• Think Tanks

    Ο θάνατος ενός ανθρώπου στοίχισε 180 εκατ. δολάρια στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων του


    Περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (137,21 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε κρυπτονομίσματα έχουν «παγώσει» στους λογαριασμούς χρηστών της καναδικής ψηφιακής πλατφόρμας Quadriga, αφού ο ιδρυτής της, ο μόνος άνθρωπος με τον κωδικό πρόσβασης, πέθανε ξαφνικά τον Δεκέμβριο.

    Ο Gerald Cotten πέθανε σε ηλικία 30 ετών από επιπλοκές της νόσου του Crohn, ενώ προσέφερε εθελοντική εργασία σε ορφανοτροφείο στην Ινδία, σύμφωνα με την σελίδα του Quadriga CX στο Facebook, η οποία ανακοίνωσε το θάνατό του στις 14 Ιανουαρίου.

    Η πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει την εμπορία των Bitcoin, Litecoin και Ethereum, υπέβαλε αίτημα προστασίας από τους τους πιστωτές της στο ανώτατο δικαστήριο της Nova Scotia την περασμένη εβδομάδα.

    Η Quadriga έχει 363.000 εγγεγραμμένους χρήστες και οφείλει συνολικά 250 εκατομμύρια καναδικά δολάρια σε 115.000 χρήστες που έχουν επηρεαστεί, σύμφωνα με ένορκη κατάθεση που υπέβαλε η χήρα του Cotten, Jennifer Robertson, εξ ονόματος της εταιρείας.

    H Robertson δήλωσε στην ένορκη κατάθεση ότι ο κύριος υπολογιστής του Cotten περιείχε ένα «ψυχρό πορτοφόλι» κρυπτονομισμάτων, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο φυσικά και όχι διαδικτυακά, και ο θάνατός του άφησε «πάνω από 180 εκατομμύρια δολάρια παγωμένα».

    Η Robertson δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στην επιχείρηση του Cotten όσο ζούσε και δεν γνώριζε τον κωδικό πρόσβασης ή το κλειδί ανάκτησης.

    «Παρά τις επανειλημμένες και επιμελείς αναζητήσεις, δεν κατάφερα να τα εντοπίσω γραμμένα πουθενά», είπε.

    Η Robertson δήλωσε ότι έχει συμβουλευτεί έναν εμπειρογνώμονα ο οποίος είχε «περιορισμένη επιτυχία στην ανάκτηση λίγων νομισμάτων και μερικών πληροφοριών» από τον άλλο υπολογιστή και τα κινητά τηλέφωνα του Cotten, αλλά η πλειοψηφία παραμένει ανέγγιχτη στον κεντρικό υπολογιστή του.

    Τα προβλήματα της Quadriga υπογραμμίζουν τις μοναδικές προκλήσεις των κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ο Dean Skurka, αντιπρόεδρος της ανταγωνιστικής πλατφόρμας Bitbuy.ca, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBC.

    «Αυτό υπογραμμίζει πραγματικά την ανάγκη να αναλάβει δράση η κυβέρνηση και να ρυθμίσει τη διακίνηση κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Skurka.

    H Robertson δήλωσε στην ένορκη κατάθεσή της ότι έχει δεχθεί απειλές και «συκοφαντικά σχόλια» μέσω Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με τη φύση του θανάτου του Cotten και το αν είναι πραγματικά νεκρός.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Tyler Choi, Reuters



    ΣΧΟΛΙΑ