• ΑΓΟΡΕΣ

    Οριακές απώλειες στις ευρωαγορές


    Με οριακά αρνητικό πρόσημο κινείται η πλειονότητα των ευρωαγορών λίγο μετά την εκκίνηση των συναλλαγών, ύστερα από τη χθεσινή ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell και με τη συνάντηση Trump-Xi να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

    Στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στο -0,28%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο -0,12%, στο Παρίσι ο CAC40 στο -0,22% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -0,25%.

    O Powell μετρίασε τις προσδοκίες των επενδυτών για άμεση μείωση του βασικού αμερικανικού επιτοκίου, σχολιάζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να παραμένει ανεξάρτητη από πολιτικές πιέσεις και υπνεθυμίζοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να αντιδρά υπερβολικά σε βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις του επενδυτικού κλίματος.

    Περιοριστικά για το επενδυτικό συναίσθημα λειτούργησε επίσης η δήλωση του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν νέες τιμολογιακές συνθήκες και ότι  δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν παραχωρήσεις προς τους Κινέζους όσον αφορά το εμπόριο. Ο στόχος τους παραμένει να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες, γεγονός που δε συγκλίνει με τις προσδοκίες της αγοράς για μια πιο παραγωγική συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στα πλαίσια του G20 στις 28 και 29 Ιουνίου.

    Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, ύστερα από τις νέες απειλές του προέδρου Trump μέσω twitter. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε ότι “η προσβλητική δήλωση του Ιράν δείχνει ότι δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Οποιαδήποτε επίθεση δοκιμάσει προς οποιοδήποτε αμερικανικό συμφέρον, θα αντιμετωπίσει  μεγάλη και συντριπτική αντίσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις, συντριπτική σημαίνει εξαλειπτική.”

    Το Ιράν είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι ο δρόμος προς μια διπλωματική λύση με τις Η.Π.Α. έχει πλέον κλείσει, ύστερα από τη χθεσινή επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση Trump προς τον ανώτατο ηγέτη της χώρας και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ