• ΑΓΟΡΕΣ

    Ηπια πτωτικά οι ευρωαγορές, με το επίκεντρο στις πολιτικές εξελίξεις


    Με μικρά κέρδη κινούνται οι ευρωαγορές, όσο οι επενδυτές εξακολουθούν να αφομοιώνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Κυριακής.

    Με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να συγκρατούν ένα σημαντικό ποσοστό εδρών, παρά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των εθνικιστικών κομμάτων, οι πολιτικοί αναλυτές εκλαμβάνουν ως θετικά τα αποτελέσματα της κάλπης, θεωρώντας ότι το «ευρωπαϊκό σχέδιο» δε φαίνεται να απειλείται κυρίως επειδή η αύξηση της υποστήριξης προς τα λαϊκιστικά κόμματα ήταν λιγότερο επιζήμια από την αναμενόμενη.

    Στο επίκεντρο παραμένει βέβαια και το παγκόσμιο εμπόριο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ολοκληρώνει χθες την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία. Ο Trump δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα μια συμφωνία με το Τόκιο και ότι ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν άμεσα.

    Το ίδιο, ωστόσο, δε μπορεί να ειπωθεί για την περίπτωση της Κίνας, καθώς ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι «έτοιμη» να κάνει συμφωνία με το Πεκίνο. Αμφότερες οι πλευρές έχουν αυξήσει σημαντικά τους δασμούς εισαγωγών για αγαθά αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις μεταξύ τους συνομιλίες να καταρρέουν στις αρχές του μήνα.

    Το Brexit εξακολουθεί επίσης να παραμένει στα «ραντάρ» των επενδυτών και καθώς η αγορά του Λονδίνου ξεκινά την εβδομάδα της μια ημέρα αργότερα από τις υπόλοιπες ευρωαγορές. Η ανακοίνωση της Theresa May για την παραίτησή της στις 7 Ιουνίου, έχει ανοίξει τον «αγώνα της διαδοχής», με τον υπέρμαχο του Brexit, Boris Johnson, να θεωρείται μέχρι στιγμής το φαβορί για την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διορία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να αποφασίσει οριστικά τον τρόπο αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις επιπλοκές των ευρωεκλογών, όπου τα δύο κύρια κόμματά του κατατροπώθηκαν από το Brexit Party του Nigel Farage, έχουν προκαλέσει επιπλέον χάος στην ήδη ταραχώδη πολιτική σκηνή της χώρας.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο -0,06%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,52%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,48% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -1,18%.



    ΣΧΟΛΙΑ