• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι VIP τραπεζικές μετοχές «κατακεραυνώνουν» το ΧΑ


    Ένα τέλος μοιάζει να μπαίνει στις αψιμαχίες πωλητών-αγοραστών αυτή την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), το οποίο λόγω των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο, αυξάνει τις απώλειές του. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,20% στις 777 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 51 εκατ. ευρώ.

    Αν και η αγορά είχε σήμερα ακολουθήσει σε μια καθοδική πορεία, προσπαθώντας να ισορροπήσει τις πιέσεις των πωλητών, λίγο μετά τις 14:00 οι πωλητές οδήγησαν τον γενικό δείκτη στη δοκιμασία των 780 μονάδων.

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θα δηλώσει σύντομα ότι θα παραμείνει μεν στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά θα συμμετάσχει οικονομικά στο τέλος του, όταν θα υποβάλει την τελική του ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός ωστόσο που δεν βοήθησε την αγορά να ξεκαθαρίσει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης.

    Στην περίπτωση αυτή o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα κατέβαλε την τρίτη δόση στην Ελλάδα και τους επόμενους μήνες οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν τη διαμάχη για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε τελικά να συμμετάσχει και οικονομικά το ΔΝΤ.

    Το κόκκινο χρώμα λοιπόν επικρατεί στην αγορά, με τις Ελλάκτωρ,  Βιοχαλκο, Eurobank, Alpha Βank και Εθνική να υποχωρούν κατά 4%. Η ΔΕΗ σημειώνει απώλειες 3% , ενώ ανώτερη του 2% είναι η πτώση σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ και του 1% σε ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Λάμδα και ΕΧΑΕ.

    Ήπια πτωτικά κινούνται οι  Jumbo, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΟΛΠ, ενώ αντίθετα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Grivalia, Folli Follie, ΕΕΕ και Motor Oil. Η Aegean είναι στο +3% και τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +2%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H ιταλική κρίση χρέους θα κάνει την ελληνική να μοιάζει παιχνιδάκι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχωρούν οι εργαζόμενοι από το Athens Ledra – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι σαουδαραβικές αρχές ακύρωσαν την άδεια της Qatar Airways



    ΣΧΟΛΙΑ