom
    γεώτρηση πετρελαίου


    Εκρηκτική ήταν η άνοδος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς η επερχόμενη εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και  η κίνηση των ΗΠΑ να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού ενέτεινε τις ανησυχίες στην αγορά.

    Ειδικότερα, το WTI παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4,78 δολάρια ή 5,8% για να διαμορφωθεί 87,69 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε άνοδο 5,9%, τη μεγαλύτερη άνοδο από την 1η Σεπτεμβρίου.

    Το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4,89 δολάρια ή +5,7% στα 90,89 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο. Σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε άνοδο 7,5% τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων έξι ετών.

    Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που παραβίασαν το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που είχε θέσει η G7. «Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών με τους διεθνείς εταίρους του να μειώσουν τα κέρδη του ρωσικού κυβερνητικού πετρελαίου και να περιορίσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή», ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι η G7, η Αυστραλία και η ΕΕ επέβαλαν ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολάρια/βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου πέρυσι. Παράλληλα ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης.

    Συνδυαστικά, τα μέτρα θεωρήθηκαν εκείνη την εποχή ότι αποτέλεσαν μακράν το σημαντικότερο βήμα για τον περιορισμό των εσόδων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Χθες, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) δήλωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε δύο ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο τιμής: ένα στην Τουρκία και ένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Η κίνηση για τον περιορισμό των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου «καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας να μειώσουμε τους πόρους της Ρωσίας για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και να επιβάλουμε το ανώτατο όριο τιμών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo.

    «Γεμάτοι αβεβαιότητα»

    Ταυτόχρονα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιέγραψε χθες τις συνθήκες της αγοράς ως «γεμάτες αβεβαιότητα», ωστόσο, είπε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν έχει ακόμη άμεσο αντίκτυπο στην προσφορά.

    Ο IEA προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς λέγοντας ότι είναι έτοιμος να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι οι αγορές παραμένουν «επαρκώς εφοδιασμένες» σε περίπτωση απότομης έλλειψης εφοδιασμού.

    Η απάντηση του οργανισμού ενέργειας περιλαμβάνει τα κράτη μέλη που απελευθερώνουν αποθέματα έκτακτης ανάγκης ή/και εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού της ζήτησης.

    Επισημαίνεται ότι το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και καμία σημαντική πετρελαϊκή υποδομή δεν βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σημειώνεται ακόμη ότι χθες ο ΟΠΕΚ, διατήρησε την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος ενδείξεις για ανθεκτικότητα της; παγκόσμιας οικονομίας – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – και αναμένοντας περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Άνοδος άνω του 3% στα 1.941,5 δολάρια ανά ουγγιά

    Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές – Στο -0,98% ο Stoxx 600

    Χρηματιστήριο: Μεγάλη βουτιά στο Jumbo, μάζεψαν απώλειες ΕΤΕ και Εurobank, «κράτησε» η ΔΕΗ, κάτω από 100 εκατ. ο τζίρος



    ΣΧΟΛΙΑ